Greutatea, asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Câte kilograme sunt nocive și cum afectează creierul

Monika Baciu |
Data publicării:
greutatea - FOTO: Freepik
greutatea - FOTO: Freepik

Greutatea corporală este un factor care poate duce la apariția bolii Alzheimer. Câte kilograme trebuie să ai pentru a fii la risc.

Greutatea unei persoane poate fi un factor determinant pentru apariția bolii Alzheimer. Obezitatea crește în mod semnificativ riscul de a dezvolta tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson, avertizează un nou studiu. Cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au descoperit o legătură între excesul de greutate și rezistența la insulină în creier, potrivit Study Finds.

Dieta bogată în zahăr crește rezistența la insulină din creier

Echipa a constatat că o dietă bogată în zahăr duce la rezistența la insulină în creier, care apoi afectează curățarea deșeurilor neuronale. Acest lucru crește riscul de neurodegenerare, care provoacă boli, prin declanșarea inflamației, moartea celulelor cerebrale și recuperarea slabă a sistemului nervos.

Autorii studiului au ales să analizeze în mod special dietele bogate în zahăr, deoarece consumul excesiv de zahăr este principala cauză a obezității și a altor afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2. Pentru a obține rezultatele, ei au studiat musca comună a fructelor, care are multe asemănări cu oamenii.

După ce au demonstrat anterior că o dietă bogată în zahăr duce la rezistența la insulină în organele periferice ale muștelor, cercetătorii s-au îndreptat către creierul acestora.

”Odată cu creșterea speranței de viață, se așteaptă ca tulburările neurodegenerative legate de vârstă să crească, ceea ce reprezintă o povară imensă pentru sistemul de sănătate.

Studiile epidemiologice la scară largă au constatat că obezitatea la mijlocul vieții este un factor de risc independent pentru dezvoltarea tulburărilor neurodegenerative.

Studiul nostru oferă o perspectivă mecanicistă puternică asupra modului în care obezitatea indusă de dietă modifică funcția glială, crescând astfel riscul de tulburări neurodegenerative”, scriu cercetătorii Mroj Alassaf și Akhila Rajan în revista PLoS Biology.

Vezi și: 9 beneficii ale perelor. Ajută la pierderea în greutate și protejează inima. De ce nu e indicat să le decojești

Cum influențează greutatea apariția bolii Alzheimer

Modul exact în care una duce la cealaltă rămâne un mister, dar acest studiu ne aduce mult mai aproape de înțelegerea corelației.

”Folosind muște de fructe, autorii stabilesc că dietele bogate în zahăr declanșează rezistența la insulină în glia, perturbând capacitatea lor de a elimina resturile neuronale. Acest studiu oferă o perspectivă asupra modului în care dietele care induc obezitatea contribuie potențial la creșterea riscului de tulburări neurodegenerative”, concluzionează autorii studiului într-un comunicat de presă.

Obezitatea, problemă globală

Obezitatea continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume, astfel încât un studiu mai aprofundat ar putea ajuta la determinarea dacă intervențiile timpurii și schimbările în stilul de viață ar putea reduce riscul de demență.

De asemenea, este necesar să se înțeleagă mecanismul prin care obezitatea crește riscul de demență, cum ar fi prin inflamație sau factori genetici. Studiile ulterioare ar trebui să implice verificări frecvente pentru a monitoriza dezvoltarea demenței și pentru a găsi eventual simptome sau factori comuni în rândul participanților obezi, potrivit National Institute of Aging.

Vezi și: Cea mai bună oră la care să te trezești și să te pui la somn. Dacă respecți această regulă, nu te vei mai trezi obosit

Obezitatea, prevenție

Epidemia de obezitate nu are o soluție unică sau simplă. Este o problemă complexă, care necesită o abordare multifațetată. Factorii de decizie politică, organizațiile de stat și locale, liderii din mediul de afaceri, din școli și din comunități, profesioniștii din domeniul îngrijirii copiilor și al asistenței medicale, și indivizii trebuie să colaboreze pentru a crea un mediu care să sprijine un stil de viață sănătos, potrivit CDC.

- Limitarea alimentelor nesănătoase (cereale și dulciuri rafinate, cartofi, carne roșie, carne procesată) și a băuturilor (băuturi zaharoase)

- Creșterea activității fizice

- Limitarea timpului petrecut la televizor, a timpului petrecut în fața ecranului și a altor tipuri de ”timp petrecut pe scaun”

- Îmbunătățirea somnului

- Reducerea stresului, potrivit Harvard.

Vezi și: Ce îți poate deteriora pielea. Cum poți proteja bariera cutanată și ce să elimini din rutina ta de îngrijire

Ce sunt obezitatea și excesul de greutate

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite ca fiind acumularea anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. Indicele de masă corporală (IMC) este un indice simplu al greutății în raport cu înălțimea care este utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica supraponderabilitatea și obezitatea la adulți.

Acesta este definit ca fiind greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg/m2). Pentru adulți, OMS definește supraponderabilitatea și obezitatea după cum urmează:

- excesul de greutate este un IMC mai mare sau egal cu 25; 

- obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.

IMC oferă cea mai utilă măsură a supraponderalității și obezității la nivelul populației, deoarece este același pentru ambele sexe și pentru toate vârstele adulților. Cu toate acestea, trebuie considerat un ghid aproximativ, deoarece este posibil să nu corespundă aceluiași grad de îngrășare la diferite persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel