Infecțiile nosocomiale: 10 cele mai mizerabile obiecte din spitale

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Fișa, medicală, pixul, stetoscopul și telefonul sunt doar câteva obiecte care devin temporar ”casă” pentru germeni    FOTO: pexels.com
Fișa, medicală, pixul, stetoscopul și telefonul sunt doar câteva obiecte care devin temporar ”casă” pentru germeni FOTO: pexels.com

Stetoscoapele, fișele medicale și halatele medicilor, nu doar saltele de pe paturile spitalelor sunt pline de germeni ce duc la infecții nosocomiale.

Infecții, obiecte, spitale. Germeni care duc la infecții nosocomiale se găsesc pe o mulțime de obiecte din cabinetului unui doctor sau într-un spital. Studiile unor cercetători susțin că lucrătorii americani din domeniul sănătății își dezinfectează mâinile, în medie, mai puțin de jumătate dăți decât ar trebui.

De aceea, ar fi bine să vă spălați mâinile chiar folosind un dezinfectant îmbuteliat după ce atingeți suprafețele care ar fi contaminate cu germeni dintr-un spital, inclusiv butoanele liftului și mânerele ușilor.

Însă, sunt și alte obiecte care au fost transformate în "casă" de către germeni:

1. Halate și cravate – tinuta unui doctor poate fi "un mediu prietenos pentru microbi". O cercetare susține că nu doar halatele albe, ci și cravatele medicului ascund bacterii, potrivit webmd.

2. Stetoscoape – unele bacterii de pe ele pot fi rezistente la antibiotice. Un studiu consideră că mai mult de jumătate dintre lucrătorii americani nu au curățat niciodată acest echipament standard. Șansele de a obține o infecție scad dacă diafragma - partea care va atinge pielea - este dezinfectată.

3. Echipamentul cu ultrasunete - cercetătorii care au examinat echipamentele cu ultrasunete au găsit bacterii aproape peste tot: sonda, cordonul, butoanele de control, tastatura calculatorului, gelul și sticla.

4. Flori și plante – deși imaginea unor flori într-o vază sau într-un ghivechi aduc o pată de culoare unei încăperi de spital, apa și solul pot găzdui o mulțime de bacterii.

5. Paturi și așternuturi – unele studii susțin că germenii din saltele nu sunt eliminați de tot prin curățarea obișnuită practicată de unele unități medicale (din SUA).

6. Pixuri - dacă nu este șters regulat cu alcool sau dezinfectant de mână, stiloul de la recepție poate fi acoperit cu germeni. Un studiu a constatat că atunci când pixurile nu au fost curățate între folosiri erau pline de bacterii. Staphylococcus aureus patogen poate supraviețui 48 de ore pe un pix ce are cauciuc pe suprafața sa.

7. Fișele medicale – studiile făcute în unitățile de Terapie Intensivă au demonstrat că până la 90% dintre fișele medicale - americanii au mape clipboard cu varii foi de hârtie pe care medicii și asistentele scriu tratamentele urmate, vizitele doctorului, medicamentele prescrise și luate de pacient, investigațiile clinice făcute etc - au fost contaminate cu bacterii. Printre microbii descoperiți se numără Staphylococcus aureus (MRSA) rezistent la meticilină, care cauzează infecții deosebit de greu de tratat.

8. Telefoane - dispozitivele sunt acoperite de bacterii, inclusiv de acele tipurile rezistente la medicamente. O cercetare susține că e suficient un apel telefonic de doar un minut ca să transfere germenii pe mâinile anterior curate.

9. Podele - podelele din spațiile de spital sunt uneori acoperite de bacterii, mai scrie sursa citată. Germeni se pot găsi și pe covoare, dar există dovezi limitate că sănătatea cuiva ar fi fost afectată de aceștia.

10. Jucăriile din camera de așteptare - cărțile, jocurile și jucăriile din sala de așteptare pot purta aceiași germeni ca și copiii care le ating. Animalele de pluș le pot păstra mai mult deoarece sunt mai greu de curățat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel