Dieta occidentală, efecte nocive asupra imunității. Medic: Microbiota nu iubește zahărul
Dieta occidentală, formată dintr-o multitudine de produse fast-food și băuturi foarte dulci, are efecte nocive asupra imunității, arată un studiu.
Dieta occidentală bogată în grăsimi și zahăr poate duce la obezitate, sindrom metabolic și diabet, iar acest lucru a fost dovedit științific de cercetătorii de la Universitatea Columbia, care au investigat efectele inițiale ale acestei diete asupra microbiomului șoriceilor.
Potrivit studiului, după numai patru săptămâni de dietă, animalele au prezentat caracteristici ale sindromului metabolic, cum ar fi creșterea în greutate, rezistența la insulină și intoleranță la glucoză. Iar la nivel intestinal a scăzut numărul de bacterii benefice și a crescut numărul de bacterii patogene.
Dezechilibrul microbiotei scade imunitatea, prin dispariția celulelor Th17 cu efect protector. Interesant este că șoriceii își revin rapid odată cu eliminarea zahărului din dietă.
Chiar dacă regimul alimentar rămâne bogat în grăsimi și are un număr mare de calorii, celulele intestinale Th17 sunt conservate, iar imunitatea nu are de suferit.
"Aceste celule imune produc molecule care încetinesc absorbția lipidelor rele din intestine și scad inflamația intestinală. Cu alte cuvinte, ele mențin intestinul sănătos și protejează organismul de absorbția lipidelor patogene.
Studiul nostru subliniază faptul că o interacțiune complexă între dietă, microbiota și sistemul imunitar joacă un rol-cheie în dezvoltarea obezității, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni”, a declarat dr. Ivaylo Ivanov, autorul studiului, notează SciNews.
Burger. FOTO: Freepik @stockking
Zahărul, alimentul plăcerii
De asemenea, nutriționistul Mihaela Bilic a afirmat că glucoza este vitală pentru organism, ea furnizând energia necesară unei bune funcționări a organismului, însă că nu este la fel dacă ne luăm glucoza din zahăr și dulciuri sau din amidon și făinoase.
”Iubim instinctiv zahărul, căci este cea mai rapidă formă de glucoză. Însă organismul are nevoie de glucide lente, care eliberează energia treptat, timp de câteva ore. Este mai sănătos să ne luăm glucoza din pâine, paste, orez, cereale, cartofi și leguminoase, decât din zahăr.
Zahărul este un aliment adresat plăcerii și conține calorii goale, care se transformă rapid în grăsime de depozit. La nivel intestinal creează un mediu toxic pentru bacteriile benefice de care depinde imunitatea.
Microbiota nu iubește zahărul, haideți să ținem cont de asta”, a afirmat Mihaela Bilic la Doctor de Bine de la Pro TV.
Zahărul în exces, riscul de steatoză hepatică
Zahărul are un conținut foarte mare de zaharoză, de 99,98%, iar odată ajuns în aparatul digestiv acesta este ”rupt” în două: în fructoză și glucoză, aceasta fiind considerată cea mai grea reacție din natură.
”Această reacție nu are loc de la sine. Pentru aceasta ne trebuie un aport de calciu, deci metabolizarea zaharozei presupune un consum din calciu din organism și, de asemenea, mai trebuie un aport de invertază, o enzimă care se regăsește în organism și care contribuie la scindarea moleculei de zaharoză”, a explicat prof. univ. Ion Ion, Facultatea de Chimie și Biochimie.
În urma acestei reacții, caloriile din zahăr se duc sub formă de depozite în ficat, iar în exces produc steatoza hepatică - ficatul gras.
Vezi și: 4 obiceiuri alimentare care duc la ficat gras. Medic: Nu există tratament medicamentos
Sănătatea microbiomului, îmbunătățită din alimentație. Semnele apar după numai o săptămână
Cercetările efectuate de American Gut Project (AGP) au arătat că sănătatea microbiomul intestinal poate fi îmbunătățită prin consumul de fructe și legume, cât mai variate.
Potrivit unui studiu publicat de AGP, condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego California, participanții care au mâncat mai mult de 30 de tipuri diferite de vegetale într-o săptămână au avut un microbiom mai diversificat decât cei care au mâncat 10 sau mai puține fructe și legume.
Cercetătorii au colectat aceste date de la peste 11.000 de participanți, în principal din Statele Unite și din Regatul Unit, precum și din alte 42 de țări.
Participanții au trimis peste 15.000 de mostre de scaun pentru a evalua bacteriile din intestin. Din evaluarea lor, cercetătorii au constatat că, indiferent de tipul de dietă pe care o urmează cineva, consumul a peste 30 de tipuri diferite de plante într-o săptămână creează un microbiom intestinal divers.
Un intestin sănătos este legat de beneficiile pentru sănătatea organismului într-o serie de moduri care capătă tot mai multă atenție în ultima vreme, notează The Healthy. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Apa, printre cele 5 băuturi benefice sănătății microbiomului intestinal
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
