Gastrita și ulcerul, mai frecvente la persoanele în vârstă. Care sunt asemănările dintre ele. Netratate pot crește riscul de cancer
Gastrita și ulcerul au simptome similare, iar diagnosticul exact se face cu ajutorul endoscopiei. La ce trebuie să fiți atenți la masa de Paști pentru a preveni aceste afecțiuni, respectiv de a ameliora...
Gastrita reprezintă inflamația mucoasei stomacului, iar apariția gastritei este adesea rezultatul unei infectării cu un virus care împiedică secreția optimă a sucului gastric.
Gastrita erozivă, una dintre multele forme de gastrită, poate să avanseze și să ducă la ulcer, o rană profundă a mucoasei gastrice.
”Ele se diferențiază, evident, cel mai bine endoscopic. Din punct de vedere al cauzei există asemănări între cel două afecțiuni. Ele sunt date, în cea mai mare parte de infecția cu Helicobacter Pylori”, a declarat dr. Diana Nistorescu, medic primar medicină internă, la Antena 3 CNN.
Gastrita și ulcerul, cauze
Ambele leziuni sunt determinate de consumul anumitor medicamente, precum analgezicele, fie de infecția cu bacteria Helicobacter Pylori, în urma consumului de apă sau de alimente contaminate.
Infectarea cu H. Pylori este frecventă în 60-70% dintre cazurile de gastrită și ulcer.
”Gastrita este mai frecventă în zilele noastre, pentru că oamenii, în special persoanele mai în vârstă, iau mai multe antiinflamatoare nesteroidiene care contribuie la apariția gastritei”, spune medicul.
Alte cauze care pot duce la gastrită sunt:
- stresul
- fumatul
- alcoolul
- anumite boli, precum insuficiența renală cronică.
Gastrita, forme
Gastrita există în mai multe forme:
- acută, care se instalează brusc
- cronică, în urma persistenței gastritei acute în timp
- cronică de tip C, care apare în urma unor intervenții chirurgicale la nivelul sistemului digestiv ți care atacă stratul de protecție al stomacului
- cronică de tip B, în urma infectării cu virusul H. Pylori, și care în urma netratată distruge celulele mucoasei gastrice
- atrofică, gastrita autoimună, este o afecțiune ireversibilă
- eritematoasă, care se referă la acea etapă a gastritei în care pielea se înroșește din cauza dilatării vaselor sanguine
- erozivă, gastrita hemoragică, cu prezentarea de leziuni la nivelul mucoasei care apoi se transformă în eroziuni. La rândul său, acest tip de gastrită se împarte în: acută, cronică, antrală, refluxă.
- duodenală, prezintă simptome dureroase din cauza inflamării mucoasei duodenale.
Gastrita și ulcerul, simptome și diagnostic
Semnele și simptomele gastritei includ:
- durere sau arsură sau durere (indigestie) în partea superioară a abdomenului, care se poate agrava sau ameliora când mâncați
- greață
- vărsături
- o senzație de ”prea plin” în partea superioară a abdomenului după ce ați mâncat, arată Mayo Clinic.
Unele ulcere peptice nu provoacă simptome, fiind adesea numite și ”ulcere tăcute”. Dar următoarele simptome sunt comune atât cu ulcerul duodenal, cât și cu cel gastric:
- dureri de stomac usturătoare
- stomac balonat
- indigestie, în special de alimente grase
- greață și vărsături, arată Cleveland Clinic.
”Din punctul de vedere al pacientului, simptomele sunt asemănătoare. (...) Lucrurile sunt cam aceleași și sigur, trebuie să meargă la medic și acesta hotărăște dacă face endoscopie, care este metoda cea mai sigură. De acolo se poate preleva țesut.
Sigur, uneori se confundă și cu neoplasmul. Deci se poate face un diagnostic adevărat, științific”, a mai spus medicul.
Gastrita și ulcerul, tratament
Tratamentul gastritei depinde de cauza care a dus la apariția sa. Astfel, gastrita acută cauzată de consumul de medicamente antiinflamatorii sau de alcool se poate remedia prin eliminarea factorului declanșator.
În ceea ce privește medicația pentru tratarea gastritei, aceasta include:
- antibiotice, pentru eliminarea virusului H. Pylori, iar durata tratamentului poate varia între 7 și 17 zile
- medicamente care blochează producția de acid
- medicamente care reduc producția de acid
- medicamente antiacide care neutralizează acidul gastric
- medicamente sau suplimente alimentare care ajută la buna refacere a florei intestinale.
Gastrita și ulcerul, prevenție
Adoptarea unui stil alimentar sănătos poate să ajute atât în prevenirea gastritei și a ulcerului, dar și în ameliorarea simptomelor, de altfel, mulți pacienți au descoperit care sunt alimentele ce le poate dăuna.
În ceea ce privește perioada pascală, în care oferta culinară este foarte mare, la fel și tentația, medicul internist atrage atenția cu privire, în primul rând, la condimentarea cărnii.
”Mielul nostru de Paști nu este cel mai indicat, dar depinde și cum este preparat. Că dace se pune peste el un kilogram de condimente, orice carne poate să producă o agravare a simptomatologiei.
Ciorba de carne, există în ea derivate de carne care influențează și cresc secreția gastrică.
Dulciurile foarte concentrate. Fructele și legumele crude, este vremea salatelor, ele se mai asezonează cu lămâie, cu oțet”, a spus medicul.
Pe de altă parte, acesta a exemplificat și care sunt alimentele ce pot ajuta pacienții care trec printr-un astfel de episod.
”Laptele, brânza de vaci, chiar și oul fiert, carne fiartă sau făcută la grătar, preparatele mai dietetice”, a mai spus medicul.
Gastrita, complicații
Netratată, gastrita poate duce la ulcer gastric și hemoragii gastrice. Rareori, unele forme de gastrită cronică pot crește riscul de cancer de stomac, mai ales dacă aveți o subțiere extinsă a mucoasei stomacale și modificări ale celulelor mucoasei.
Vezi și: Rezistența la antibiotice, efecte surprizătoare asupra microbiomului. Au fost analizate mii de probe
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
EXCLUSIV Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Combinația letală care îți distruge ficatul
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
