Fructul care poate reduce factorii de risc pentru diabet. Este considerat regele fructelor în majoritatea țărilor

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
mango foto:Freepik@azerbaijan_stockking
mango foto:Freepik@azerbaijan_stockking

Fructul care poate reduce factorii de risc pentru diabet. Conținutul de beta-caroten din acest fruct contribuie, de asemenea, la prevenirea cancerului de piele.

Mango aduce o serie de beneficii pentru sănătate. De la susținerea sănătății ochilor și a inimii până la prevenirea cancerului, mango nu poate lipsi dintr-o dietă echilibrată. Cu toate acestea, ca orice aliment, vine și cu câteva considerații, inclusiv reacții alergice în anumite cazuri.

Vezi și: O porție de ovăz pe zi poate reduce colesterolul din sânge. Cât de sigur este pentru persoanele intolerante la gluten

Beneficiile

foto:freepik@romiximage

Sănătatea ochilor: Mango conține zeaxantină, un antioxidant recunoscut pentru rolul său protector asupra sănătății ochilor. Zeaxantina poate contribui la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, o afecțiune oculară care se înrăutățește odată cu înaintarea în vârstă.

Prevenirea cancerului: Mangiferina, un compus bioactiv din mango, arată promisiuni în protecția împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de colon, de sân și neuronal. Conținutul de beta-caroten din mango contribuie, de asemenea, la prevenirea cancerului de piele.

Gestionarea diabetului: Studiile sugerează că compușii din frunzele și coaja de mango pot avea un efect pozitiv în reducerea factorilor de risc pentru diabet, incluzând greutatea corporală redusă, niveluri scăzute de zahăr din sânge și niveluri mai mici de grăsimi în sânge.

Sănătatea inimii: Cu conținutul mediu sau ridicat de potasiu, mango susține sănătatea inimii, contribuind la reglarea tensiunii arteriale. Combinarea de fibre, potasiu și vitamine din mango contribuie la menținerea arterelor sănătoase și la reducerea riscului de boli de inimă.

Îngrijirea pielii și a părului: Mango furnizează vitamina A, esențială pentru producția de sebum care hidratează părul. Conținutul de vitamina C susține dezvoltarea și menținerea colagenului, oferind structură pielii și părului.

Mango este o sursă bogată de diferiți nutrienți, inclusiv vitamina C, vitamina A, acid folic, vitamina B6 și potasiu, contribuind la sănătatea generală.

Valoarea nutrițională

O porție de 165 de grame de mango crud furnizează o varietate de nutrienți esențiali:

Calorii: 99

Proteină: 1,35 g

Grăsime: 0,63 g

Carbohidrați: 24,8 g

Zahăr: 22,6 g

Fibre: 2,64 g

Potasiu: 277 mg

Vitamina C: 60,1 mg

Vitamina A (RAE): 89,1 mcg

Beta-caroten: 1.060 mcg

Luteină și zeaxantină: 38 mcg

Acid folic: 71 mcg

Acești nutrienți contribuie semnificativ la îndeplinirea cerințelor zilnice, conform Food and Drug Administration (FDA) și Dietary Guidelines for Americans.

Tipuri de mango

Cu peste 1000 de soiuri de mango în întreaga lume, câteva dintre cele mai populare includ:

Honey (Ataulfo): Mango dulce și aromat, cu un raport mare de pulpă față de sâmbure. Originar din Mexic, Peru, Ecuador și Brazilia.

Francis: Soi cu pulpa moale și suculentă, originar din Haiti.

Haden: Mango cu aromă dulce și ușor amarui, roșu intens, cu pete albe mici. Crește în principal în Mexic, Ecuador și Peru, dar și în Florida, SUA.

Keitt: Mango mare și oval, cu aromă de citrice și pulpă suculentă. Cultivat în principal în Mexic, Ecuador, Brazilia și SUA.

Kent: Originar din Florida, SUA, mango Kent are un gust dulce de piersică și note ușor acre.

Tommy Atkins: Cel mai răspândit soi comercial în SUA, cu un gust acrișor și pete roșii întunecate.

Cum să alegi un mango

Pentru a alege un mango copt, coaja trebuie să fie puțin moale la atingere. Evitați mango-urile cu pete negre pe coajă. După ce l-ați cumpărat, păstrați-l la temperatura camerei pentru a se coace și apoi în frigider pentru a încetini procesul de coacere.

Riscuri

Deși mango oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, este important să fim conștienți de posibilele reacții alergice. Persoanele alergice la latex pot prezenta reacții adverse la mango, din cauza unei posibile reacții. De asemenea, cei alergici la urushiol, prezent în plantele de mango, pot dezvolta reacții similare cu cele ale expunerii la urushiol diniederă sau stejar.

Vezi și: Strategii de alimentație pentru persoanele cu boala Alzheimer. Ce presupune o dietă echilibrată

În cazul unor alergii specifice, este întotdeauna recomandat să consultați un medic și să faceți teste pentru a evita orice reacții adverse. Adoptarea unui regim alimentar variat și echilibrat rămâne cheia unei vieți sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel