Extractul de cacao poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv la adulții în vârstă

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
extractul de cacao foto:Freepik@kaiskynet
extractul de cacao foto:Freepik@kaiskynet

Extractul de cacao poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv la adulții în vârstă. Care sunt cauzele.

Un studiu recent aduce în atenție posibila legătură între suplimentele de extract de cacao și îmbunătățirea funcției cognitive la adulții în vârstă. Cercetările sugerează că aceste suplimente ar putea aduce beneficii notabile, mai ales pentru cei cu o calitate mai scăzută a dietei.

Vezi și: De ce să începi să îți planifici mesele. Cum să câștigi timp când gătești

Descoperiri recent publicate

Studiul, parte dintr-un proiect mai amplu numit Studiul de Suplimente de Cacao și Rezultate Multivitaminice (COSMOS), a implicat 573 de adulți în vârstă. Aceștia au fost asignați aleatoriu să ia zilnic extract de cacao sau un placebo inactiv timp de doi ani, potrivit Healthline.

Rezultatele au indicat că cei care au consumat zilnic extract de cacao au înregistrat îmbunătățiri modeste în funcția cognitivă. Interesant este faptul că aceste beneficii au fost observate doar la cei cu o calitate mai scăzută a dietei inițiale. Adulții cu obiceiuri alimentare sănătoase nu au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește cogniția.

foto:freepik

Explicații din spatele concluziilor

Specialiștii au susținut că flavanoizii, compușii prezenți în extractul de cacao, pot juca un rol crucial în aceste rezultate. Flavanoizii, cunoscuți și sub numele de flavan-3-oli, sunt compuși vegetali găsiți în diverse alimente, precum ceaiul, produsele pe bază de cacao, struguri, mere și fructe de pădure.

Deși beneficiile extractului de cacao nu au fost observate la nivelul întregului grup, persoanele cu o calitate mai scăzută a dietei inițiale au experimentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește funcția cognitivă și executivă.

Implicații și direcții viitoare

Cu toate acestea, experții insistă că este prematur să se recomande suplimentele de extract de cacao pentru îmbunătățirea funcției cognitive. Este necesară mai multă cercetare pentru a confirma și a clarifica în mod detaliat legătura dintre consumul de extract de cacao și funcția cognitivă, inclusiv efectele pe termen lung și pe diferite tipuri de diete.

Pe viitor, cercetările ar trebui să fie mai diversificate și să se concentreze în mod special pe efectele extractului de cacao asupra persoanelor cu diverse calități ale dietei, pentru a înțelege mai bine impactul acestuia și pentru a oferi recomandări mai precise.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu te speli pe față dimineața. Cât de grav este, de fapt

Studiul aduce în discuție oportunitatea utilizării extractului de cacao ca posibilă intervenție pentru îmbunătățirea funcției cognitive la adulții în vârstă, însă subliniază nevoia de mai multe cercetări pentru a confirma aceste ipoteze și pentru a oferi recomandări exacte și fundamentate științific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel