Experții americani recomandă autorizarea vaccinului anti COVID Moderna în SUA

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin COVID-19. Foto: Pixabay
Vaccin COVID-19. Foto: Pixabay

Americanii vor avea, cel mai probabil în câteva zile, al doilea vaccin contra COVID. 

Un comitet de experți americani a recomandat FDA autorizarea de urgență a vaccinului contra COVID-19 al companiei Moderna, ceea ce însemnă că dozele de vaccin ar putea fi distribuite începând cu acest weekend în SUA.

Agenția americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) ar urma să dea undă verde vaccinului produs de tânără companie de biotehnologie Moderna, din Boston, cum a făcut în cazul vaccinului Pfizer la 11 decembrie, după un vot similar al acestui comitet consultativ format din experți.

Statele Unite se confruntă în prezent cu o recrudescență severă a pandemiei, iarr prin aprobarea acestui al doilea vaccin contra COVID ar putea dispune de încă o „armă”, de la începutul săptămânii viitoare, care i-ar permite să-și accelereze campania de vaccinare lansată luni. SUA ar putea fi prima țară unde se lansează pe piață vaccinul Moderna.

Reuniunea acestui comitet, al cărei aviz nu are caracter obligatoriu, a fost, ca și săptămâna trecută, transmisă în direct pe internet, un exercițiu de transparență nemaiîntâlnit în lume. Avizul a fost dat cu 20 de voturi pentru, niciunul împotrivă și o singură abținere.

Întrebarea pusă experților a fost: „Pe baza tuturor elementelor științifice disponibile, beneficiile vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste?”

Decizia a fost cea așteptată, FDA apreciind deja vaccinul ca fiind sigur și eficient într-o sinteză de date publicate mai devreme în această săptămână.

Analiza publicată a confirmat o eficiență medie de 94,1%. Dintre cei 30.400 de participanți la testele clinice, 196 au contactat COVID-19. Dintre aceștia, 185 au primit un placebo și 11 vaccinul (la 21 noiembrie). În plus, cele 30 de cazuri grave de COVID-19 înregistrate s-au aflat toate în grupul placebo.

Jacqueline Miller, de la Moderna, a adăugat că numeroase elemente sugerează că vaccinul, pe lângă faptul că protejează împotriva dezvoltării simptomelor, ar putea, de asemenea să împiedice infectarea chiar a multor persoane și, prin urmare transmiterea - o informație vitală din punct de vedere al sănătății publice.

Cele mai răspândite efecte secundare ale vaccinului, numit mRNA-1273, sunt dureri la locul injecției, oboseală, dureri de cap, dureri musculare sau articulare și frisoane, notează Agerpres.

Guvernul SUA a contractat în avans 200 de milioane de doze de vaccin Moderna și 100 de milioane de la Pfizer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel