Enterovirusurile, legate de apariția diabetului de tip 1. Pericolul infecțiilor din copilărie

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Copii mici
Copii mici

Infecțiile date de enterovirusurile Coxsackie B sunt obișnuite, cu de obicei destul de puține simptome, pe care copiii le fac destul de des. Cercetătorii cred însă că acestea sunt legate de debutul diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 este o boală în care celulele beta producătoare de insulină sunt distruse.

Enterovirusurile provoacă, de obicei, infecții virale cu destul de puține simptome. Dar mai multe cercetări au lansat ipoteza că infecțiile date de o anumită familie de enterovirusuri - Coxsackie B – ar putea fi legate de debutul diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 este o afecțiune în care celulele beta producătoare de insulină pancreatică sunt distruse, și boala este mai frecventă în Finlanda decât în orice altă parte a lumii. Un nou studiu realizat de Universitățile Turku și Tampere din Finlanda susține legătura dintre infecțiile enterovirale și diabetul de tip 1.

Scopul noului studiu („Coxsackievirus B Persistence Modifies the Proteome and the Secretome of Pancreatic Ductal Cells", publicat pe 29 iulie2019 în jurnalul iScience) realizat de echipele de cercetare conduse de profesorul Riitta Lahesmaa de la Turku Bioscience Centre și profesor Heikki Hyöty de la Universitatea Tampere a fost acela de a înțelege mecanismele care controlează dezvoltarea infecției enterovirale cronice în pancreas. Studiul a urmărit, de asemenea, crearea unei imagini cuprinzătoare asupra modificărilor cauzate de infecția enterovirală care ar putea avea efecte adverse asupra sănătății.

Virusurile Coxsackie B, vinovate

Grupul de virusuri Coxsackie B (CVB) se numără printre acele enterovirusuri care duc cel mai frecvent la contacte cu sistemul de îngrijire a sănătății și determină, de exemplu, boli precum meningită, encefalită, miocardită, afecțiunea mână-picior-gură, pancreatită și hepatită (Tapparel et al. , 2013).

Copiii mici prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli grave date de CVB, iar infecția la nou-născuți poate duce la infecții sistemice care le pun viața în pericol. Infecțiile cu CVB sunt de obicei acute, iar sistemul imunitar al gazdei elimină virusul în câteva zile sau săptămâni. Cu toate acestea, CVB-urile pot stabili și infecții cronice (persistente), care au fost asociate cu boli cronice, inclusiv diabetul de tip 1 (T1D) și cardiomiopatie dilatativa (Nurminen și colab., 2012, Massilamany și colab., 2014, Hyoty, 2016), notează cercetătorii finlandezi în introducerea studiului lor.

Virusurile Coxsackie B sunt mici, care nu sunt învelite, iar genomul lor de ARN monocatenar cu sens pozitiv se află în interiorul capsidei proteice icosaedrice. Există șase serotipuri CVB diferite (CVB 1–6) care pot fi separate unele de altele pe baza proprietăților antigenice și genetice ale acestora.
În studiul de față, infecțiile persistente au fost stabilite prin utilizarea a două tulpini distincte de CVB 1, care au fost asociat anterior cu diabetul de tip 1 în studii epidemiologice, fără însă a fi stabilit mecanismul prin care infecția duce la debutul bolii cronice.

În studiu, metode proteomice de ultimă oră au fost utilizate pentru a măsura modul în care infecția influențează expresia și secreția de mii de proteine diferite în modelele celulare de infecție enterovirală pancreatică cronică.

După ce au persistat aproape un an, infecțiile enterovirale cronice au modificat expresia celulară a numeroase proteine care sunt cheie pentru funcțiile celulare, cum ar fi proteinele care reglează metabolismul energetic. Infecțiile au provocat, de asemenea, modificări ale secreției mai multor proteine.

Cum sunt distruse celulele care produc insulina

„De exemplu, nivelurile de proteine din calea secretorie reglementată care participă la secreția de hormoni, cum ar fi insulina din celulele beta, au scăzut odată cu infecția cronică. Infecțiile au afectat în mod clar și nivelul altor proteine care sunt implicate în funcția și supraviețuirea celulelor beta", spune dr. Niina Lietzén de la Turku Bioscience Center.

„Interesant este că infecțiile cronice care au fost dezvoltate prin utilizarea a două tulpini de virus diferite au declanșat răspunsuri parțial foarte diferite. De exemplu, au fost descoperite diferențe majore în activarea răspunsurilor imune între aceste două modele. Acest lucru indică faptul că virușii au diferite tipuri de abilități de a manipula sistemele de apărare celulară ", a adăugat Hyöty.

Publicat în jurnalul iScience, studiul a dezvăluit mai multe mecanisme prin care infecțiile enterovirale cronice pot afecta funcționarea pancreasului și, într-un final, dezvoltarea diabetului de tip 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel