Genetica poate prezice răspunsul la medicamentele antipsihotice

Genetica
Genetica

Genetica poate fi utilizată pentru a prezice răspunsul pacientului la medicamentele antipsihotice. Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein a folosit teste genetice pentru a anticipa răspunsul tratamentului la pacienții cu schizofrenie.

Profesorul Todd Lencz și echipa Institutului Feinstein au utilizat testele genetice pentru a prezice răspunsul final la medicamentele administrate pacienților cu schizofrenie care se aflau la un prim episod. Oamenii de știință au adoptat o abordare relativ nouă numită scoruri poligenice de risc, care reprezintă efectele combinate ale multor mii de variante genetice din întregul genom și care reprezintă mai bine natura genetică foarte complexă a schizofreniei. Ei au descoperit că în cazul pacienților cu scoruri poligene de risc mai mare era mai puțin puțin probabil să aibă un răspuns la tratamentul antipsihotic convențional. Aceste rezultate au fost reproduse în două cohorte independente, reprezentând o colaborare internațională a cercetătorilor din cadrul Institutului Feinstein cu cercetători din întreaga Europă, consolidând în continuare faptul că această abordare ar trebui explorată în continuare.

,,Rezultatele pe care le-am găsit deschid ușa medicinei de precizie pentru abordări în psihiatrie, mai exact, utilizarea scorurilor poligene ca o nouă tehnologie pentru tratamentul tulburărilor psihiatrice", a precizat dr. Lencz, profesor la Institutul Feinstein și principalul autor al studiului.

Cercetătorii speră să extindă studiul, cu scopul final de a dezvolta orientări clinice pentru utilizarea scorurilor poligene de risc și a altor predictori în tratamentul schizofreniei.

Schizofrenia este una dintre principalele cauze ale handicapului în S.U.A. Este caracterizată prin iluzii, halucinații și gânduri și comportamente dezorganizate. Boala este în prezent tratată cu medicamente antipsihotice, dar această terapie este administrată fără îndrumare din partea testelor de laborator pentru a demonstra eficacitatea lor, așa cum se întâmplă în alte domenii ale medicinei.

Potrivit Medicalxpress.com medicii folosesc frecvent "trial-and-error" atunci când aleg un tratament pentru schizofrenie, fără să știe dacă pacienții vor răspunde bine. Această incertitudine pune o mare povară asupra pacienților și familiilor acestora, precum și asupra profesioniștilor din domeniul sănătății și a sistemelor de sănătate.

Schizofrenia este o afecțiune cronică de care suferă mai mult de 12 milioane de persoane din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). În România nu există date oficiale privind prevalența schizofreniei, dar se estimează că ar fi în jur de 150.000 de pacienți, avînd în vedere că prevalența globală a bolii este de 1% din populație.
Constatările au fost publicate pe 5 noiembrie 2018 în Jurnalul American de Psihiatrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel