Feriți-vă seara de stres!

Evenimentele stresante care se petrec seara nu determină organismul să reacționeze așa cum ar trebui, ceea ce sugerează o posibilă vulnerabilitate, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Hokkaido din Japonia. 

Sistemul nervos central al organismului reacționează prea puțin seara față de stresul psihologic acut, și categoric mult mai slab decât o face dimineața, potrivit cercetărilor efectuate la Universitatea Hokkaido din Japonia.

În studiul publicat în revista Neuropsychopharmacology Reports, fiziologul medical Yujiro Yamanaka și colegii săi au recrutat 27 de tineri, voluntari sănătoși, cu program de lucru și obiceiuri de somn normale, pentru a afla dacă axa „hipotalamo-pituitar-suprarenală" (HPA) răspunde diferit la stres psihologic acut, la diferite ore din zi.

Nu luptă așa cu o face dimineața

Axa HPA conectează sistemele nervoase și endocrine centrale ale corpului. Cortizolul, hormonul principal de stres la om, este eliberat timp de mai multe ore când axa HPA este activată de un eveniment stresant. Acest lucru ajută organismul să furnizeze energie în fața unei nevoi percepute de a lupta și de a se apăra. Nivelurile cortizolului sunt, de asemenea, reglementate de un ceas circadian din creier și sunt în mod normal ridicate dimineața și joase seara.

Echipa a măsurat mai întâi ritmul diurn al nivelurilor cortizolului salivar de la voluntari pentru a stabili o linie de referință. Voluntarii au fost apoi împărțiți în două grupuri: unul care a fost expus la un test stresant dimineața, la două ore după timpul normal de trezire, și altul care a fost expus la stres seara, la zece ore după timpul de trezire.

Puși să dea un fel de examen

Testul a durat 15 minute și a constat în pregătirea și susținerea unei prezentări în fața a trei intervievatori instruiți și a unui aparat de fotografiat, plus efectuarea de calcule mentale. Eșantioanele de salivă au fost luate o jumătate de oră înainte de începerea testului, imediat după și la intervale de zece minute timp de încă jumătate de oră.

Cercetătorii au descoperit că nivelul de cortizol salivar a crescut semnificativ la voluntarii care au susținut testul de stres dimineața, în timp ce niciun astfel de răspuns nu a fost observat la cei care au avut testul seara. Tensiunea voluntarilor, pe de altă parte, un indicator al sistemului nervos simpatic care răspunde imediat la stres, nu diferă în funcție de momentul testării.

Într-un material dat publicității de Universitatea Hokkaido, profesorul asociat Yujiro Yamanaka a comentat: „Corpul poate răspunde la evenimentul de stres de dimineață prin activarea axei HPA și a sistemului nervos simpatic, dar trebuie să răspundă și evenimentului de stres de seara, prin activarea sistemului nervos simpatic. Studiul nostru sugerează o posibilă vulnerabilitate la stres seara. Dar este important să luăm în considerare ceasul biologic unic al fiecărui individ și timpul din zi când evaluează răspunsul la factori de stres și prevenindu-i!"

Studiul său, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0