Explozie de cazuri de coronavirus. Alexandru Rafila: Vom atinge, din nou, valori destul de importante ale gradului de pozitivare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
explozie de cazuri de coronavirus - FOTO: Freepick
explozie de cazuri de coronavirus - FOTO: Freepick

Explozie de cazuri de coronavirus. Autoritățile sanitare ne sfătuiesc sa fim prudenți. 

Explozie de cazuri de coronavirus la nivel național. Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat situația îmbolnăvirilor cu COVID. Aproape 15.000 de noi cazuri de infectări cu coronavirus au fost raportate săptămâna trecută.

De la o săptămână la alta, numărul infectărilor este în creștere, iar autoritățile se așteaptă ca acest trend să mai continue cel puțin o lună. Rata de pozitivare este de 12%.

”Practic, în valul precedent am avut o pozitivare care mai ales în zilele de weekend ajungea undeva în jur de 30-32 %,  probabil că vom atinge din nou valori destul de importante ale gradului de pozitivare, dar nu corelați aceste valori cu gravitatea cazurilor. Și numărul de unități administrativ teritoriale în care se înregistrează cel puțin un caz confirmat a crescut.

Avem mai multe localități în care se înregistrează cel puțin un caz confirmat din nou. Este a III-a săptămână, de fapt a IV-a săptămână de creștere. Tulpina Omicron este dominantă și deja au fost secvențiate primele tulpini BA 5 cele care sunt responsabile de accelerarea pandemiei la nivel internațional”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Vezi și: Markerii tumorali, asociați cu cancerul. Ce trebuie să știi

Recomandări pentru persoanele simptomatice

”Repetăm aceleași indicații, circuitul necesar oricărei persoane care este simptomatică, se testează la medicul de familie sau solicită, după caz, dacă este oră nepotrivită, ambulanța. Rezultatul pozitiv determină izolarea primului la domiciliu și consultarea medicului de familie. Pentru situațiile în care simptomatologia mai este mai evidentă, la centrele ambulatorii, iar în cazul evident unor simptome mai grave la pacienții cu o comorbiditățim spitalizarea”, a mai subliniat ministrul Sănătății. 

Operaționalizarea centrelor 

Centrele de evaluare vor fi operaționalizate, astfel încât să funcționeze și în weekend.

”Împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să găsim formula de finanțare a acestei activități în weekend pentru centrele de evaluare și tratament. E un element important, pentru că în weekend oamenii sigur au acces la serviciile de sănătate și aceste centre trebuie să funcționeze și să ofere servicii medicale care să stabilească gradul de severitate a bolii și să poată să ofere tratament.

Măsurile pentru gestionarea pandemiei înseamnă centre de testare care sunt în special la medicii de familie, dar avem și testarea în farmacii.  O să se poate face de asemenea la clinici sau în spitale. Sunt 4320 de locații de pacienții din România sau cetățenii din România se pot testa.

Centrele de evaluare funcționale în acest moment sunt 169. Nu sunt foarte mult accesate”, a mai subliniat prof. dr. Alexandrul Rafila.

Vezi și: Căderea părului, tratament pe viață. Mihai Motora: Poate să înceapă chiar din adolescență. La 25 - 30 de ani deja își face simțită prezența și chelia este un pic mai gravă

Stocuri de antivirale

”Evaluăm în continuare disponibilitatea de antivirale și reechilibrăm stocurile  pe măsură ce ele sunt utilizate. Astăzi am avut o teleconferință cu toți directorii direcțiilor de sănătate publică și unele dintre concluzii sunt legate de necesitatea operaționalizării centrelor de evaluare în weekend. Am discutat de asemenea cu serviciile de ambulanță cu serviciu București-Ilfov, pentru că Bucureștiul are o treime din cazurile de la nivel național, clar că sunt cele mai multe.  Am spus că în momentul de față pe măsură ce serviciile de ambulanță fac față acestei solicitări nu e nevoie să facem mai multe.

Este în interesul tuturor să avem rezultatul cât mai rapid. Și mai e o problemă, că tot discutăm de testare, au sesizat colegii din teritoriu. Sunt persoanele pe care se testează singure”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Vezi și: Sarcina, test de efort pentru viață. Gheorghe Peltecu: Această patologie poate fi întâlnită în menopauză sau premenopauză

Cum vor funcționa școlile

”Știți bine că și în cursul valului 5, principiul care a stat la baza funcționării școlii nu a fost numărul de cazuri. Noi ne-am raportat la un anumit procent de ocupare a paturilor alocate pacienților infectați cu COVID”, a mai precizat ministrul.

Purtarea măștii, la nivel de recomandare

Purtarea măștii de protecție nu poate fi impusă. La acest moment nu există pârghii legale pentru a impune acest lucru. 

”Nu avem în momentul de față niciun fel de instrument care să facă posibilă utilizarea măștii. Noi am recomandat-o, este important ca lumea sa conștientizeze necesitarea utilizării măștii”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila.

Vezi și: Oxigenoterapia, când este utilizată. Tratament pentru bolile cronice sau oboseală

A patra doză de vaccin

„Adică noi ne aflăm acum în al doilea val Omicron, a fost valul cinci, avem valul șase – iar vaccinul eficient împotriva variantei Omicron care să oprească transmiterea – oprirea transmiterii este principalul scop al unei campanii de vaccinare şi se referă la toate tipurile de vaccin; secundar, sigur, forme mai ușoare şi așa mai departe, dar ăsta este scopul, să oprim o epidemie, o pandemie – acum nu se întâmplă şi vede toată lumea lucrul ăsta, evident. 

Lumea s-a sfiit să spună lucrul ăsta. Eu am fost unul dintre primii, cel puțin în România care l-am menționat. Eu sunt om de sănătate publică şi pe deasupra, mai sunt şi microbiolog, deci eu spun ceea ce observ, sunt evidențe ale acestui lucru şi cred că trebuie să fim onești, tocmai ca să creștem încrederea oamenilor în vaccinare, pentru că, dacă le spunem adevărul, atunci putem să le spunem adevărul de fiecare dată şi când situație mai puțin favorabilă, cum este acum şi atunci când ea redevine favorabilă, cum sperăm să devină în toamnă”, a declarat ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel