Fasolea și rolul ei esențial într-o alimentație sănătoasă. De ce e mai importantă pentru sănătate decât ai crede
Consumul crescut de fasole poate îmbunătăți considerabil calitatea dietei prin aportul de nutrienți esențiali și reducerea riscului de boli cronice.
O nouă cercetare indică faptul că creșterea consumului de fasole poate îmbunătăți calitatea dietei. Studiul, care a analizat date de la peste 44 000 de participanți, a constatat că creșterea consumului de fasole ar putea spori scorul indicelui de alimentație sănătoasă al unei persoane, o măsură a conținutului nutrițional al dietei unei persoane.
Cercetarea a arătat că fasolea contribuie la creșterea aportului de nutrienți „deficitari”, cum ar fi fibrele alimentare, potasiul, magneziul, fierul, acidul folic și colina din dietă, reducând în același timp consumul de nutrienți „atenți”, cum ar fi sodiul, zaharurile adăugate și grăsimile solide.
Studiul a fost prezentat la Academy of Nutrition and Dietetics Food & Nutrition Conference & Expo din Minneapolis. În ciuda faptului că sunt o sursă cunoscută de proteine vegetale și alte substanțe nutritive, 80% dintre adulți nu ating aportul recomandat de leguminoase precum fasolea, mazărea și lintea.
Experții au oferit informații cu privire la motivul pentru care fasolea poate avea un astfel de beneficiu asupra calității dietei și cele mai bune modalități de a crește consumul de fasole.
Un studiu recent a constatat că consumul de fasole poate duce la îmbunătățirea dietei. Cercetarea, care a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 2001 și 2018, a examinat aportul de fasole al participanților, inclusiv năut conservat sau neconservat, fasole pinto, fasole boabe și fasole neagră.
Studiul a evaluat impactul adăugării uneia sau a două porții suplimentare de fasole la dietele lor, concentrându-se pe nivelurile de fibre dietetice, potasiu, magneziu, fier, folat și colină.
Rezultatele au arătat că aportul crescut de fasole a fost asociat cu creșteri semnificative ale aportului de nutrienți deficitari. Scorurile indicelui de alimentație sănătoasă globale s-au îmbunătățit, oamenii observând o îmbunătățire a calității dietei lor cu 15-16% atunci când au adăugat o porție de fasole și cu 19-20% mai mult atunci când au adăugat două porții.
Aceste îmbunătățiri ale scorului indicelui de alimentație sănătoasă ar putea reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și cancerul.

Foto: Freepik @atlascompany
Pe lângă creșterea aportului de nutrienți și a calității dietei, adăugarea mai multor fasole la dieta unei persoane a dus, de asemenea, la creșterea aportului caloric și a aportului de sodiu.
Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv potențialul de date inexacte sau părtinitoare de la rechemările de 24 de ore ale dietei și lipsa constatărilor privind efectul consumului de cantități prea mari sau foarte mari de fasole. Studiul a fost finanțat de Bush's Brothers & Company și de Coalition for the Advancement of Pulses, ceea ce indică faptul că sunt necesare mai multe cercetări.
Un studiu confirmă faptul că fasolea este un aliment excelent de încorporat într-un plan alimentar sănătos, promovând beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol, creșterea aportului de fibre și îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge.
Fasolea este o sursă de energie nutrițională, oferind nutrienți esențiali precum fibre, potasiu, magneziu, fier, acid folic și colină. De asemenea, sunt o sursă excelentă de proteine, calciu și fosfor.
Înlocuirea unei porții de proteine animale cu o porție de fasole poate crește aportul de fibre, poate ajuta la sănătatea intestinului și a inimii, poate crește aportul de vitamine și minerale, poate reduce aportul de colesterol și grăsimi saturate și poate economisi bani la cumpărături.
Cu toate acestea, conținutul ridicat de fibre poate face ca fasolea să fie greu de digerat, ducând la gaze sau balonare.
Fasolea poate fi consumată acasă în variante conservate sau uscate, cu profiluri nutriționale similare și opțiuni relativ ieftine. Fasolea conservată și uscată poate fi adăugată cu ușurință în salate, supe, paste, mâncăruri din orez, chilli și caserole.
Pentru a crește consumul de fasole, se pot face schimburi, cum ar fi gustările cu năut uscat sau folosirea hummusului în loc de maioneză la sandvișuri.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
