Gastrita și ulcerul, mai frecvente la persoanele în vârstă. Care sunt asemănările dintre ele. Netratate pot crește riscul de cancer

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
gastrita si ulcerul. FOTO: Freepik @photoroyalty
gastrita si ulcerul. FOTO: Freepik @photoroyalty

Gastrita și ulcerul au simptome similare, iar diagnosticul exact se face cu ajutorul endoscopiei. La ce trebuie să fiți atenți la masa de Paști pentru a preveni aceste afecțiuni, respectiv de a ameliora simptomele.

Gastrita reprezintă inflamația mucoasei stomacului, iar apariția gastritei este adesea rezultatul unei infectării cu un virus care împiedică secreția optimă a sucului gastric.

Gastrita erozivă, una dintre multele forme de gastrită, poate să avanseze și să ducă la ulcer, o rană profundă a mucoasei gastrice.

”Ele se diferențiază, evident, cel mai bine endoscopic. Din punct de vedere al cauzei există asemănări între cel două afecțiuni. Ele sunt date, în cea mai mare parte de infecția cu Helicobacter Pylori”, a declarat dr. Diana Nistorescu, medic primar medicină internă, la Antena 3 CNN.

Gastrita și ulcerul, cauze

Ambele leziuni sunt determinate de consumul anumitor medicamente, precum analgezicele, fie de infecția cu bacteria Helicobacter Pylori, în urma consumului de apă sau de alimente contaminate.

Infectarea cu H. Pylori este frecventă în 60-70% dintre cazurile de gastrită și ulcer.

”Gastrita este mai frecventă în zilele noastre, pentru că oamenii, în special persoanele mai în vârstă, iau mai multe antiinflamatoare nesteroidiene care contribuie la apariția gastritei”, spune medicul.

Alte cauze care pot duce la gastrită sunt:

- stresul

- fumatul

- alcoolul

- anumite boli, precum insuficiența renală cronică.

Vezi și: Ce investigații trebuie să faci dacă ai peste 50 de ani. Boala de care trebuie să afli. Toader: Are debut brusc. Ar putea constitui un semnal de alarmă

Gastrita, forme

Gastrita există în mai multe forme:

- acută, care se instalează brusc

- cronică, în urma persistenței gastritei acute în timp

- cronică de tip C, care apare în urma unor intervenții chirurgicale la nivelul sistemului digestiv ți care atacă stratul de protecție al stomacului

- cronică de tip B, în urma infectării cu virusul H. Pylori, și care în urma netratată distruge celulele mucoasei gastrice

- atrofică, gastrita autoimună, este o afecțiune ireversibilă

- eritematoasă, care se referă la acea etapă a gastritei în care pielea se înroșește din cauza dilatării vaselor sanguine

- erozivă, gastrita hemoragică, cu prezentarea de leziuni la nivelul mucoasei care apoi se transformă în eroziuni. La rândul său, acest tip de gastrită se împarte în: acută, cronică, antrală, refluxă. 

- duodenală, prezintă simptome dureroase din cauza inflamării mucoasei duodenale.

Vezi și: Manipularea, în divorț și după. Radu Leca: Partenerul psihopat, mizerabil din toate punctele de vedere

Gastrita și ulcerul, simptome și diagnostic

Semnele și simptomele gastritei includ:

- durere sau arsură sau durere (indigestie) în partea superioară a abdomenului, care se poate agrava sau ameliora când mâncați

- greață

- vărsături

- o senzație de ”prea plin” în partea superioară a abdomenului după ce ați mâncat, arată Mayo Clinic.

Unele ulcere peptice nu provoacă simptome, fiind adesea numite și ”ulcere tăcute”. Dar următoarele simptome sunt comune atât cu ulcerul duodenal, cât și cu cel gastric:

- dureri de stomac usturătoare

- stomac balonat

- indigestie, în special de alimente grase

- greață și vărsături, arată Cleveland Clinic.

”Din punctul de vedere al pacientului, simptomele sunt asemănătoare. (...) Lucrurile sunt cam aceleași și sigur, trebuie să meargă la medic și acesta hotărăște dacă face endoscopie, care este metoda cea mai sigură. De acolo se poate preleva țesut.

Sigur, uneori se confundă și cu neoplasmul. Deci se poate face un diagnostic adevărat, științific”, a mai spus medicul.

Gastrita și ulcerul, tratament

Tratamentul gastritei depinde de cauza care a dus la apariția sa. Astfel, gastrita acută cauzată de consumul de medicamente antiinflamatorii sau de alcool se poate remedia prin eliminarea factorului declanșator.

În ceea ce privește medicația pentru tratarea gastritei, aceasta include:

- antibiotice, pentru eliminarea virusului H. Pylori, iar durata tratamentului poate varia între 7 și 17 zile

- medicamente care blochează producția de acid

- medicamente care reduc producția de acid

- medicamente antiacide care neutralizează acidul gastric

- medicamente sau suplimente alimentare care ajută la buna refacere a florei intestinale.

Gastrita și ulcerul, prevenție

Adoptarea unui stil alimentar sănătos poate să ajute atât în prevenirea gastritei și a ulcerului, dar și în ameliorarea simptomelor, de altfel, mulți pacienți au descoperit care sunt alimentele ce le poate dăuna.

În ceea ce privește perioada pascală, în care oferta culinară este foarte mare, la fel și tentația, medicul internist atrage atenția cu privire, în primul rând, la condimentarea cărnii.

”Mielul nostru de Paști nu este cel mai indicat, dar depinde și cum este preparat. Că dace se pune peste el un kilogram de condimente, orice carne poate să producă o agravare a simptomatologiei.

Ciorba de carne, există în ea derivate de carne care influențează și cresc secreția gastrică.

Dulciurile foarte concentrate. Fructele și legumele crude, este vremea salatelor, ele se mai asezonează cu lămâie, cu oțet”, a spus medicul.

Pe de altă parte, acesta a exemplificat și care sunt alimentele ce pot ajuta pacienții care trec printr-un astfel de episod.

”Laptele, brânza de vaci, chiar și oul fiert, carne fiartă sau făcută la grătar, preparatele mai dietetice”, a mai spus medicul.

Gastrita, complicații

Netratată, gastrita poate duce la ulcer gastric și hemoragii gastrice. Rareori, unele forme de gastrită cronică pot crește riscul de cancer de stomac, mai ales dacă aveți o subțiere extinsă a mucoasei stomacale și modificări ale celulelor mucoasei.

Vezi și: Rezistența la antibiotice, efecte surprizătoare asupra microbiomului. Au fost analizate mii de probe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel