Efectul nociv al zahărului aupra pielii. Care este legătura dintre dieta occidentală și ten

Sonia Baciu |
Data publicării:
efectul nociv al zaharului. FOTO: Freepik @jcomp
efectul nociv al zaharului. FOTO: Freepik @jcomp

Consumul de zahăr și dieta occidentală au un impact major asupra sănătății, inclusiv asupra tenului.

Zahărul are un impact major asupra sănătății în general, dar și asupra pielii. Iar consumul exagerat de zahăr, de alimente ultraprocesate, de grăsimi se vede pe fața noastră, în special a celor care au o predispoziție spre un ten acneic.

”Zahărul influențează pielea, în mod deosebit o patologie care se numește acneea vulgară, pe care o cunoaștem și care apare atât la adolescenți, cât și la adulți. 

S-au demonstrat câteva legături între alimentele cu indice glicemic crescut, lactatele de origine animală, în special laptele degresat de vacă, și orice crește nivelul de insulină crește nivelul de hormoni sexuali care ne influențează direcția noastră de sebum de la nivelul feței”, a explicat dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie și estetică medicală, la Antena 1.

De asemenea, mai precizează medicul, predispoziția tenului de a dezvolta acneea este dată și de factorul genetic, nu doar de alimentație.

Mai mult decât atât, dermatologul afirmă că ”nu sunt de acord că o să ne vindecăm de o acnee moderat severă doar prin alimentație, deci ne trebuie un tratament local sau oral, și în același timp, pot să îți dau cel mai bun tratament de pe planetă, dacă nu mă ajuți puțin cu stilul de viață, ca în orice boală, normal că tratamentul acela nu va funcționa 100% cum ar putea să funcționeze, iar asta face diferența”.

Întrebată care este cu exactitate legătura dintre a mânca ciocolată, a bea lapte de vacă, a consuma produse ultraprocesate sau a fi adeptul dietei occidentale, bogată în grăsimi și zahăr, dr. Elena Popa afirmă că toate acestea au legătură cu statusul hormonal.

”Avem un hormon IGF 1, care se găsește și în laptele de vacă și este stimulat și de zahăr, de indicele glicemic crescut sau de dieta vestică. Acesta suplimentează hipersecreția de sebum și hiperkeratinizarea folicului pilo-sebaceu. Astfel avem și blocarea porilor, dar și un ten mult mai gras”, a mai spus medicul.

Vezi și: Dieta occidentală, efecte nocive asupra imunității. Medic: Microbiota nu iubește zahărul

Acneea vulgară, manifestare și tratament

În acest sens, pe lângă alimentație, persoanele cu acnee au nevoie de o îngrijire a tenului ceva mai deosebită. Acneea vulgară se manifestă în general prin două tipuri de leziuni:

- acneea comedoniană este cea mai facilă formă. Se mai numeşte acneea punctată (acele puncte negre) şi apare pe fondul seboreei.

- acneea papulo-pustuloasă este o formă mai avansată decât precedenta, în care predomină papulele rezultate din inflamaţia microbiană a foliculului sebaceu. Acest tip de acnee apare pe zona feței, a decolteului și a spatelui.

”Este foarte important, în momentul în care avem acnee și aceasta ne deranjează să ne adresăm medicului dermatolog pentru că poate fi controlată și vindecată și în felul acesta limităm și formarea semnelor  sau cicatricilor post-acnee care din păcate sunt permanente”, a declarat dr. Teodora Predescu, medic specialist dermatologie, la Antena 1.

Potrivit medicului, pacientul cu acnee are nevoie de construcția unei rutine de îngrijire a feței, care trebuie să fie simplă, minimalistă și pe care să încerce să o respecte, pe cât posibil, pe termen lung, pentru că în felul acesta poate controla formele ușoare de acnee, poate completa cu succes tratamentele dermatologice, fie locale, fie sistemice.

Ce nu trebuie să aplici pe tenul acneic. Marinescu: Sunt timpi pentru fiecare

În cazul tenurilor cu acnee, dermatită sau rozacee, îngrijirea este mai diferită decât în alte situații. ”Acolo îngrijirea ar trebui să fie foarte țintită. Sunt două căi pe care trebuie să o luăm.

Din punctul meu de vedere, prima cale este să consultăm un medic dermatolog, specialist pe problemele noastre. Și după ce am avut tratamentul medicamentos, pe care acesta îl prescrie, mentenanța este minunat să fie făcută cu produse cosmetice dedicate tipului de ten, dar cu siguranță, dacă avem un ten cu acnee, un ten cu probleme este foarte important să nu folosim produse anti-rid, de exemplu, pentru că ele or să-mi stimuleze anumite lucruri și nu asta vrem.

Cred că înainte de orice trebuie să ne rezolvăm problemele feței și după aia să ne îngrijim de partea de frumusețe”, a declarat Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermato-cosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie în emisiunea Pastila de Frumusețe de la DC Medical, Spectacola și DC News.

”De exemplu, doamnele care aleg varianta cosmetică și care apelează la Plush, când au imperfecțiuni, întotdeauna îmi spun Abia aștept să folosesc și crema anti-rid. Sunt timpi pentru fiecare. Îngrijirea pentru anumită problemă, în funcție de modul în care dorești să îngrijești, medical sau cosmetic, atunci îngrijirea trebuie făcută foarte blând și foarte țintit. Eu am avut acnee până la 32 de ani, de la 16 ani. (...) Acneea crează frustrări, depresie”, a mai spus Ioana Marinescu. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ciclul menstrual și schimbarea la față. Dermatolog: Mici trucuri pentru a ne adapta rutina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel