Gripa sezonieră, mai agresivă după restricțiile din pandemie. Amenințare globală în expansiune

Monika Baciu |
Data publicării:
gripa - FOTO: Freepik@AiCreative_Universe
gripa - FOTO: Freepik@AiCreative_Universe

Această boală face ravagii după pandemia de COVID. Restricțiile impuse în timpul pandemiei, au acum un efect de domino.

Vezi și: COVID, asociat cu bolile autoimune ale pielii

Reducerea călătoriilor globale în timpul pandemiei COVID-19 le-a oferit cercetătorilor o ocazie rară de a studia cum se răspândește gripa, aducând perspective care ar putea schimba modul în care monitorizăm și prevenim gripa în viitor. După ridicarea restricțiilor, activitatea gripei a revenit rapid, evidențiind rezistența și adaptabilitatea virusului.

Pe măsură ce granițele s-au închis și călătoriile au scăzut în timpul pandemiei COVID-19, cercetători de la instituții precum Universitatea Oxford, Universitatea Fudan și KU Leuven au profitat de această perioadă pentru a observa cum răspunde gripa la limitarea mobilității umane.

Combinând date despre călătorii cu modelele cazurilor de gripă, aceștia au constatat că restricționarea mobilității limitează capacitatea gripei de a se răspândi însă, odată reluate călătoriile, gripa a revenit cu vigoarea sa obișnuită, sezonieră.

Autorul principal, Zhiyuan Chen, subliniază că viteza acestei reveniri a fost "remarcabilă" și arată cât de repede gripa sezonieră a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei, odată ce călătoriile internaționale au fost reluate, potrivit studiului publicat în Revista Science.

Vezi și: Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile

Impactul sezonier al gripei

Gripa rămâne o provocare importantă pentru sănătatea publică, ducând la peste 5 milioane de spitalizări de adulți în fiecare an din cauza complicațiilor. Revenirea rapidă a cazurilor de gripă subliniază povara globală pe care gripa sezonieră continuă să o impună sistemelor de sănătate.

Dezvoltarea eficientă a vaccinurilor antigripale depinde de supravegherea globală, deoarece tulpinile de gripă evoluează constant pe diverse continente. Restricțiile de călătorie impuse în timpul pandemiei COVID-19 au oferit o oportunitate unică de a observa comportamentul gripei atunci când mobilitatea umană este limitată, aducând perspective valoroase asupra căilor sale ascunse.

Vezi și: Cauza care declanșează diabetul. Vârsta când apare boala. Dr. Mihai Comșa: Foarte mulți pacienți vin cu complicații

Gripa - FOTO: Freepik@julia-buz

Clima, rol în răspândirea gripei

Studiul a evidențiat și modul în care clima influențează diversitatea gripei. Regiunile tropicale, în special din Asia de Sud și de Est, permit circulația continuă a gripei pe tot parcursul anului, ceea ce duce la o diversitate mai mare a tulpinilor. Studiul a descoperit că aceste regiuni, alături de Africa și Asia de Vest, au continuat să susțină transmiterea gripei în timpul pandemiei, întrucât unele zone au întâmpinat mai puține restricții de circulație din cauza nivelurilor mai scăzute de transmitere a COVID-19.

Cu extinderea capacităților de supraveghere genomică a virusului, dezvoltate în timpul pandemiei, cercetătorii au obținut o imagine mai clară a relației complexe dintre climă, comportamentul uman și transmiterea gripei.

"Aceste noi seturi de date oferă perspective asupra distribuției globale a gripei sezoniere și a altor virusuri respiratorii", explică coautorul, Profesor Moritz Kraemer de la Institutul pentru Științele Pandemiilor al Universității Oxford, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Grupa de sânge, factor pentru colesterolul mărit. Cum influențează acest lucru

Capacități de supraveghere

Recentele progrese în supravegherea genomică fac posibilă monitorizarea mai eficientă a gripei, minimizând riscul nepotrivirii vaccinurilor și permițând intervenții la timp. Pe măsură ce schimbările climatice cresc probabilitatea circulației continue a gripei în mai multe regiuni, aceste instrumente pot deveni esențiale în gestionarea poverii globale a gripei asupra sistemelor de sănătate.

Profesorul Hongjie Yu de la Universitatea Fudan subliniază importanța continuării supravegherii gripei, mai ales în zonele cu resurse limitate, deoarece aceste sisteme stabilite ar putea juca un rol crucial nu doar în gestionarea gripei sezoniere, ci și în pregătirea pentru viitoarele pandemii.

Monitorizarea crescută a căilor gripei și a influenței climatului va informa mai bine strategiile de prevenire, aducându-i pe cercetători mai aproape de reducerea impactului gripei la nivel global și de pregătirea pentru eventualele noi virusuri care pot apărea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel