Iei vitamine zilnic? Iată ce se întâmplă în corpul tău

Angela Sabău |
Data publicării:
Multivitamine
Multivitamine

Iată ce face administrarea unei multivitamine în fiecare zi, în organism.

Administrarea unei multivitamine zilnic aduce un mare beneficiu, dar și câteva aspecte negative. „O treime din adulți și jumătate din populația care îmbătrânește peste 55 de ani raportează că iau cel puțin un supliment pe zi”, potrivit unui studiu publicat în Advanced Pharmaceutical Bulletin. Ca întotdeauna, consultați-vă medicul despre multivitamine, suplimente și medicamente.

Multivitaminele ar putea preveni deficiențele de vitamine

„A lua o multivitamină poate crește calitatea vieții zilnice prin creșterea energiei, adesea din combinațiile de vitamine B, împreună cu alte măsuri de protecție”, spune dr. Danielle Plummer, PharmD. Cu toate acestea, „Este important să alegeți o vitamină care să aibă nutrienții în care sunteți deficienți și să vă satisfacă nevoile nutriționale”, avertizează ea.

Multivitaminele pot reduce efectul medicamentele pe bază de prescripție medicală

„Unele suplimente alimentare pot crește efectul medicamentelor dvs., iar alte suplimente alimentare îl pot reduce”, spune Robert Mozersky de la Food and Drug Administration (FDA). „Este posibil să primiți fie prea mult, fie prea puțin din medicamentul de care aveți nevoie. ", avertizează el.

Supradozajul cu multivitamine poate duce la accidente vasculare cerebrale

"Majoritatea vitaminelor sunt solubile în apă, vitaminele A, D, E și K fiind liposolubile. A lua prea mult dintr-o vitamină liposolubilă poate fi periculos. Vitamina A și E sunt cunoscute ca fiind periculoase la niveluri ridicate", spune dr. Plummer.

Administrarea a prea multă vitamina E sau beta caroten în special poate fi extrem de periculoasă. "Suplimentarea cu vitamina E (dl-alfa tocoferol) a crescut incidența și mortalitatea datorată hemoragiei subarahnoidiene ... în timp ce suplimentarea cu beta-caroten a crescut incidența hemoragiei intracerebrale", potrivit unui studiu din JAMA Neurology.

Multivitaminele vă pot determina să consumați o dietă nesănătoasă

Când luați o multivitamină în fiecare zi, este posibil să aveți falsul sentiment de siguranță că sunteți sănătos și că nu trebuie să vă concentrați asupra dietei.

"Ghidurile dietetice pentru americani 2015-2020, cele mai importante informații nutriționale și dietetice pentru publicul larg, nu au o recomandare pentru administrarea zilnică a unei multivitamine. De ce? Deoarece liniile directoare se concentrează pe tiparele de alimentație sănătoasă", spune Michelle Zive, dr. și co-autor al NASM-CNC.

Supradozajul cu multivitamine poate afecta nivelul zahărului din sânge la diabetici

Vitaminele masticabile au devenit la modă, chiar și la adulți. Cu toate acestea, este important să „aveți grijă când luați masticabile, dacă sunteți diabetic”, potrivit dr. Plummer. Aceste vitamine conțin de obicei zahăr adăugat sau alți excipienți nesănătoși.

"Uitați-vă la ingredientele de umplutură dacă aveți sensibilități alimentare, alergii sau alte cerințe dietetice. De exemplu, dacă sunteți la dietă fără gluten, vegan sau kosher, asigurați-vă că scrie acest lucru pe etichetă", avertizează ea.

Supradozajul cu multivitamine poate duce la deteriorarea nervilor

Prea multă vitamina B6 poate duce la toxicitate, care poate provoca leziuni ale nervilor.

"Toate cazurile de toxicitate a vitaminei B6 provin din dozarea supraterapeutică, fie iatrogenă, fie a persoanelor care se auto-tratează cu suplimente fără prescripție medicală. Aportul zilnic din dietă nu va oferi suficientă piridoxină pentru a provoca toxicitate", potrivit unui studiu realizat de StatPearls.

"Aruncați o privire la alte suplimente pe care le luați și la ce substanțe nutritive conțin. Acest lucru este pentru a vă asigura că nu supradozați cu nicio vitamină sau mineral", spune Amy Gorin. "Dacă luați un alt supliment care conține vitamine sau minerale, poate fi cel mai bine să vă alegeți suplimentele și să renunțați la multivitamine în acest caz."

Supradozajul cu multivitamine poate duce la pietre la rinichi

Înainte de a alege un supliment, este crucial să verificați doza, mai ales dacă este vorba de calciu sau vitamina D. "Vitamina D, și în special metabolitul său activ calcitriol, crește absorbția digestivă a calciului - deoarece excreția urinară de calciu este corelată direct cu absorbția digestivă a calciului, vitamina D metaboliții ar putea crește teoretic calciuria și pot promova formarea de pietre urinare", potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

„Deoarece corpul nostru poate absorbi doar aproximativ 500 mg de calciu într-o doză, dacă o vitamină oferă mai mult decât aceasta, nu veți obține beneficiul suplimentar. În acest caz, alegeți o vitamină cu 500 mg pe comprimat care se ia de două ori pe zi", spune dr. Plummer.

Multivitamine vă pot face să vă simțiți mai sănătos decât sunteți

„Suplimentele nu sunt niciodată un substitut pentru o dietă echilibrată și sănătoasă”, spune dr. JoAnn Manson într-un interviu acordat Harvard Health. „Și pot fi o distragere a atenției de la practicile de viață sănătoase care conferă beneficii mult mai mari”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel