Hiponatremie, boala care a băgat în comă o maratonistă. Cum se manifestă afecțiunea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Apă potabilă  FOTO: pexels.com
Apă potabilă FOTO: pexels.com

Johanna Pakenham a ajuns în comă, în urmă cu un an, la scurt timp ce a trecut linia de sosire a unui maraton. Băuse aproape 5 litri de apă.

Hiponatremie. "Vreau să-i fac pe oameni conștienți pe oameni că poți să bei prea multă apă și că asta poate fi fatal", spune Johanna Pakenham jurnaliștilor de la BBC. În urmă cu un an termina maratonul de la Londra după ce a băut circa 5 litri de apă. Iar la scurt timp a ajuns la spital în comă. Fusese diagnosticată cu hiponatremie, o afecțiune cauzată de consumul de prea multă apă, diluând toate sărurile și mineralele din corp.

Johanna îi sfătuiește pe oameni să aibă grijă câtă apă beau ca să nu treacă prin experiența ei.

De celalaltă parte, nutriționiștii britanici susțin că englezii, ca populație, nu beau destulă apă. Și că, adaugă nutriționista Johanna Hignett, că trebuie să bei enorm de multă apă ca să ai această afecțiune, practic să te "scalzi în apă". Însă pentru Johanna cei circa 5 litri au fost suficienți ca să declanșeze boala.

Întrebată de ziariștii BBC câtă apă trebuie să bem, medicul nutriționist susține că 1,5-1,7 litri de apă pentru femei, respectiv puțin peste 2 litri pentru un bărbat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel