Pesticidele afectează mai grav inima bărbaților. Risc de bolile de inimă și AVC

Dana Lascu |
Data publicării:
Pesticid / insecticid. Foto: CDC/ Dawn Arlotta
Pesticid / insecticid. Foto: CDC/ Dawn Arlotta

Expunerea profesională la niveluri ridicate de pesticide crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral - AVC -, chiar și în cazul bărbaților care sunt în general sănătoși. Un nou studiu subliniază importanța utilizării echipamentului de protecție la manipularea pesticidelor și includerea expunerii la pesticide în istoricul dumneavoastră medical.

Expunerea la locul de muncă la niveluri ridicate de pesticide a crescut riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral (AVC) la un grup în general sănătos de bărbați americani cu descendență japoneză din Hawaii, potrivit unei noi cercetări publicate în The Journal of the American Heart Association, jurnalul cu acces deschis al Asociației Americane a Inimii.

Echipamente și măsuri de protecție contra expunerii

Acest studiu subliniază importanța utilizării echipamentului personal de protecție în timpul expunerii la pesticide la locul de muncă și importanța documentării expunerii profesionale la pesticide în registrele medicale, precum și în controlul factorilor de risc cardiaci standard", a declarat dr Beatriz L. Rodriguez, MD, doctor în medicină, co-autor al studiului și profesor de medicină geriatrică la Universitatea din Hawaii din Manoa.

Descoperirile sunt cele mai recente reieșite din programul Kuakini Honolulu Heart, care a înscris peste 8.000 de bărbați americani de origine japoneză din insula Oahu a statului Hawaii, între anii 1965 și 1968. Bărbații înscriși la studiu aveau la început vârsta cuprinsă între 45 și 68 de ani și își auto-raportau ocupația. De atunci, grupul a fost supus mai multor examinări, iar cercetătorii urmăresc, de asemenea, toate cauzele decesului și unele rezultate ale bolii pentru fiecare subiect în parte. Datele privind ratele de boli de inimă și accident vascular cerebral au fost disponibile până în decembrie 1999, asta însemnând până la 34 de ani de monitorizare.

Pesticide dispar greu din mediul înconjurător, efecte de durată

Expunerea la pesticide a fost estimată folosind o scală de la Administrația pentru sănătate și securitate în muncă, care evaluează intensitatea și durata expunerii profesionale pentru fiecare loc de muncă. În comparație cu bărbații care nu au fost expuși la pesticide la locul de muncă, în primii 10 ani de urmărire, cercetătorii au descoperit:

- Aproximativ un risc cu 45% mai mare de boli cardiace sau de accident vascular cerebral la cei cu expunere ridicată la pesticide; și

- Nu a existat nicio relație semnificativă între expunerea scăzută până la moderată la pesticide și riscul de boli cardiace sau de accident vascular cerebral.

Dar trebuie subliniat că pesticidele au un timp lung de înjumătățire a eficienței, astfel încât efectele asupra sănătății pot apărea ani după expunere. Analizând diferitele intervale de timp, cercetătorii au descoperit că efectul maxim al expunerii asupra bolilor de inimă și a riscului de accident vascular cerebral a fost în primii 10 ani de la expunere.

„După ce a urmat bărbații timp de 34 de ani, legătura dintre a fi expus la pesticide la locul de muncă și boli de inimă și accident vascular cerebral nu a mai fost semnificativă. Acest lucru a fost probabil pentru că alți factori legați de îmbătrânire au devenit mai importanți, mascând posibila relație a pesticidelor și bolilor cardiovasculare, mai târziu în viață ", a spus Rodriguez.

Femeile și bărbații, efecte diferite

„Studii anterioare au descoperit că bărbații și femeile pot răspunde diferit la expunerea pesticidelor. O clasă de pesticide poate oferi femeilor atacuri de cord, dar nu bărbaților, iar alte pesticide pot da boli de inimă bărbaților, dar nu și femeilor. Hormonii pot juca, de asemenea, un rol în impactul pe care-l are expunerea la pesticide și în dezvoltarea bolilor cardiovasculare ", a declarat Zara Berg, co-autor al studiului și profesor adjunct de știință la Fort Peck Community College din Poplar, Montana.

Deși studiul a fost realizat doar la bărbați americani cu descendență japoneză din prima sau a doua generație, rezultate similare au fost găsite și în Taiwan, într-un studiu precedent, pentru expunerea ridicată la pesticide la vârsta mijlocie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel