Extractul de cacao poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv la adulții în vârstă
Extractul de cacao poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv la adulții în vârstă. Care sunt cauzele.
Un studiu recent aduce în atenție posibila legătură între suplimentele de extract de cacao și îmbunătățirea funcției cognitive la adulții în vârstă. Cercetările sugerează că aceste suplimente ar putea aduce beneficii notabile, mai ales pentru cei cu o calitate mai scăzută a dietei.
Vezi și: De ce să începi să îți planifici mesele. Cum să câștigi timp când gătești
Descoperiri recent publicate
Studiul, parte dintr-un proiect mai amplu numit Studiul de Suplimente de Cacao și Rezultate Multivitaminice (COSMOS), a implicat 573 de adulți în vârstă. Aceștia au fost asignați aleatoriu să ia zilnic extract de cacao sau un placebo inactiv timp de doi ani, potrivit Healthline.
Rezultatele au indicat că cei care au consumat zilnic extract de cacao au înregistrat îmbunătățiri modeste în funcția cognitivă. Interesant este faptul că aceste beneficii au fost observate doar la cei cu o calitate mai scăzută a dietei inițiale. Adulții cu obiceiuri alimentare sănătoase nu au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește cogniția.

foto:freepik
Explicații din spatele concluziilor
Specialiștii au susținut că flavanoizii, compușii prezenți în extractul de cacao, pot juca un rol crucial în aceste rezultate. Flavanoizii, cunoscuți și sub numele de flavan-3-oli, sunt compuși vegetali găsiți în diverse alimente, precum ceaiul, produsele pe bază de cacao, struguri, mere și fructe de pădure.
Deși beneficiile extractului de cacao nu au fost observate la nivelul întregului grup, persoanele cu o calitate mai scăzută a dietei inițiale au experimentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește funcția cognitivă și executivă.
Implicații și direcții viitoare
Cu toate acestea, experții insistă că este prematur să se recomande suplimentele de extract de cacao pentru îmbunătățirea funcției cognitive. Este necesară mai multă cercetare pentru a confirma și a clarifica în mod detaliat legătura dintre consumul de extract de cacao și funcția cognitivă, inclusiv efectele pe termen lung și pe diferite tipuri de diete.
Pe viitor, cercetările ar trebui să fie mai diversificate și să se concentreze în mod special pe efectele extractului de cacao asupra persoanelor cu diverse calități ale dietei, pentru a înțelege mai bine impactul acestuia și pentru a oferi recomandări mai precise.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu te speli pe față dimineața. Cât de grav este, de fapt
Studiul aduce în discuție oportunitatea utilizării extractului de cacao ca posibilă intervenție pentru îmbunătățirea funcției cognitive la adulții în vârstă, însă subliniază nevoia de mai multe cercetări pentru a confirma aceste ipoteze și pentru a oferi recomandări exacte și fundamentate științific.
-
De ce trebuie să iei probiotic când urmezi un tratament cu antibiotic?10.11.2025, 23:21
-
Canada îşi pierde statutul de ţară liberă de rujeolă după trei decenii10.11.2025, 20:09
-
De ce mâncarea picantă te face să mergi la toaletă10.11.2025, 20:01
-
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des10.11.2025, 18:34
-
6 probleme de sănătate pe care le provoacă sfecla crudă10.11.2025, 18:08
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
