Endoscopia digestivă, progrese incredibile: “Mintea umană este nebănuit de inventivă”

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, difuzată de DC MEDICAL, conf.dr. Gabriel Constantinescu, medic primar Gastroenterologie și Boli Interne, a vorbit despre progresele pe care le-a înregistrat, în ultima vreme, endoscopia digestiva superioară.

"Discutăm cu o echipă formată de chirurg și gastroenterolog, lucru care este din ce în ce mai comun în ziua de astăzi. Practic, sunt două discipline care, deși provin din medii diferite, este vorba despre ramura mare a disciplinelor medicale, evident în cazul chirurgilor, și ramura mare a disciplinelor medicale, în cazul gastroenterologilor, dar soarta, din punct de vedere medical, a făcut ca cele două specialități să conlucreze sistematic. Această conlucrare se datorează, în special, dezvoltării unei metode de explorare, endoscopia digestivă, care, inițial, a fost diagnosticată, pentru ca mai apoi să aibă veleități de prim calibru, veleități terapeutice. Practic, această disciplină a endoscopiei a decupat acum 30-40 de ani câteva capitole din patologia clasic adresată chirurgilor. La vremea respectivă, spre exemplu, hemoragia digestivă superioară, atât în lume, cât și în România, era o patologie destinată strict chirurgilor. La ora actuală, cei doi conlucrează și se intervine pentru cazurile respective în mod etapizat, întâi cu ajutorul instrumentelor medicinei minim invazive, este vorba de endoscopia intervențională, pentru ca în cazurile în care există o nereușită să se apeleze în final la procedeele clasice de chirurgie."

Ce poate face endoscopistul în cazul hemoragiilor digestive

"Avem cam 1500 de cazuri pe an. Tot ce este hemoragie reprezintă o mare urgență. Pentru noi, hemoragia digestivă este privită așa cum privesc cardiologii infarctul miocardic. Adică, cu aceeași seriozitate și folosim același sistem serios de abordare.

Din cei 1500 de pacienți cu hemoragie digestivă, doar 1-2% ajung să fie operați, lucru care era aproape de neconceput acum două-trei decenii. Cu ajutorul instrumentelor noastre, vorbim de endoscoape, facem diagnosticul (locul de unde sângerează pacientul respectiv) și realizăm terapeutica. Acest lucru este relativ rapid, eficient", a declarat conf. dr. Gabriel Constantinescu.

Categorii de pacienți

Există două mari categorii de pacienți: curabili (boală ulceroasă), ai stabilizat pacientul, să zicem că este vindecat, merge acasă cu bine, și categoria mai puțin curabili (varicele esofagiene, care sunt emblemă unei boli puțin curabile cu metodele tradiționale). Noi aplicăm metode de hemostază pentru a opri, pentru moment, sângerarea.

Pentru hemoragia digestivă ulceroasă, mintea umană este nebănuit de inventivă. Practic, folosim ace de injectare direct pe canalul endoscopului care opresc sângerarea, după aceea sunt dispozitive care generează energii, cum este energia termică sau electrică, avem niște pense miniaturale care prind vasul respectiv, i se aplică o electrocoagulare și hemoragia se oprește. De asemenea, niște agrafe metalice care se strâng și contenționează vasul respectiv", a spus conf. dr. Gabriel Constantinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel