Gargara cu sare, remediu de sute de ani cu efecte pozitive împotriva COVID. Cum trebuie, de fapt, să procedezi

Monika Baciu |
Data publicării:
gargara cu sare - FOTO: Freepik@andreypopov
gargara cu sare - FOTO: Freepik@andreypopov

Gargara cu sare este o practică în care o persoană clătește gâtul și cavitatea bucală cu o soluție salină. Această tehnică este adesea recomandată pentru a ajuta la reducerea durerilor de gât, a inflamațiilor și a simptomelor asociate cu răceli, gripă sau alte afecțiuni ale căilor respiratorii superioare.

Gargara cu sare este adesea realizată prin dizolvarea sării în apă caldă. Gargara cu sare reduce semnificativ șansa de a fi spitalizat din cauza COVID-19, dezvăluie un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit că participanții care au făcut gargară cu sare cu concentrații scăzute sau ridicate de sare în apă caldă timp de două săptămâni după un test COVID pozitiv aveau cu până la trei ori mai puține șanse să necesite îngrijire spitalicească în comparație cu cei care nu au apelat la această tehnică.

Constatări după 4 ani de pandemie

La patru ani de la apariția COVID, cercetătorii sugerează că cei infectați caută tratamente la domiciliu pentru a ameliora simptomele respiratorii și a evita spitalizarea. Având în vedere acest lucru, studiul, care a inclus 58 de persoane testate pozitiv pentru COVID, constată că pacienții care au apelat la gargara cu sare nu au avut nevoie de spitalizare.

”Între 2020 și 2022, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu un test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2, au fost selectate aleatoriu pentru a urma regimuri saline cu doze mici sau mari timp de 14 zile.

Vezi și: 

Soluțiile saline cu concentrație redusă și ridicată constau în 2,13 grame și 6 grame de sare dizolvate în 8 uncii de apă caldă, respectiv. Gargara și clătirea nazală au fost făcute de patru ori pe zi timp de 14 zile”, spune dr. Sebastian Espinoza, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.

Cercetătorii nu au înregistrat diferențe semnificative în rezultatele primare sau secundare ale studiului între grupurile cu concentrație scăzută și ridicată de sare.

”Rezultatele primare au inclus frecvența și durata simptomelor asociate infecției cu SARS-CoV-2; rezultatele secundare au inclus admiterea în spital sau la ATI, suport ventilator sau deces.

Criteriile de excludere au fost hipertensiunea cronică sau participarea la alt studiu intervențional. Cei care au folosit soluțiile saline cu doză mică și mare, precum și cei din populația de referință, au avut rate similare de vaccinare”, explică dr. Espinoza.

Grupul de referință pentru perioada studiului a inclus peste 9.300 de persoane care au dat pozitiv la testul COVID-19.

Vezi și: Schimbările tranzitului intestinal, semnal de alarmă pentru boala inflamatorie intestinală. Boala Crohn și colita ulcerativă, nevindecabile: Leziunile intestinale, vârful iceberg-ului

Gargara cu sare, remediu tradițional de mii de ani

”Scopul nostru a fost să examinăm irigarea nazală cu soluție salină și gargara cu sare pentru o posibilă asociere cu ameliorarea simptomelor respiratorii asociate infecției cu coronavirus.

Am constatat că ambele regimuri saline par să fie asociate cu rate mai scăzute de spitalizare în comparație cu controalele în infecțiile cu SARS-CoV-2. Sperăm că vor fi efectuate mai multe studii pentru a investiga mai profund această asociere”, spune Jimmy Espinoza, MD, co-autor al studiului.

Aceste constatări urmează să fie prezentate la Întâlnirea Științifică Anuală a Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie (ACAAI) din Anaheim, California.

Vezi și: Vlad Ciurea, adevărul despre mici: Creierului nu îi plac! Compoziția nu este de cea mai bună calitate

Sarea, efect antibacterian

Sarea este esențială pentru menținerea nivelurilor de hidratare ale corpului. Este extrem de vitală pentru menținerea echilibrului electrolitic pentru buna funcționare a organelor. Acești electroliți includ în principal magneziu, potasiu, calciu și sodiu. 

Pentru persoanele care lucrează în aer liber și în special pentru cele care fac exerciții în mod regulat, este crucial să se recupereze atât sarea, cât și deficiențele de apă care apar prin transpirație.

Atunci când corpul este deshidratat și boli precum holera și diareea slăbesc sistemul, medicii recomandă utilizarea unei combinații de apă, zahăr și sare pentru a compensa lichidele pierdute. Această soluție este la fel de eficientă ca și soluția de rehidratare orală (ORS).

Sarea tratează durerile de gât

Faringita, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de durere în gât, poate fi ameliorată prin gargară repetată cu o cană de apă caldă amestecată cu ½ linguriță de sare.

Studiile de cercetare indică faptul că utilizarea irigației nazale cu soluție salină sau apă sărată ajută la tratarea problemelor nazale și sinusale, potrivit Organic Facts.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel