Efectele secundare ale dietei keto. Cine ar trebui să evite dieta ketogenică și de ce

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
dieta keto Foto: Freepik @kovalnadiya
dieta keto Foto: Freepik @kovalnadiya

Descoperă cum dieta ketogenică te poate priva de anumiți nutrienți și ce efect are aceasta pe termen lung asupra organismului tău.

Dieta ketogenică, cunoscută și sub numele de "keto", se numără printre o varietate de tipare dietetice destinate pierderii în greutate. Deși această metodă de alimentație poate ajuta la pierderea în greutate, complicațiile și efectele adverse ale dietei ketogenice includ deficiența de minerale, diareea și scăderea performanțelor atletice.

Persoanele pot obține aceste răspunsuri fiziologice în timp ce se află într-o stare de cetoză prin limitarea consumului zilnic de carbohidrați la 50 de grame sau mai puțin. Pentru a se întreține, organismul trebuie să utilizeze grăsimile în loc de zahăr în timpul cetozei. 

Potențiale efecte secundare negative

În plus față de fluctuațiile de greutate, modificările radicale ale obiceiurilor alimentare pot avea ca rezultat efecte adverse suplimentare. Aderarea la dieta ketogenică în mod necorespunzător sau pentru o perioadă extinsă de timp poate ridica probabilitatea de a suferi efecte adverse, cum ar fi deficiențe nutritive sau pietre la rinichi.

1. Deshidratare

Acest regim alimentar special poate induce pierderea de apă înainte de pierderea de grăsime la unele persoane. În consecință, deshidratarea este o potențială consecință adversă timpurie a dietelor ketogenice.

Deshidratarea este cauzată de pierderea excesivă de lichide din organism. O persoană deshidratată pierde mai mult lichid decât consumă. Printre posibilele indicii ale deshidratării se numără:

- Modificări urinare, cum ar fi urina de culoare închisă

- Amețeli

- Gură uscată

- Oboseală și sete crescută

2. Probleme gastrointestinale

Constipația, diareea, greața și vărsăturile sunt complicații gastrointestinale (GI) tipice care pot însoți o dietă ketogenică. Diareea este cea mai răspândită dintre aceste probleme; aceasta poate fi atribuită potențialei incapacități a organismului de a asimila eficient componentele bogate în grăsimi ale dietei.

3. Pietre la rinichi

Dieta ketogenică poate duce la formarea de pietre la rinichi, care sunt compuse din minerale în rinichi.

Pietrele la rinichi sunt mai frecvente la persoanele fără afecțiuni renale care aderă la dieta ketogenică din cauza accentului pus pe alimentele bogate în grăsimi și pe bază de animale, potrivit Health. Cetoacidoza poate agrava acidoza metabolică și poate provoca leziuni renale suplimentare pe termen lung la persoanele cu afecțiuni renale. Un studiu a sugerat că formarea de pietre la rinichi ar putea fi potențial atribuită cetoacidozei, așa cum reiese din nivelurile ridicate de calciu în urină și din scăderea nivelului de citrat și a pH-ului.

4. Reducerea performanțelor sportive

Dieta ketogenică se poate dovedi avantajoasă pentru sportivi în ceea ce privește reducerea greutății și îmbunătățirea performanțelor atletice. Cu toate acestea, după patru zile de dietă ketogenică, participanții la un studiu au avut performanțe mai puțin eficiente la sarcini de ciclism și alergare de intensitate ridicată decât cei care au urmat o dietă bogată în carbohidrați pentru aceeași durată.

5."Boala keto"

Unele persoane care încep dieta ketogenică pot experimenta boala keto. Aceasta se caracterizează prin următoarele simptome:

- Constipație

- Amețeli

- Dificultăți de toleranță la efort

- Oboseală

- Dureri de cap

- Insomnie

- Greață sau vărsături

Se pot atenua efectele bolii keto prin creșterea consumului de electroliți și prin consumul unor cantități copioase de apă. În plus, este benefică reducerea treptată a consumului de carbohidrați și începerea tretată la dietă.

Foto: Freepik @pvproductions

6. Deficiențe de vitamine și minerale

În cadrul dietei ketogenice, multe fructe și legume pot fi restricționate sau eliminate pentru a menține un aport scăzut de carbohidrați. Acest lucru poate duce la un consum redus de nutrienți vitali, inclusiv:

- Calciu

- Fibrele

- Fier

- Magneziu

- Potasiu

- Micronutrienți diverși

Persoanele care aderă la dieta ketogenică pot prezenta un deficit de acid folic, tiamină, vitaminele A, B6, B12, C, E și K. Pe lângă acestea, numeroase alte vitamine sunt vitale pentru dezvoltarea și funcționarea sistemelor corporale, inclusiv celulele roșii din sânge, oasele, dentiția și metabolismul.

7. Creșterea înapoi în greutate

Restricțiile dietetice stricte ale dietei ketogenice pot duce la redobândirea greutății pentru persoanele care revin la obiceiurile alimentare anterioare. Acest lucru se datorează parțial faptului că este dificil de menținut și de respectat pe o perioadă de timp îndelungată.

Acestea fiind spuse, dieta keto poate avea efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale, inclusiv reglarea apetitului, modificări legate de sânge, modificări emoționale și cognitive și reducerea frecvenței crizelor. 

Ghrelinul, hormonul care semnalează foamea, este afectat în timpul cetozei. În primele 6 până la 12 luni, persoanele pot experimenta o scădere a tensiunii arteriale, a glicemiei și a nivelului de trigliceride, în timp ce colesterolul bun poate crește. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a înțelege pe deplin beneficiile dietei keto pentru afecțiunile de sănătate mintală.

Cine ar trebui să evite dieta Keto?

Persoanele cu următoarele afecțiuni ar trebui să evite dieta keto:

- Tulburări de alimentație

- Tulburări ale metabolismului grăsimilor (de exemplu, tulburări de stocare a grăsimilor)

- Boala vezicii biliare

- Insuficiență hepatică sau alte afecțiuni ale ficatului

- Pancreatită

- Probleme tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul

Dieta Keto, care se concentrează pe alimente bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați, poate fi benefică pentru persoanele cu tulburări neurologice și obezitate. Cu toate acestea, ea poate crește nivelul de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), ceea ce poate crește riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.

Efectele secundare includ deshidratarea, cetoacidoza și gripa keto. Beneficiile includ îmbunătățirea glicemiei, a colesterolului și a stării de spirit, dar este important să consulți un dietetician autorizat pentru un aport nutritiv adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel