Hrana bună pentru sănătatea intestinului: va genera sănătatea generală a organismului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Probiotice: iaurtul este una dintre cele mai bune surse    Foto: pixabay.com
Probiotice: iaurtul este una dintre cele mai bune surse Foto: pixabay.com

Un amestec de probiotice și prebiotice vor fi o hrană bună pentru bacteriile sănătoase din tractul digestiv, care va genera o stare generală de sănătate.

Pentru a avea un intestin sănătos, trebuie să-l hrăniți bine. Această hrană ar trebui să includă atât probiotice, cât și prebiotice - două componente dietetice care sunt din ce în ce mai recunoscute ca fiind esențiale pentru sănătatea intestinală și generală, spune Teresa Fung, profesor adjunct în cadrul Departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan.

Recent au fost făcute publice o mulțime de noutăți cu privire la necesitatea de a consuma probiotice - microorganisme vii găsite în alimente precum iaurtul și legumele fermentate. Probioticele adaugă microbiotei intestinale, colecția de aproximativ 100 de trilioane de bacterii și alte creaturi care trăiesc în intestin.

A avea o microbiotă sănătoasă poate ajuta la stimularea unui sistem imunitar sănătos și la reducerea inflamației dăunătoare din organism. Consumul de probiotice în mod regulat poate ajuta, de asemenea, la prevenirea depășirii mediului intestinal de bacterii nesănătoase, care au fost legate de orice, de la tulburări de dispoziție și obezitate la diabet și boli neurodegenerative.

Dar probioticele seamănă mult cu animalele de companie, spune Fung. Nu este suficient doar să îl ai; trebuie să te ocupi și de el, spune ea. Aceasta înseamnă să hrănești populația de microorganisme cu prebiotice - alimente care vor ajuta toate aceste bacterii intestinale bune să crească și să prospere în interiorul tractului digestiv.

Înțelegerea intestinului

Pentru a înțelege cum să vă mențineți mediul intestinal sănătos, este important să înțelegeți cum evoluează microbiota dvs. Toată lumea are un amestec unic de microorganisme care trăiesc în interiorul lor. Unele dintre acestea provin de la mamă, conferite în timpul sarcinii, nașterii și, eventual, alăptării. Altele sunt introduse prin alimentele pe care le consumi și din mediu.

Probioticele găsite în alimentele și băuturile fermentate - cum ar fi iaurtul, brânza, chefirul, kimchiul și varza acră - pot adăuga organisme bune în intestin. Dar nu toate soiurile acestor alimente au probiotice; depinde de modul în care sunt procesate. Uneori, alimentele care conțin în mod natural probiotice sunt gătite sau încălzite, ucigând microorganismele și orice potențiale beneficii pentru sănătate împreună cu acestea, spune Fung.

Introducerea unei diete ocazionale cu probiotice în dietă nu vă va ajuta prea mult să vă îmbunătățiți microbiota, spune Fung.

„Consumul de probiotice trebuie să fie un lucru obișnuit”, spune ea. (Cercetările nu au determinat încă frecvența ideală.)

Încercați să le adăugați la una sau mai multe mese zilnice pentru cel mai mare beneficiu. Beți un smoothie cu iaurt la micul dejun sau consumați o salată de varză murată alături de sandvișul dvs. la prânz.

Nevoia de prebiotice

Chiar dacă mănânci o mulțime de alimente care conțin probiotice, nu îți va face prea mult bine dacă mediul intestinal nu le permite să prospere, spune Fung.

Cercetările au arătat că o dietă tradițională occidentală - bogată în grăsimi, zahăr și carne - creează un mediu toxic pentru microbii sănătoși și poate chiar schimba proporția diferitelor tipuri de bacterii din corp, spune ea. Pe scurt, microbii sănătoși intestinali vor avea de suferit cu o dietă de hot dog și cartofi prăjiți.

Ceea ce iubesc bacteriile benefice, spune Fung, este fibra. Când fibra intră în sistemul digestiv, enzimele microbiotei ajută la descompunerea lor, producând substanțe numite acizi grași cu lanț scurt. Experții cred că a avea mai mulți acizi grași modifică pH-ul din interiorul colonului, făcându-l mai puțin ospitalier pentru unele tipuri de microorganisme dăunătoare.

Unele opțiuni prebiotice bune sunt fasolea și cerealele integrale.

„Cerealele integrale pot include de la ovăz până la grâu”, spune Fung.

Legumele și fructele conțin și fibre sănătoase. Alte surse bune de prebiotice includ usturoiul, bananele, ceapa, sparanghelul și algele marine.

În general, scopul ar trebui să fie să vă asigurați că dieta dvs. conține un echilibru bun între probiotice și prebiotice. Dacă vă hrăniți bine intestinul, acesta vă poate răsplăti într-o stare mai bună de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel