Imunizarea copiilor care ajung pentru prima dată în colectivitate, necesară, dar cu atenție. Tamara Roșu, sfat pentru părinți: Nici panică, dar nici detașare

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
imunizarea - FOTO: Freepick@oksix
imunizarea - FOTO: Freepick@oksix

Imunizarea organismului este absolut firească, dar ce ne facem atunci când copiii ajung în colectivitate și încep să se îmbolnească prea des. Pediatrii vin cu sfaturi pentru părinții ai căror copii ajung pentru prima dată în colectivitate.

Imunizarea copiilor este un proces normal care contribuie la formarea sistemului imunitar. În câteva zile începe noul an școlar, iar cea mai mare temere a părinților este legată de îmbolnăvirea celor mici. Cei mai expuși sunt preșcolarii, cei care acum intră pentru prima dată într-o colectivitate. 

Recomandări pentru părinți

Am discutat cu medicul pediatru, dr. Tamara Roșu în ceea ce privește imunizarea copiilor, în special a preșcolarilor. Părinții trebuie să fie în legătură cu medicul de familie pentru a discuta despre starea de sănătate a copiilor lor. Medicul de familie este cel care cunoaște cel mai bine situația medicală a pacientului. 

”Părinții trebuie să aibă încredere în medici, în medicii de familie și pediatri și să relaționeze mai mult decât până acum pe prevenție. Prevenția salvează vieți.

Ca atare, copiii trebuie să aibă vaccinurile făcute conform programului național de vaccinare, să fie învățați copiii de vârstă mică și foarte mică să se spele pe mâini și în plus, orice manifestare de boală să fie prezentată, într-o primă etapă medicului de familie.

Medicul de familie cunoaște cel mai bine copilul și cunoaște trendul anumitor viroze. Medicul de familie poate să consilieze pe fiecare caz în parte. Suntem unici, deci e bine să fim și pe parte medicală consiliați în funcție de particularitatea fiecăruia dintre noi”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Tamara Roșu, medic pediatru. 

Vezi și: Bani și scutire de la plata impozitului pentru urmașii cadrelor medicale răpuse de COVID. Ce sume se vor aloca

Fiecare e unic

Este binecunoscut faptul că odată ajunși în colectivitate, cei mici sunt predispuși la îmbolnăviri frecvente, mai ales în cazul copiilor care sunt la grădiniță. Medicul pediatru vine cu sfaturi pentru părinți, astfel încât această nouă etapă să fie una ușoară și cu multă sănătate. 

”Este o realitate faptul că atunci când copiii ajung pentru prima dată în colectivitate sunt mai mult răciți. Pacienții, copiii, vin din zone diferite, din familii diferite, cu imunități diferite. În grădiniță sunt mult mai apropiați unii de alții. Există o comunitate și fac transfer de virusuri. Este și un mod de a dobândi imunitatea pe anumite viroze.

Numai că nu doar acesta este modul de a vaccina. Există vaccinarea și atunci când copilul este bolnav, este bine să stea la domiciliu. Izolarea cazului întrerupe transmiterea. Nici panică, dar nici detașare că își câștigă imunitatea și să mergem mai departe. Există risc de transmitere la ceilalți copii și trebuie să luăm în calcul faptul că orice viroză se poate complica. Complicațiile generează alte intervenții, trecând de medicul de familie, ajungând în spital și până la spitalizare”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei un pahar de vin roșu. Trifan: S-a crezut că 20-30 gr pe zi au factor protectiv pentru bolile cardiovasculare, dar NU

Vaccinarea stagnează

Medicii de familie și medicii pediatri au observat o stagnare a campaniei de vaccinare în rândul copiilor. Părinții sunt sceptici în privința vaccinării a celor mici, deși imunizarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă pentru a preveni apariția unor boli infecțioase. 

”Macroscopic vorbind, vaccinarea este la nivelul medicului de familie, dar în ultima perioadă, ratele de vaccinare și nu numai pentru a preveni poliomielita, ci și la nivelul altor boli infecto-contagioase au scăzut din varii motive. Curentul de informații contează foarte mult. La ora actuală sunt foarte multe surse de a comunica și este bine, dar trebuie să fie și cu un suport științific.

Vezi și: Operații cu pacientul treaz. Grămescu: Pare SF, dar e cu ochii deschiși, stă de vorbă cu tine. Se fac și în România, dar RAR

Ca atare, nu orice informație care este lansată într-un mediu poate fi luată în calcul, ci doar cele care sunt avizate. De aici pleacă scăderea ratei de vaccinare, apoi putem să luăm în calcul și în context de pandemie, rata de vaccinare a scăzut din cauza distanțării sociale. Sunt informații care creează o piedică în asigurarea imunității.

Dacă vorbim de poliomielită, vaccinurile sunt de foarte mulți ani, din 1950 și cu ajutorul lor s-a îndepărtat din unele țări. Și în România a fost eradicată în urmă cu 30 de ani. Aceste vaccinuri anti-polio asigură o imunitate foarte bună și peste 95% din populația vaccinată are apărare, de aceea nu avem la ora actuală poliomielită”, a mai explicat medicul pediatru. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel