Hepatita A: ce o cauzează, care sunt simptomele și cum se transmite

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Virusul hepatitei
Virusul hepatitei

Hepatita A este una din formele de hepatită care nu duce la o infecție permanentă și rareori cauzează boli severe. Ce o cauzează, cum se transmite și care sunt simptomele, aflați în materialul următor.

Hepatita A este o infecție virală care poate inflama și deteriora temporar ficatul. Spre deosebire de alte forme de hepatită, hepatita A cauzează rareori boli severe și nu duce la o infecție persistentă. Răspândirea virusului are loc cel mai adesea prin ingestia de alimente sau apă contaminate. De asemenea, poate fi transmis în timpul practicilor sexuale care implică anusul, potrivit health.harvard.edu. În cazuri rare, hepatita A poate fi răspândită prin contactul cu sângele unei persoane care are infecția, de exemplu, atunci când consumatorii de droguri intravenoase împart ace.

Simptomele hepatitei A

Simptomele infecției cu virusul hepatitei A pot fi foarte ușoare, de aceea este posibil să nu fiți conștienți de faptul că ați avut infecția. Cele mai frecvente sunt greață, vărsături, diaree (mai ales la copii), febră ușoară, pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate, oboseală, icter, cu colorarea în roșu a urinei, durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. 

Cum poate fi prevenită

Puteți reduce riscul de a face hepatită A urmând aceste instrucțiuni de bază:
Spălați-vă bine mâinile cu săpun după manipularea alimentelor, după ce ați folosit baia și înainte de a mânca.
Evitți consumul fructelor de mare în stare crudă sau insuficient gătite.
Dacă călătoriți într-o țară în curs de dezvoltare, evitați să beți apă sau să mâncați alimente care pot fi contaminate și vaccinați-vă pentru hepatita A înainte de călătorie.
Evitați injectarea de droguri ilegale. Au fost observate focare de hepatită A în rândul consumatorilor de droguri intravenoase.

Cine ar trebui să se vaccineze

Un vaccin pentru prevenirea hepatitei A trebuie administrat în mod obișnuit:
Copiilor cu vârsta de 1 an (12 până la 23 de luni)
Oricine cu vârsta de 1 an sau mai mare care călătorește sau lucrează în țări cu prevalență ridicată sau intermediară a hepatitei A (majoritatea țărilor în curs de dezvoltare)
Bărbați care fac sex cu bărbați
Persoanele cu boli hepatice persistente, cum ar fi hepatita cronică
Persoanele cu infecție HIV
Persoanele care necesită transfuzii de sânge sau produse derivate din sânge donat (cum ar fi factorii de coagulare pentru tulburările de sângerare)
Cercetători care se ocupă de virusul hepatitei A în laborator.
Copiii care nu sunt vaccinați până la vârsta de 2 ani pot fi vaccinați la vizite ulterioare. 
Pentru călători, seria de vaccinuri ar trebui să înceapă cu cel puțin o lună înainte de călătorie pentru a oferi cea mai bună protecție.
Dacă ați fost expus la hepatită A, medicul dumneavoastră vă poate administra vaccinul împotriva hepatitei sau o injecție cu imunoglobulină împotriva hepatitei A. Uneori se dau ambele. Ar trebui să vă contactați medicul imediat ce ați conștientizat expunerea. După două săptămâni după expunere, vaccinul cu imunoglobulină nu este eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel