Fasolea și rolul ei esențial într-o alimentație sănătoasă. De ce e mai importantă pentru sănătate decât ai crede

Consumul crescut de fasole poate îmbunătăți considerabil calitatea dietei prin aportul de nutrienți esențiali și reducerea riscului de boli cronice.
O nouă cercetare indică faptul că creșterea consumului de fasole poate îmbunătăți calitatea dietei. Studiul, care a analizat date de la peste 44 000 de participanți, a constatat că creșterea consumului de fasole ar putea spori scorul indicelui de alimentație sănătoasă al unei persoane, o măsură a conținutului nutrițional al dietei unei persoane.
Cercetarea a arătat că fasolea contribuie la creșterea aportului de nutrienți „deficitari”, cum ar fi fibrele alimentare, potasiul, magneziul, fierul, acidul folic și colina din dietă, reducând în același timp consumul de nutrienți „atenți”, cum ar fi sodiul, zaharurile adăugate și grăsimile solide.
Studiul a fost prezentat la Academy of Nutrition and Dietetics Food & Nutrition Conference & Expo din Minneapolis. În ciuda faptului că sunt o sursă cunoscută de proteine vegetale și alte substanțe nutritive, 80% dintre adulți nu ating aportul recomandat de leguminoase precum fasolea, mazărea și lintea.
Experții au oferit informații cu privire la motivul pentru care fasolea poate avea un astfel de beneficiu asupra calității dietei și cele mai bune modalități de a crește consumul de fasole.
Un studiu recent a constatat că consumul de fasole poate duce la îmbunătățirea dietei. Cercetarea, care a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 2001 și 2018, a examinat aportul de fasole al participanților, inclusiv năut conservat sau neconservat, fasole pinto, fasole boabe și fasole neagră.
Studiul a evaluat impactul adăugării uneia sau a două porții suplimentare de fasole la dietele lor, concentrându-se pe nivelurile de fibre dietetice, potasiu, magneziu, fier, folat și colină.
Rezultatele au arătat că aportul crescut de fasole a fost asociat cu creșteri semnificative ale aportului de nutrienți deficitari. Scorurile indicelui de alimentație sănătoasă globale s-au îmbunătățit, oamenii observând o îmbunătățire a calității dietei lor cu 15-16% atunci când au adăugat o porție de fasole și cu 19-20% mai mult atunci când au adăugat două porții.
Aceste îmbunătățiri ale scorului indicelui de alimentație sănătoasă ar putea reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și cancerul.
Foto: Freepik @atlascompany
Pe lângă creșterea aportului de nutrienți și a calității dietei, adăugarea mai multor fasole la dieta unei persoane a dus, de asemenea, la creșterea aportului caloric și a aportului de sodiu.
Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv potențialul de date inexacte sau părtinitoare de la rechemările de 24 de ore ale dietei și lipsa constatărilor privind efectul consumului de cantități prea mari sau foarte mari de fasole. Studiul a fost finanțat de Bush's Brothers & Company și de Coalition for the Advancement of Pulses, ceea ce indică faptul că sunt necesare mai multe cercetări.
Un studiu confirmă faptul că fasolea este un aliment excelent de încorporat într-un plan alimentar sănătos, promovând beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol, creșterea aportului de fibre și îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge.
Fasolea este o sursă de energie nutrițională, oferind nutrienți esențiali precum fibre, potasiu, magneziu, fier, acid folic și colină. De asemenea, sunt o sursă excelentă de proteine, calciu și fosfor.
Înlocuirea unei porții de proteine animale cu o porție de fasole poate crește aportul de fibre, poate ajuta la sănătatea intestinului și a inimii, poate crește aportul de vitamine și minerale, poate reduce aportul de colesterol și grăsimi saturate și poate economisi bani la cumpărături.
Cu toate acestea, conținutul ridicat de fibre poate face ca fasolea să fie greu de digerat, ducând la gaze sau balonare.
Fasolea poate fi consumată acasă în variante conservate sau uscate, cu profiluri nutriționale similare și opțiuni relativ ieftine. Fasolea conservată și uscată poate fi adăugată cu ușurință în salate, supe, paste, mâncăruri din orez, chilli și caserole.
Pentru a crește consumul de fasole, se pot face schimburi, cum ar fi gustările cu năut uscat sau folosirea hummusului în loc de maioneză la sandvișuri.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.