Apa, printre cele 5 băuturi benefice sănătății microbiomului intestinal

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
apa printre cele 5 bauturi. FOTO: Freepik @freepik
apa printre cele 5 bauturi. FOTO: Freepik @freepik

Apa și ceaiul, printre cele mai accesibile modalități de îmbunătățire a sănătății microbiomului.

Microbiomul intestinal este parte din organism, cu o comunitate de bacterii bune situate în principal în intestinul subțire și gros. Iar prin scopul pe care îl are pentru sănătate, microbiomul ne arată cât de important este să avem o floră intestinală sănătoasă.

Cele mai frecvente tipuri de microbi din intestin sunt cele simbiotice (care aduc beneficii organismului) și cele patogene (care favorizează apariția bolilor).

În timp ce un intestin sănătos ar avea un echilibru între cei doi, anumiți factori, cum ar fi bolile infecțioase, dietele sărace sau utilizarea îndelungată a antibioticelor, pot provoca disbioză - un dezechilibru al microbiotei care face organismul susceptibil la boli.

Sănătatea microbiomului poate fi îmbunătățită atât prin intermediul alimentației, cât și prin băuturile pe care le consumăm. Iar un intestin sănătos înseamnă mai mult decât mișcări intestinale regulate, mai mult, trebuie acordată o atenție deosebită dietei, deoarece un stil de viață nesănătos pot declanșa tulburări autoimune precum boala Crohn sau artrita reumatoidă.

Care sunt cele 5 băuturi bune pentru sănătatea microbiomului

Microbiomul este important pentru descompunerea carbohidraților complecși și a fibrelor alimentare. Potrivit EatThis, cele mai bune 5 băuturi pentru susținerea sănătății microbiomului sunt ușor accesibile, dar și bune la gust.

Kefirul. Studiile sugerează că un consum de alimente fermentate cu culturi vii poate adăuga bacterii ”bune” microbiomului. Kefirul, o băutură din lapte fermentat cu un gust picant, este unul dintre aceste probiotice puternice care poate ajuta la readucerea microbiomului dumneavoastră în echilibru.

”Fermentarea face ca kefirul să fie mai ușor de digerat pentru cei cu intoleranță la lactoză, deoarece bacteriile și drojdia au descompus deja carbohidrații, cum ar fi amidonul și zahărul, în timpul procesului”, a explicat dieteticianul Marie Spano, citat de sursa menționată.

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi, la nivel global, după cafea, iar consumul său este o modalitate plăcută de a popula microbiomul intestinală.

”Cei mai mulți oameni nu se gândesc la ceaiuri când vine vorba de varietate, dar acesta este un mod foarte simplu de a încorpora diferite specii de plante în dietă”, susține dieteticianul Marie Ruggles, autoarea lucrării Optimize Your Immune System. Cel mai potrivit tip de ceai verde este matcha, obținut din extrasul de plantă. Alte ceaiuri benefice pe care ar trebui să le ai pe lista de ceaiuri este ceaiul negru, busuioc, turmeric/ghimbir și pu-erh, un soi de ceai fermentat.

”Compușii din aceste ceaiuri susțin activitatea probiotică, interacționând cu microbiomul intestinal pentru a produce bacteriile bune”, a mai spus Ruggles.

Kombucha este o băutură de ceai, obținută din fermentarea unei culturi simbiotice de bacterii, drojdie și zahăr. ”Observăm cercetări emergente privind modul în care kombucha poate avea efecte antimicrobiene și, eventual, un impact asupra microbiomului intestinal”, susține Amanda Sauceda, un alt dietetician.

 Apa este cea mai simplă și la îndemână metodă de a vă îmbunătăți microbiomul intestinal. Pe lângă faptul că vă hidratează, ”apa ajută ca lucrurile să se miște așa cum trebuie la nivelul intestinelor și ajută la absorbția nutrienților din alimente”, mai spune Sauceda.

Fibrele dietetice nu sunt digerate în intestinul subțire, ci fermentate în colon și s-a demonstrat că modifică microbiomul și reglează metabolismul glucozei și al grăsimilor din sânge, ceea ce duce la rezultate mai bune pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Dar fibrele atrag, de asemenea, apă în intestin, ceea ce vă poate deshidrata și vă poate face balonat și constipat. Un motiv în plus că nu evitați consumul de apă, cel puțin doi litri pe zi.

Supa concentrată de pui/vită. Supa obținută din fierberea oaselor și alte țesuturi de pui/vită, folosită ca și supă concentrată pentru mâncare, este un elixir al sănătății tocmai datorită concentrației sale mari minerale nutritive, vitamine șu aminoacizi, care susțin un microbiom intestimal sănătos.

Această supă este bogată în colagen, gelatină, glicină, glutamină și hidroxiprolină, toate acestea având studii clinice care sugerează capacitatea lor de a reduce inflamația, inclusiv cea care cauzează artrita.

Vezi și: Sănătatea microbiomului, îmbunătățită din alimentație. Semnele apar după numai o săptămână

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel