Importanța hemoglobinei în sânge. Ce se întâmplă dacă nu ai suficiente globule roșii. Testul de sânge pentru hemoglobină

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Importanta hemoglobinei in sange Foto: Freepik @Kitinut
Importanta hemoglobinei in sange Foto: Freepik @Kitinut

Importanța hemoglobinei în sânge. Află care sunt simptomele unui nivel scăzut de globule roșii și cum se tratează.

Hemoglobina ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul către mușchi și țesuturi. Nivelurile anormale de hemoglobină pot fi un semn al mai multor probleme de sănătate.

Hemoglobina este o componentă a sângelui care livrează oxigenul în tot corpul tău. Dacă nivelul de hemoglobină este scăzut, este posibil ca celulele tale să nu primească suficient oxigen. Ca urmare, s-ar putea să te simți frecvent obosit, slăbit sau amețit.

Ce este hemoglobina?

Hemoglobina este un tip de proteină din celulele roșii din sângele tău care distribuie oxigenul pe care îl respirați către mușchi și țesuturi din tot corpul. Fără oxigen, mușchii  nu ar avea energia de care au nevoie pentru a funcționa normal.

De asemenea, hemoglobina preia dioxidul de carbon și îl returnează în plămâni pentru ca tu să îl expiri. Acest proces esențial ajută la prevenirea nivelurilor toxice de dioxid de carbon în organsim.

Fierul, un mineral pe care îl obții din alimente, este o componentă cheie a hemoglobinei. Fierul ajută hemoglobina să se lege de oxigen, astfel încât hemoglobina să poată transporta oxigenul către țesuturile tale. Fierul oferă sângelui culoare sa roșie.

Acesta poate fi obținut din alimentație, iată câteva surse sănătoase de fier:

- Spanac

- Nuci

- Somon

- Carne de vită

- Tofu

Testul de sânge pentru hemoglobină

Un test de sânge pentru determinarea hemoglobinei (Hgb) măsoară cantitatea de hemoglobină din celulele roșii din sânge. Pentru a efectua acest test, un medic va preleva o probă de sânge din venele tale.

Vezi și: Un pahar de lapte cald înainte de culcare îți poate oferi un somn odihnitor. Adevărul despre acest obicei popular

Medicul tău ar putea solicita un test de hemoglobină în următoarele cazuri:

- Să verifice starea generală de sănătate: O analiză completă a sângelui este o parte obișnuită a controalelor medicale de rutină. Acesta vă măsoară nivelurile de hemoglobină și alte componente ale sângelui.

- Depistarea tulburărilor: Simptome precum oboseală, dificultăți de respirație și amețeli pot indica o afecțiune care cauzează hemoglobina scăzută, cum ar fi o infecție sau o hemoragie internă.

- Monitorizează starea ta: Dacă ai o afecțiune care cauzează hemoglobina scăzută sau dacă urmezi un tratament pentru hemoglobina scăzută, medicul tău ar putea să îți verifice nivelurile în mod regulat.

Un test Hgb nu este diferit de un test de sânge standard și ar trebui să dureze doar câteva minute.

Vezi și: Carnea roșie, riscuri minime pentru sănătate. Dr. Mihaela Bilic: Pentru liniștea voastră, puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!

Mediciii măsoară hemoglobina în grame pe decilitru de sânge (g/dL).

Nivelurile normale de hemoglobină sunt următoarele:

- La bărbații adulți: 13,5-18 g/dL

- La femeile adulte: 12-15 g/dL

- La copii: 11-16 g/dL

- În timpul sarcinii: variat, dar de obicei mai mare de 10 g/dL

O serie de alți factori pot afecta nivelul hemoglobinei. De exemplu, adulții în vârstă și persoanele însărcinate tind să aibă niveluri de hemoglobină mai mici decât media.

Niveluri scăzute de hemoglobină

Nivelul scăzut de hemoglobină este un semn că organismul tău nu are suficiente globule roșii. Este posibil ca organismul să nu producă suficient de unul singur sau să ai o afecțiune care scade numărul de globule roșii, potrivit Healthline.

Dacă nivelul hemoglobinei este prea scăzut, este posibil ca celulele musculare să nu primească suficient oxigen. S-ar putea să te simți ca și cum nu ai avea energie. Această afecțiune se numește anemie.

Simptomele comune ale anemiei includ:

- Dureri în piept

- Bătăi neregulate ale inimii

- Piele mai palidă decât de obicei

- Dificultăți de respirație

- Mâini și picioare reci

- Amețeli

- Oboseală

- Dureri de cap

- Slăbiciune

Care sunt cauzele hemoglobinei scăzute

Nivelurile scăzute de hemoglobină au multe cauze posibile. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt:

- Dieta: O dietă care este prea săracă în fier, acid folic sau vitamina B12 poate afecta capacitatea organismului de a produce hemoglobină.

- Pierderea de sânge: Sângerările semnificative pot duce la niveluri scăzute de hemoglobină, dar pierderile de sânge pe termen lung din cauza ulcerului gastric, a fibroamelor uterine sau a perioadelor menstruale abundente pot, de asemenea, contribui.

- Sarcina: În timpul sarcinii, volumul de sânge crește semnificativ, ceea ce poate scădea nivelul hemoglobinei.

- Condiții genetice: Condițiile de sănătate ereditare, cum ar fi deficitul de G6PD, anemia celulelor secerătoare, sferocitoza și talasemia, pot distruge celulele roșii din sânge.

- Cancer: Anumite tipuri de cancer, inclusiv leucemia și limfomul, vă pot afecta nivelul globulelor roșii din sânge.

- Boala cronică de rinichi: Scăderea funcției renale poate însemna că organismul tău nu produce suficientă eritropoietină, un hormon necesar pentru producerea de celule roșii din sânge.

- Medicamente: Medicamentele antiretrovirale și medicamentele de chimioterapie îți pot afecta măduva osoasă, ceea ce poate reduce producția de globule roșii.

Tratarea hemoglobinei scăzute 

Medicul tău îți va recomanda tratamente pentru hemoglobina scăzută în funcție de cauza care stă la baza acesteia.

Dacă dieta din momentul de față este săracă în fier, un supliment nutrițional poate ajuta la creșterea nivelului de hemoglobină. De asemenea, medicul îți poate recomanda consiliere nutrițională pentru a te ajuta să selectezi alimente bogate în vitamine și minerale esențiale.

De cele mai multe ori, abordarea cauzei hemoglobinei scăzute va ajuta la îmbunătățirea nivelului de celule roșii. În cazurile severe, este posibil să ai nevoie de o transfuzie de sânge.

Niveluri ridicate de hemoglobină

De asemenea, este posibil să ai un nivel prea ridicat al hemoglobinei. Dacă ai niveluri ridicate de hemoglobină, este posibil să prezinți și un număr ridicat de globule roșii. Această afecțiune se numește policitemie.

Policitemia primară este o afecțiune genetică legată de o mutație în celulele măduvei osoase.

Policitemia secundară apare atunci când o altă afecțiune determină o supraproducție de globule roșii. Cancerele și bolile cardiace și pulmonare sunt câteva dintre afecțiunile legate de policitemia secundară.

Hemoglobina este o componentă esențială a celulelor roșii din sânge care le permite să distribuie oxigenul în tot corpul. Atunci când nivelul hemoglobinei este scăzut, s-ar putea să te simți neobișnuit de slab sau obosit.

Medicii folosesc un test de sânge pentru a vă verifica nivelul hemoglobinei. De obicei, ei vor comanda acest test ca parte a unui examen de rutină. Tratamentul pentru nivelurile scăzute de hemoglobină depinde de cauză, dar poate include suplimente nutritive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel