Expunerea oamenilor la substanțe toxice, detectată din timp de câini

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Vârstnic și amic patruped   FOTO: pexels.com
Vârstnic și amic patruped FOTO: pexels.com

Specialiștii cred că cei mai buni prieteni ai omului pot fi o ”puternică santinelă biologică” pentru boli, în special cele cauzate de mediu.

 

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și Școala de Mediu a Universității Duke, ambele din SUA, au făcut un studiu în care au arătat că efectul negativ al unor substanțe chimice întâlnite în viața de zi cu zi ar putea fi depistat cu ajutorul câinilor. La studiu au participat 30 de câini și oamenii lor. Cu toții au purtat monitoare din silicon pentru o perioadă de cinci zile. Cercetătorii le-au analizat ulterior ca să vadă dacă au fost expuse la substanțe chimice care se găsesc deseori în sânge și în urina omului, dintre care amintim pesticidele și ftalați (n. r. agenți de înmuiere a materialelor plastice).

Au descoperit corelații mari între nivelurile de expunere pentru oameni și câini. ”Ceea ce a fost remarcabil în legătură cu aceste rezultate au fost modelele similare de expunere între oameni și animalele de companie", apreciază autorii studiului, pe site-ul universității din Carolina de Nord.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel