Galbenușul sau albușul, care este mai periculos. Câte OUĂ putem mânca de Paști: Nu este atât de PĂCĂTOS!
Câte ouă putem mânca de Paști și sub ce forme putem mânca mielul, ca să nu ne dăuneze sănătății. Ce spun medicii nutriționiști.
Ouăle aduc un aport energetic esențial pentru organism, fiind bogate în vitamine și minerale.
Medicul nutriționist Laura Ene a vorbit despre ouăle de Paști, despre numărul de ouă pe care le punem mânca și cât colesterol au, de fapt.
"E bine să ne facem câteva porții și să ne gândim ce ne inspiră cel mai mult de pe masa de Paști, mai ales cei care au ținut post și au ținut tot postul Paștelui, pentru că este foarte greu pentru organism, pentru ficat, pentru stomac, pentru digestie, să sărim direct în atâtea proteine și proteine de cea mai bună calitate, precum oul, dar și cu grăsime la pachet. Carnea de miel este o carne foarte bună, dar este o carne grea și foarte grasă.
Ouăle nu sunt neapărt cele mai rele alimente, ci sunt etalonul de proteină dintre toate proteinele", a declarat medicul nutriționist, în direct la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".
În ce condiții ne face rău oul de Paști
"În principiu dacă le consumăm în cantitate mare, mai mult de două ouă pe zi, asta ar fi o cantitate în exces. Și dacă le consumăm în exces, sub formă de maioneză, pentru că nu oul fiert în sine trage după sine probleme cu colecistul, cu pancreasul, probleme gastrice, ci mai ales consumul lor sub alte forme, mai ales sub formă de maioneză, pentru că acesta este cel mai greu dressing pe care noi îl folosim și care ne este drag în salata Boeuf.
În ceea ce-i privește pe cei mici, unul, două ouă ar fi suficiente, nu mai mult. Cumva, oul fiert moale este cel mai potrivit pentru copii, omleta rămâne varianta cea mai indigestă de consum de ouă, însă dacă o îmbunătățim cu un pic de ouă, un pic de ceapă și o servim alături de o salată poate să fie o variantă foarte bună", a mai spus medicul.
Galbenușul sau albușul? Care ne dă bătăi mai mari de cap?
"Înainte se considera că gălbenușul este cel care poate să crească colesterolul și de aceea se limita consumul de ouă la două, maxim trei ouă pe săptămână, atunci când aveam probleme cardiovasculare.
Însă de curând s-a dovedit că nu aportul de colesterol din alimentație este cel care ne crește într-o mare măsură colesterolul rău din corp, care se depune pe artere, ci mai ales ficatul îl produce. Și nu neapărat gălbenușul, ci grăsimile rele care sunt în maioneze, grăsimile saturate, grăsimile trans sunt cele mai rele tipuri de grăsimi.
Desigur că un ou de găină conține undeva la 180 mg de colesterol, aproape doza zilnică recomandată de colesterol din alimentație. Dacă este consumat alături de o salată, de niște legume, atunci nu se mai consideră atât de păcătos, mai ales că are multe beneficii.
Gălbenușul, prin culoarea sa galbenă, indică prezența carotenului, luteina, zeaxantina, care sunt foarte bune pentru protecția ochiului, protecția pielii și atât copiii, cât și vârstnicii ar trebui să-l consume. Să consume cel puțin un ou pe zi.
O familie cu patru persoane ar trebui să consume în perioada de Paști 10 ouă. Ar fi un număr rezonabil", a completat nutriționistul.
Carnea de miel. Cum putem să-l mâncăm ca să ne facă bine
"Carnea de miel trebuie consumată cu moderație, sub formă de borș, stufat, sau chiar o friptură însoțită de o salată", a completat ea.
În ceea ce privește alcoolul, medicul susține că putem consuma "un pahar, două, care stropește o friptură și alături de salată".
-
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum17.12.2025, 12:20
-
-
3 tipuri de AVC: ischemic, hemoragic, mini-AVC. Care e cel mai periculos17.12.2025, 10:46
-
-
Ce se întâmplă în corp dacă ai deficit de calciu: simptome și riscuri17.12.2025, 08:56
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
