Endoscopia digestivă, progrese incredibile: “Mintea umană este nebănuit de inventivă”
Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, difuzată de DC MEDICAL, conf.dr. Gabriel Constantinescu, medic primar Gastroenterologie și Boli Interne, a vorbit despre progresele pe care le-a înregistrat, în...
"Discutăm cu o echipă formată de chirurg și gastroenterolog, lucru care este din ce în ce mai comun în ziua de astăzi. Practic, sunt două discipline care, deși provin din medii diferite, este vorba despre ramura mare a disciplinelor medicale, evident în cazul chirurgilor, și ramura mare a disciplinelor medicale, în cazul gastroenterologilor, dar soarta, din punct de vedere medical, a făcut ca cele două specialități să conlucreze sistematic. Această conlucrare se datorează, în special, dezvoltării unei metode de explorare, endoscopia digestivă, care, inițial, a fost diagnosticată, pentru ca mai apoi să aibă veleități de prim calibru, veleități terapeutice. Practic, această disciplină a endoscopiei a decupat acum 30-40 de ani câteva capitole din patologia clasic adresată chirurgilor. La vremea respectivă, spre exemplu, hemoragia digestivă superioară, atât în lume, cât și în România, era o patologie destinată strict chirurgilor. La ora actuală, cei doi conlucrează și se intervine pentru cazurile respective în mod etapizat, întâi cu ajutorul instrumentelor medicinei minim invazive, este vorba de endoscopia intervențională, pentru ca în cazurile în care există o nereușită să se apeleze în final la procedeele clasice de chirurgie."
Ce poate face endoscopistul în cazul hemoragiilor digestive
"Avem cam 1500 de cazuri pe an. Tot ce este hemoragie reprezintă o mare urgență. Pentru noi, hemoragia digestivă este privită așa cum privesc cardiologii infarctul miocardic. Adică, cu aceeași seriozitate și folosim același sistem serios de abordare.
Din cei 1500 de pacienți cu hemoragie digestivă, doar 1-2% ajung să fie operați, lucru care era aproape de neconceput acum două-trei decenii. Cu ajutorul instrumentelor noastre, vorbim de endoscoape, facem diagnosticul (locul de unde sângerează pacientul respectiv) și realizăm terapeutica. Acest lucru este relativ rapid, eficient", a declarat conf. dr. Gabriel Constantinescu.
Categorii de pacienți
Există două mari categorii de pacienți: curabili (boală ulceroasă), ai stabilizat pacientul, să zicem că este vindecat, merge acasă cu bine, și categoria mai puțin curabili (varicele esofagiene, care sunt emblemă unei boli puțin curabile cu metodele tradiționale). Noi aplicăm metode de hemostază pentru a opri, pentru moment, sângerarea.
Pentru hemoragia digestivă ulceroasă, mintea umană este nebănuit de inventivă. Practic, folosim ace de injectare direct pe canalul endoscopului care opresc sângerarea, după aceea sunt dispozitive care generează energii, cum este energia termică sau electrică, avem niște pense miniaturale care prind vasul respectiv, i se aplică o electrocoagulare și hemoragia se oprește. De asemenea, niște agrafe metalice care se strâng și contenționează vasul respectiv", a spus conf. dr. Gabriel Constantinescu.
-
Tratamentul durerii cronice poate provoca efecte secundare serioase22.12.2025, 10:02
-
Cele două lucruri care ne distrug sistemul imunitar22.12.2025, 08:49
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Combinația letală care îți distruge ficatul
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
