Exercițiile care te SCAPĂ de DEMENȚĂ, Parkinson sau Alzheimer. Vlad Ciurea: E foarte important!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercitiile care te scapa de dementa Parkinson sau Alzheimer Foto: YouTube Damian Drăghici
Exercitiile care te scapa de dementa Parkinson sau Alzheimer Foto: YouTube Damian Drăghici

Chiar și îmbunătățirile care par mici în sănătatea inimii și a plămânilor pot fi extrem de benefice.

Studiul este unul de amploare, fiind efectuat pe 649.605 de persoane cu o vârstă medie de 61 de ani iar rezultatele au fost uimitoare: riscul de a avea Alzheimer scade simțitor la persoanele care fac mișcare, chiar și moderată.

Chiar și îmbunătățirile aparent minore în sănătatea inimii și a plămânilor pot fi extrem de benefice, cu atât mai mult cu cât nu există tratament pentru Alzheimer, ci doar încercări de a reduce efectele bolii asupra creierului, spune autorul studiului, Dr. Edward Zamrini, de la Washington Medical Center, din SUA.

Vlad Ciurea: Fără scandal, claxoane

 

”Când apar bolile acestea grave ale creierului, Parkinson, Alzheimer, se rupe ceva în transmisie, transmisia între neuroni nu mai funcționează. De aceea apar mișcările acelea involuntare la Parkinson sau fenomenul de uitare în cazul Alzheimer. Nu se mai știu elementele stocate în creierului”, arată neurochirurgul.

Profesorul Vlad Ciurea atrage atenția că indiciile bolii sunt greu de detectat, iar apropiații au un rol important în depistarea primelor semne.

”La primele semne de dezechilibru, trebuie să ne punem întrebarea. Noi e foarte greu, dar cei din jur ar putea. Dacă avem curiozitatea și răbdarea să-l ascultăm pe cel de lângă noi. Sunt semne de întrebare”, atrage atenția Vlad Ciurea.

”Azi mi-a venit o pacientă și avea, așa, ușoare pierderi, abia observaseră cei din jur, dar avea zone nefuncționale în creier (n.r pe imagistica cerebrală) și era la vârsta a doua, deci o persoană tânără”, arată medicul, care subliniază că orice semn suspect trebuie să ne facă să mergem la un specialist.

Vlad Ciurea recomandă exercițiul fizic dar și un mediu lipsit de stimuli agresivi precum traficul din marile orașe.

”Creierului trebuie să îi dăm exercițiu fizic, creierul simte că-l împrospătează, 20% din oxigenul din plămâni se duce în creier. (...) Trebuie să luăm aer, trebuie să mergem după aer curat, trebuie să intrăm în pădure. Această bijuterie trebuie întreținută. Aceasta este mentenanța cerebrală”, ne sfătuiește Vlad Ciurea.

”De asemenea, e foarte important pentru creier să nu fie scandal, să nu fie claxoane, trebui să fie socializare. Muzica. S-a dovedit că muzica este fantastică. Dansul nu reprezintă numai o mișcare. Reprezintă o îmbrățișare, o empatie de care avem nevoie”, arată profesorul Ciurea, la Antena 3.

Mișcarea scade probabilitatea de a avea Alzheimer... citește mai departe pe Radio DC NEWS.RO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel