Infecțiile respiratorii, situație alarmantă. Medic: Este un număr crescut de cazuri. Sunt destul de imprevizibile

Monika Baciu |
Data publicării:
infectiile respiratorii - FOTO: Freepik
infectiile respiratorii - FOTO: Freepik

Infecțiile respiratorii din acest sezon provoacă îngrijorare în rândul medicilor. 

Infecțiile respiratorii cresc alarmant în rândul copiilor. Dr. Corina Cîlcic, medic primar pediatrie, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește aceste infecții respiratorii în rândul copiilor. 

Odată cu sezonul rece au apărut și afecțiunile respiratorii, virozele sau banalele răceli. În ultimii trei ani, însă, cu toții am urmărit să ne întărim sistemul imunitar numai pentru lupta împotriva Covid-19, fără a lua în calcul și celelalte boli afecțiuni respiratorii, între care și virusul sincițial respirator (VSR).

Infecțiile respiratorii, creștere alarmantă

Numărul mare de cazuri de viroze și infecții cu VSR pun o presiune mare pe sistemul sanitar, în special pentru că cele mai vizate categorii de pacienți sunt cele aflate la extreme, copiii foarte mici și persoanele în vârstă, aflate la risc.

”Este un număr crescut de cazuri. Și înainte de pandemie erau aceste cazuri de infecții respiratorii, dar de data aceasta sunt mult mai multe. Manifestările, în general, sunt cu secreții nazale, tuse și febră. Tocmai de aceea a crescut adresabilitatea către medici de familie, medicii pediatri și spre camerele de gardă. Sunt foarte mulți copii cu vârstă mică și copii de colectivitate cu afecțiuni respiratorii. 

Vezi și: Cuvintele colorate, testul Stroop care arată dacă ai început de demență. Cum îl poți face

În acest moment, afectate sunt grupele de vârstă foarte mică, chiar și nou-născuți sau sugari de vârstă mică, asta însemnând chiar și sub 6 luni și foarte afectați sunt copiii de creșă sau grădiniță. 

În marea majoritate sunt cauze virale, ne apropiem inclusiv de sezonul de gripă, dar sunt și alte infecții virale obișnuite acestui anotimp și nu numai. Sunt colectivitățile de creșă sau grădiniță care se confruntă, inclusiv cu infecții bacteriene, iar la grupele mai mari de vârstă, la copiii de școală sunt frecvente infecțiile cu Streptococc hemolitic.

Pentru că sunt prezente la vârste mici, sunt destul de imprevizibile. Cu cât copilul este mai mic, cu atât evoluția poate fi mai rapidă. La sugari poate fi și de câteva ore. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți la cum se manifestă pentru că dacă sesizează dacă ceva nu este în regulă trebuie să se adreseze imediat unui medic, ca acesta să examineze copilul”, a explicat dr. Corina Cîlcic, medic primar pediatru, la Digi 24.

Vezi și: De ce să pui sare și piper pe lămâie. Combinația de care are nevoie corpul tău

Infecțiile respiratorii, prevenție

Infecțiile respiratorii pot fi prevenite foarte simplu, respectând câteva reguli de igienă elementare. Astfel, bolile pot fi prevenite prin măsuri precum spălatul pe mâini și evitarea contactului cu persoanele care sunt bolnave.

”Este foarte ușor de a preveni. Sunt metodele specifice la îndemâna părinților și anume să îi învețe pe cei mici să evite aglomerațiile. Pentru sugari adulții sunt cei care reușesc să facă acest lucru. Copiii mai mari pot fi învățați să evite aceste aglomerații și să respecte anumite reguli. Spălatul pe mâini a rămas în continuare valabil, cu atât mai mult dacă atingi suprafețe care au fost posibil contaminate. Aerisirea încăperilor este esențială. Plimbările în aer liber sunt posibile”, a mai precizat sursa citată.

Centre speciale de asistența medicală pediatrică pentru viroze respiratorii. Vezi aici LISTA centrelor

Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.

Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate, a anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare

Vezi și: De la ce vârstă începe bătrânețea. Diana Bulgaru: Moartea de bătrânețe NU există! Nu se scrie niciodată așa ceva. La așa vârstă nu poți spune că a murit de bătrân

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății, se mai arată în comunicatul de presă.

Lista centrelor este publicată atât pe site-ul Ministerului Sănătății, cât și pe cel al Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel