Frigiditatea, boala intimă care afectează tot mai multe femei și fete sub 25 de ani. Se ajunge ca relația să fie o "datorie maritală" față de bărbat

Monika Baciu |
Data publicării:
frigiditatea - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
frigiditatea - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Frigiditatea (răceala sexuală, hipolibidemia) este una dintre cele mai frecvente tulburări sexuale feminine. Ce implicații are asupra relației de cuplu, dar și asupra femeii.

Frigiditatea este o disfuncție sexuală care se manifestă prin absența completă sau scăderea dorinței sexuale (libido), a excitației în timpul intimității și a orgasmului.

Pe lângă pierderea interesului pentru sex și nemulțumirea față de viața sexuală, pacienții se pot plânge de dureri în timpul sau după contactul sexual.

În diagnosticarea tulburării, o colectare amănunțită a istoricului, un examen ginecologic, ecografie, cercetarea fondului hormonal și consultări ale specialiștilor înruditori joacă un rol important. Tratamentul este complex, cu corectarea bolilor concomitente, administrarea de hormoni, medicamente vasoactive, psihoterapie și fizioterapie.

Conform rezultatelor diferitelor studii, această tulburare este detectată la 25-63% din toate femeile și la fiecare al doilea pacient care se adresează unui sexolog. Mai des, absența sau scăderea atracției intime este observată la fete și femei tinere cu vârsta sub 25 de ani.

Pe măsură ce senzualitatea se maturizează și se obține o experiență sexuală pozitivă, se înregistrează o creștere a libidoului și a satisfacției față de viața sexuală. Spre deosebire de bărbați, dorința de intimitate la femei depinde în mare măsură de calitatea relațiilor interpersonale și de alți factori psihologici.

Frigiditatea, cauze

Răceala sexuală la femei este o disfuncție polietiologică care apare, de obicei, cu acțiunea combinată a mai multor factori predispozanți. Experții în domeniul sexopatologiei feminine disting mai multe grupe de cauze care duc la frigiditate:

Dezechilibrul hormonal: Libidoul dispare sau scade odată cu creșterea secreției de prolactină de către glanda hipofiză, încălcarea funcției endocrine a ovarelor cu hipoestrogenemie și o schimbare a raportului dintre diferite grupe de hormoni sexuali.

Boli concomitente: Slăbirea temporară sau permanentă a dorinței sexuale se observă pe fondul diabetului zaharat, hipo- și hipertiroidismului, hipertensiunii arteriale, anginei pectorale, insuficienței renale, poliartritei, bolilor autoimune, sclerozei multiple, oncopatiei și altor boli grave.

Boli ale uterului și ale anexelor: Apariția durerii în timpul actului sexual cu anexită, salpingită, vulvită, fibroame submucoase și subseroase, uscăciunea vaginală în postmenopauză provoacă o absență parțială sau totală a atracției intime.

Luarea de medicamente: Tratamentul cu anumite antihipertensive și antihistaminice, antidepresive, neuroleptice, sedative, alcool, amfetamine și alte medicamente duce la o scădere a libidoului.

Încălcarea dezvoltării sferei sexuale: Frigiditatea apare cu o întârziere în maturizarea sexualității la fetele tinere, defecte anatomice ale organelor genitale feminine asociate cu subdezvoltarea sau inervația insuficientă a mușchilor podelei pelvine.

Probleme psihologice: Dorința sexuală este complet absentă sau scade semnificativ după o psihotraumă severă, inclusiv viol sau infidelitate, pe fondul oboselii cronice, al relațiilor conflictuale cu un partener, potrivit Medic Journal.

Vezi și: Spondiloza cervicală: simptome, cauze, tratament. Testul simplu care pune diagnosticul. De ce să-ți pui comprese

Frigiditatea, simptome

Pacienții observă că atracția lor față de un partener apare extrem de rar sau nu apare deloc. Adesea, pacienților le lipsesc fanteziile și gândurile despre sex, care ar fi însoțite de excitare.

Femeile frigide nu sunt interesate sau sunt deranjate de conversațiile pe teme sexuale. La inițiativa unui bărbat, pacientele cu hipolibidemie intră în intimitate, dar, în același timp, ele percep de obicei sexul ca pe o datorie (”datoria maritală”).

În cele mai multe cazuri, în momentul intimității, ele nu se pot excita - nu apar senzații plăcute specifice în zona genitală, lubrifierea vaginală este eliberată în cantități insuficiente. Actele sexuale și masturbarea se finalizează fără orgasm, fără sentimente subiective de satisfacție și relaxare.

Deoarece în unele cazuri cauza frigidității este reprezentată de bolile ginecologice, femeile în timpul sau după actul sexual pot avea dureri în abdomenul inferior, vagin, rect.

Frigiditatea, complicații

Cu o evoluție prelungită și o atitudine emoțională a femeii față de disfuncția apărută, frigiditatea se complică cu tulburări psihologice - scăderea stimei de sine, iritabilitate, deteriorarea percepută subiectiv a calității vieții, stări nevrotice și depresive.

Tulburările organice sunt rareori observate, deși, conform observațiilor specialiștilor din domeniul ginecologiei, activitatea sexuală scăzută este unul dintre factorii predispozanți în dezvoltarea unui număr de boli ale sferei genitale feminine. Suprimarea libidoului poate provoca relații dizarmonioase într-o căsnicie și poate duce la destrămarea acesteia.

Vezi și: Alimentul care reduce riscul de demență. Este plin de nutrienți și nelipsit de pe mesele românilor

Frigiditatea, diagnostic

Atunci când se face un diagnostic de frigiditate, colectarea atentă a informațiilor anamnestice joacă un rol important - determinarea gradului și a duratei de scădere a libidoului, a tulburărilor funcției orgasmice, identificarea situațiilor și a factorilor care au provocat dezvoltarea disfuncției sexuale. Dintre metodele fizice, de laborator și instrumentale, cele mai informative sunt:

Consultarea unui ginecolog: În timpul unui examen bimanual și al examinării în oglinzi, pot fi dezvăluite semnele unor boli ginecologice însoțite de o încălcare a atracției.

Ecografia uterului și a apendicelor: Examinarea cu ultrasunete a organelor pelviene vă permite să confirmați sau să excludeți patologia ginecologică care a dus la dezvoltarea frigidității.

Studiul nivelurilor hormonale: Pentru a evalua influența factorilor neuroumorali, se evaluează conținutul de estradiol, progesteron, testosteron, prolactină, hormoni suprarenali și tiroidieni.

Diagnosticul diferențial al frigidității sexuale se realizează cu alte tipuri de disfuncții sexuale (anorgasmie, aversiune sexuală sau anhedonie etc.), nevroze (isterie, neurastenie, tulburare anxiosofobă).

Pentru a clarifica diagnosticul și a determina cauzele suprimării simptomatice a dorinței sexuale, pe lângă un ginecolog, pot fi implicați un terapeut sexual, un urolog, un terapeut, un endocrinolog, un neurolog, un psiholog, un psihiatru.

Vezi și: Postul intermitent: cum să slăbești în 8 săptămâni. Cele 4 variante din care le poți alege. Ce presupun dietele 5:2 și 16:8

Frigiditatea, tratament

Terapia frigidității sexuale are ca scop eliminarea cauzelor care au provocat disfuncția. În funcție de etiologia frigidității, se poate recomanda pentru tratamentul acesteia:

Terapia bolii de bază: Îmbunătățirea stării de bine și reducerea manifestărilor clinice ale bolii sau afecțiunii, față de care libidoul a fost perturbat, este însoțită de restabilirea dorinței sexuale.

Corectarea terapiei medicamentoase: Dacă pacientul ia medicamente care pot afecta libidoul, se efectuează înlocuirea sau anularea acestora.

Estrogeni: Acestea sunt eficiente pentru disfuncțiile apărute pe fondul unei hipoestrogenemii patologice sau legate de vârstă. În absența contraindicațiilor, estrogenii se prescriu sub formă de plasturi pentru piele, creme vaginale, tablete, inele etc.

Androgeni: Pentru a spori atracția intimă, se pot folosi hormoni sexuali masculini, care stimulează zonele creierului responsabile de excitare.

Medicamente vasoactive: În cursul unor studii randomizate, s-a dovedit eficacitatea tratamentului pacienților cu frigiditate cu medicamente pe bază de sildenafil, care sunt utilizate în terapia disfuncției erectile la bărbați.

Sedative și antidepresive: Medicamentele pot fi prescrise pentru a reduce sau elimina tensiunea emoțională, anxietatea și pentru a îmbunătăți starea de spirit.

Deoarece factorii psihogeni duc la suprimarea libidoului în mai mult de jumătate din cazuri, colaborarea cu un psiholog sau psihoterapeut face posibilă armonizarea relațiilor, eliminarea situațiilor stresante sau conflictuale sau schimbarea reacției la acestea.

În terapia complexă a frigidității, se utilizează, de asemenea, terapia prin exerciții fizice (sunt prezentate exerciții de întărire a mușchilor planșeului pelvian), proceduri cu nămol, băi sedentare, irigații vaginale și alte tehnici de fizioterapie care îmbunătățesc fluxul sanguin către organele genitale, aromaterapie, suplimente alimentare stimulatoare, autotraining, stimularea zonelor erogene și tehnici meditative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel