Etichetă de securitate comestibilă pe medicamente, împotriva contrafacerii

Pentru a împiedica vânzarea medicamentelor contrafăcute, doi cercetători au creat o etichetă de securitate comestibilă, care poate fi identificată cu telefonul mobil! VIDEO
Fabricarea medicamentelor pe bază de rețetă, cu marcaje, culori, forme sau ambalaje distincte nu este suficientă pentru a le proteja de contrafacere, au arătat rapoartele Administrației SUA pentru droguri.
Medicamentele contrafăcute sunt o afacere înfloritoare, care reprezintă cel puțin 10% din comerțul farmaceutic global, în timp ce pretind mii de vieți pe an.
În SUA, medicamentele contrafăcute variază de la cele pentru tratamentul cancerului și a diabetului până la medicația cu disfuncție erectilă. Opioidele contrafăcute au provocat decese în 46 de state.
Ei bine, cercetătorii de la Universitatea Purdue își propun să împiedice falsificatorii cu o etichetă de securitate comestibilă încorporată în medicamente.
Etichetarea medicamentelor nu numai că va feri de falsuri, dar va ajuta și farmaciile să verifice mai bine legitimitatea unui medicament înainte de a-l vinde consumatorilor.
Fiecare etichetă e unică
"Fiecare etichetă este unică, oferind un nivel de securitate mult mai ridicat", a spus Young Kim, profesor asociat la Școala de Inginerie Biomedicală din Purdue.
Eticheta acționează ca o amprentă digitală pentru fiecare capsulă sau tabletă medicamentoasă, folosind o tehnică de autentificare numită „funcții fizice neclonabile" sau PUF, care a fost dezvoltată inițial pentru securitatea informațiilor și a hardware-ului.
PUF-urile au capacitatea de a genera un răspuns diferit de fiecare dată când sunt stimulate, ceea ce le face imprevizibile și extrem de dificil de duplicat. Nici măcar producătorul nu ar putea re-crea o etichetă PUF identică.
Grupul lui Kim este primul care a creat un PUF comestibil - o peliculă subțire, transparentă, formată din proteine de mătase și proteine fluorescente, contopite genetic. Deoarece eticheta este ușor digerabilă și făcută în totalitate din proteine, ea poate fi consumată ca parte a unei pastile sau a unei tablete.
Strălucirea diverselor surse de lumină LED de pe etichetă excită microparticulele fluorescente de mătase, determinându-le să genereze un model întâmplător diferit de fiecare dată. Microparticulele emit culori fluorescente cian, verde, galben sau roșu.
Biții digitali pot fi apoi extrași dintr-o imagine a acestor tipare pentru a produce o cheie de securitate, pe care o farmacie sau un pacient ar putea-o folosi pentru a confirma că un medicament este autentic.
„Citite” cu a aplicație pe mobil
În prezent, cercetătorii transformă acest proces într-o aplicație pentru smartphone, atât pentru farmacii, cât și pentru consumatori.
„Conceptul nostru este de a folosi un smartphone pentru a capta o lumină LED de pe eticheta de securitate și a face o poză cu acesta. Aplicația identifică apoi dacă medicamentul este autentic sau fals", a spus Jung Woo Leem, asociat postdoctoral în inginerie biomedicală la Purdue.
Eticheta are, de asemenea, potențialul de a conține mult mai multe informații decât o simplă confirmare a medicamentului, a spus Leem, cum ar fi doza și data de expirare.
Leem a descoperit că eticheta funcționează cel puțin o perioadă de două luni fără ca proteinele să se degradeze. În continuare, echipa va trebui să confirme că eticheta ar putea dura atât timp cât o face un medicament și că nu afectează ingredientele cheie sau potența unui medicament.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-