Efectele fatale ale luării de antibiotice după ureche când ai probleme urinare. Dr Manu: Crezi că ai o infecție, dar ai cancer!

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Antibiotice
Antibiotice

Reputatul chirurg urolog conf dr Marcian MANU a explicat, EXCLUSIV la INTERVIURILE DC MEDICAL, că riscurile automedicației sunt uriașe: faptul că te tratezi după ureche cu antibioticele luate de la farmacie sau rămase de aul trecut, în cazul unor probleme urinare, te poate costa viața!

Din păcate de fiecare dată când au probleme urinare, fie că e vorba de durere la urinare, usturime sau chiar atunci când când urinează cu sânge, mulți se gândesc că au o banală infecție urinară și că scapă rapid de ea dacă iau niște antibiotice după ureche sau după sfaturile unor binevoitori. Asta în loc să meargă la medicul urolog și să-și facă analizele cerute de acesta. „Este o mare eroare”, atrage atenția conf.dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică și Șeful Secției de Urologie de la Spitalul Clinic SANADOR. „Pentru că sub aceste semne și simptome se poate ascunde un cancer” care vă poate costa viața. 

„Fiecare repede, când are o cistită, fuge la farmacie și îi recomandă farmacistul ceva, ia de la un cumnat, o vecină, dacă nu citește pe internet, întotdeauna ia mai mult decât trebuie și antiinflamatorii, și antiseptice, și i se dau și antibiotice la farmacie, uneori fără rețetă, pentru că există acest sistem de a primi 2-3 tablete, de urgență. Dar încă o dată repet, sunt prea multe farmacii, încât dacă iei de la fiecare îți poți face tratamentul de urgență luând de la fiecare câte 2 tablete. Și asta nu e bine. Pentru că un risc major, din punctul meu de vedere, este întârzierea diagnosticului și întârzierea tratamentului care este adecvat patologiei pe care o ai”, a detaliat specialistul. 

Hematuria, semn frecvent al cancrelor urologice

El a dat și câteva exemple, EXCLUSIV la Interviurile DC Medical, unul mai periculos ca celălalt. Chirurgul urolog spune că cel mai des bagatelizată este prezența urinei în sânge, care poate ascunde o boală fatală. 

„Cea mai importantă și cea mai gravă din punctul meu de vedere este hematuria (prezența urinei în sânge. n.r.), care poate semnifica ceva simplu sau ceva foarte grav. O simplă cistită se poate manifesta ca hematurie, o litiază care migrează, un calcul care se mișcă în rinichi sau în vezica urinară poate genera hematurie, și acestea sunt variantele simple ale hematuriei. Numai că urinarea cu sânge apare cel mai frecvent ca simptom în cancerele aparatului urinar! Adică e vorba de cancerele de rinichi, de cancere de căi urinare, de cancerul de vezică sau de cancerul prostatic. Toate acestea au frecvent ca semn major hematuria. Cum toată lumea vrea să se gândească la varianta simplă, fiecare când are această problemă zice „ei, n-am eu cancer! Am cistită!” Ei, asta e o mare eroare! Cine face diferența între ele? Nu o face nici farmacistul, nici medicul de familie! O face obligatoriu specialistul”, a subliniat conf.dr. Marcian Manu. 

Cistita care poate fi de fapt cancer

El spune că nici cistita, pe care aproape toate femeile o experimentează, dar pe care o pot face și bărbații, e la fel de periculosă. Culmea, chiar din exact același motiv: ai făcut-o o dată, i-a trecut. Ai făcut-o a doua oară, ți-a trecut. Dar dacă e de fapt un cancer? 

„O altă situație sunt sindroamele de cistită, care sunt atât de răspândite, mai rare la bărbați, mult mai frecvente la femei. Nu înseamnă că, dacă ai făcut o cistită în 2020, cu Escherichia coli, și ai luat atunci un antibiotic care ți-a făcut bine, și ți-au rămas câteva tablete acasă, în 2021 dacă iar faci cistită trebuie să iei ce ți-a rămas din tabletele de anul trecut și să completezi de la farmacie. Din punctul meu de vedere este o mare eroare. Omul poate să aibă și chelie și bătături. Poate să aibă o cistită, dar poate să aibă și o tumoră vezicală. Am fost atât de multe cazuri, am descoperit tumori vezicale după luni și luni de zile de tratamente inutile cu antibiotice, uneori chiar recomandate de doctori, e rușinos să spun asta, dar așa se întâmplă, alteori prin acestă automedicație care, din punctul meu de vedere, de la un anumit nivel în sus devine realmente păguboasă și riscantă pentru viața ta”, a punctat medicul. 

Cum se tratează fără bisturiu pietrele la rinichi și la vezică, dar și cum poți să-ți pierzi viața în câteva luni bând ceaiuri când tu ai cancer de prostată, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel