Apa, printre cele 5 băuturi benefice sănătății microbiomului intestinal

Apa și ceaiul, printre cele mai accesibile modalități de îmbunătățire a sănătății microbiomului.
Microbiomul intestinal este parte din organism, cu o comunitate de bacterii bune situate în principal în intestinul subțire și gros. Iar prin scopul pe care îl are pentru sănătate, microbiomul ne arată cât de important este să avem o floră intestinală sănătoasă.
Cele mai frecvente tipuri de microbi din intestin sunt cele simbiotice (care aduc beneficii organismului) și cele patogene (care favorizează apariția bolilor).
În timp ce un intestin sănătos ar avea un echilibru între cei doi, anumiți factori, cum ar fi bolile infecțioase, dietele sărace sau utilizarea îndelungată a antibioticelor, pot provoca disbioză - un dezechilibru al microbiotei care face organismul susceptibil la boli.
Sănătatea microbiomului poate fi îmbunătățită atât prin intermediul alimentației, cât și prin băuturile pe care le consumăm. Iar un intestin sănătos înseamnă mai mult decât mișcări intestinale regulate, mai mult, trebuie acordată o atenție deosebită dietei, deoarece un stil de viață nesănătos pot declanșa tulburări autoimune precum boala Crohn sau artrita reumatoidă.
Care sunt cele 5 băuturi bune pentru sănătatea microbiomului
Microbiomul este important pentru descompunerea carbohidraților complecși și a fibrelor alimentare. Potrivit EatThis, cele mai bune 5 băuturi pentru susținerea sănătății microbiomului sunt ușor accesibile, dar și bune la gust.
Kefirul. Studiile sugerează că un consum de alimente fermentate cu culturi vii poate adăuga bacterii ”bune” microbiomului. Kefirul, o băutură din lapte fermentat cu un gust picant, este unul dintre aceste probiotice puternice care poate ajuta la readucerea microbiomului dumneavoastră în echilibru.
”Fermentarea face ca kefirul să fie mai ușor de digerat pentru cei cu intoleranță la lactoză, deoarece bacteriile și drojdia au descompus deja carbohidrații, cum ar fi amidonul și zahărul, în timpul procesului”, a explicat dieteticianul Marie Spano, citat de sursa menționată.
Ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi, la nivel global, după cafea, iar consumul său este o modalitate plăcută de a popula microbiomul intestinală.
”Cei mai mulți oameni nu se gândesc la ceaiuri când vine vorba de varietate, dar acesta este un mod foarte simplu de a încorpora diferite specii de plante în dietă”, susține dieteticianul Marie Ruggles, autoarea lucrării Optimize Your Immune System. Cel mai potrivit tip de ceai verde este matcha, obținut din extrasul de plantă. Alte ceaiuri benefice pe care ar trebui să le ai pe lista de ceaiuri este ceaiul negru, busuioc, turmeric/ghimbir și pu-erh, un soi de ceai fermentat.
”Compușii din aceste ceaiuri susțin activitatea probiotică, interacționând cu microbiomul intestinal pentru a produce bacteriile bune”, a mai spus Ruggles.
Kombucha este o băutură de ceai, obținută din fermentarea unei culturi simbiotice de bacterii, drojdie și zahăr. ”Observăm cercetări emergente privind modul în care kombucha poate avea efecte antimicrobiene și, eventual, un impact asupra microbiomului intestinal”, susține Amanda Sauceda, un alt dietetician.
Apa este cea mai simplă și la îndemână metodă de a vă îmbunătăți microbiomul intestinal. Pe lângă faptul că vă hidratează, ”apa ajută ca lucrurile să se miște așa cum trebuie la nivelul intestinelor și ajută la absorbția nutrienților din alimente”, mai spune Sauceda.
Fibrele dietetice nu sunt digerate în intestinul subțire, ci fermentate în colon și s-a demonstrat că modifică microbiomul și reglează metabolismul glucozei și al grăsimilor din sânge, ceea ce duce la rezultate mai bune pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.
Dar fibrele atrag, de asemenea, apă în intestin, ceea ce vă poate deshidrata și vă poate face balonat și constipat. Un motiv în plus că nu evitați consumul de apă, cel puțin doi litri pe zi.
Supa concentrată de pui/vită. Supa obținută din fierberea oaselor și alte țesuturi de pui/vită, folosită ca și supă concentrată pentru mâncare, este un elixir al sănătății tocmai datorită concentrației sale mari minerale nutritive, vitamine șu aminoacizi, care susțin un microbiom intestimal sănătos.
Această supă este bogată în colagen, gelatină, glicină, glutamină și hidroxiprolină, toate acestea având studii clinice care sugerează capacitatea lor de a reduce inflamația, inclusiv cea care cauzează artrita.
Vezi și: Sănătatea microbiomului, îmbunătățită din alimentație. Semnele apar după numai o săptămână
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.