Hipertensiune: ce rol joacă la femei genele părinților

Florina Pop |
Data publicării:
Tensiune arterială fluctuantă
Tensiune arterială fluctuantă

Noi cercetări sugerează că femeile tinere cu un istoric familial de hipertensiune prezintă un risc mai mare decât celelalte să dezvolte această afecțiune.

Hipertensiune, femei, părinți. Scăderea funcției baroreflex sau a reflexului baroreceptor, un mecanism al organismului care ajută menținerea tensiunii sângelui la nivel constant, este un marker pentru hipertensiune arterială și boli de inimă. Studiul unor cercetători sugerează că o sensibilitate redusă a baroreflexului la femeile cu un istoric familial de hipertensiune ar duce, mai târziu, în viață, ca ele să dezvolte această afecțiune, arată un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Neurophysiology.

Hipertensiune, femei, părinți: moștenirea

La studiu au fost investigate două grupuri de femei sănătoase, unul cu părinți cu hipertensiune, iar celălalt fără. Li s-a măsurat tensiunea arterială, ritmul cardiac și activitatea nervoasă în timpul unei perioade de repaus și în timpul unui test numit manevra Valsalva - când o persoană încearcă să se expire cu gura închisă și nasul blocat, ceea ce determină modificări ale tensiunii arteriale.

Rezultatul? Femeile cu antecedente familiale de tensiune arterială crescută au avut o sensibilitate redusă a baroreflexului - atât în repaus, cât și în timpul efortului - comparativ cu cele fără părinți hipertensivi.

Cercetătorii explică, potrivit sursei citate, importanța descoperirii lor: "Demonstrarea acestor constatări la femei este importantă având în vedere creșterea ratelor de hipertensiune arterială în timpul sarcinii, precum și după menopauză. Datele longitudinale suplimentare sunt necesare pentru a înțelege asocierea dintre funcția vegetativă modificată la femeile cu antecedente familiale de hipertensiune arterială și riscul de preeclampsie și hipertensiune arterială mai târziu în viață".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel