Cuvintele colorate, testul Stroop care arată dacă ai început de demență. Cum îl poți face

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cuvintele colorate - FOTO: Freepik
cuvintele colorate - FOTO: Freepik

Cuvintele colorate scrise pe o foaie de hârtie pot reprezenta un test pentru a vedea dacă ai început de demență.

Cuvintele colorate scrise pe o foaie de hârtie îți indică ai un început de declin cognitiv ușor. Testul Stroop, adică testul de culoare, este fost folosit pentru a examina modele de declin cognitiv în demență de tip Alzheimer  și demenență.

Încetinirea denumirii culorilor și citirea cuvintelor a fost observată și a fost mai mare la subiecții de demență ușoară. Cu toate acestea, scorurile de eroare nu aveau legătură cu tipul și severitatea demenței. Efectul de interferență Stroop, măsurat cu timpul de reacție, a fost ridicat la persoanele cu Alzhemier la nivel incipient și demență ușoară non-Alzheimer.

În schimb, subiecții cu Alzheimer mai grav afectați au arătat mai puțin efect de interferență Stroop decât subiecții ușor afectați atunci când timpul de reacție a fost ajustat pentru performanța de denumire a culorilor. Aceste constatări sunt atribuite variației compromisului de viteză-precizie pentru grupurile de pacienți din cauza diferențelor în deficitele de procesare a informațiilor, a deficiențelor lingvistice și a atitudinilor față de erori.

Vezi și: Al șaselea simț, ce este. Îl folosim cu toții în fiecare zi fără să fim conștienți. Descoperirea care va ajuta la tratarea afecțiunilor măduvei spinării

Testul Stroop este un test care datează din anii 1930 și măsoară funcționarea cognitivă. Acesta poate fi utilizat ca parte a procesului de evaluare pentru a determina dacă cineva are tulburări cognitive ușoare, Alzheimer, sau un alt tip de demență.

Testul Stroop este considerat de unii ca fiind o măsură eficientă a funcționării executive - capacitatea de a planifica, de a aplica cunoștințele și de a lua decizii. Funcționarea executivă, împreună cu tulburări de memorie pe termen scurt, sunt adesea unul dintre simptomele bolii Alzheimer în stadiu incipient. Afectarea funcționării executive poate fi, de asemenea, un simptom precoce al altor tipuri de demență, cum ar fi demența frontotemporală, chiar și atunci când memoria este intactă, arată National Library of Medicine.

Testul Stroop, cum se realizează

Testul Stroop constă în culori care sunt scrise în cuvinte, dar în cerneală de culoare greșită. Participantul la test trebuie să fie capabil să afirme culoarea în care este scris cuvântul și să poată ignora oricare ar fi cuvântul real. De exemplu, dacă vedeți cuvântul "roșu", dar este scris cu cerneală albastră, răspunsul corect ar fi "albastru".

Vezi și: Celula care vânează cancerul și îl elimină. Funcționează după prima administrare. Medic: Este primul pacient care a fost tratat cu această tehnologie

Testul Stroop, rezultate

Adulții mai în vârstă care nu au tulburări cognitive au, în medie, un timp de răspuns mai lent decât adulții mai tineri și de vârstă mijlocie, dar de obicei răspund corect la întrebări.

Persoanele cu tulburări cognitive ușoare, Alzheimer sau o ati tip demență, pe de altă parte, va fi mai lent în a răspunde, dar, de asemenea, va avea o rată semnificativ mai mare de răspunsuri incorecte din cauza declinului lor în procesarea informațiilor și incapacitatea de a ignora un stimul (cuvântul), în timp ce concentrându-se pe celălalt (culoarea).

Testul a fost administrat în mai multe limbi și s-a dovedit în mod constant a fi eficient în identificarea deficiențelor de funcționare a executivului. Cu toate acestea, rezultatele s-au dovedit a fi influențate de vârstă, nivelurile de educație și sex.

Testul Stroop, ce identifică

Testul Stroop a fost asociat cu afectarea în special în corticele prefrontale ale creierului, în special în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer. Pe măsură ce Alzheimer progresează în stadiile medii și târzii, efectul Stroop nu este un indicator valid al locației sau amplorii de afectare a creierului.

Deși există multe teste de screening care ajută la identificarea simptomelor de demență, testul Stroop este unul care este mai eficient în a-i evidenția pe cei cu doar stadiile timpurii sau ușoare ale demenței, cum ar fi tulburările cognitive ușoare. Capacitatea sa de a testa funcționarea executivă o diferențiază ca o componentă importantă a unei evaluări cuprinzătoare a cunoașterii, arată Very Well Health.

Vezi și: De ce să pui sare și piper pe lămâie. Combinația de care are nevoie corpul tău

Demența, primele simptome. La ce trebuie să fii atent

Declinul cognitiv ușor, precum și pierderile de memorie sunt o parte normală a îmbătrânirii. Însă există situații în care problemele de memorie indică ceva mai grav.

”În unele cazuri, de obicei în demența foarte timpurie, poate fi destul de greu să se decidă dacă dificultățile unei persoane au devenit suficiente pentru ca aceasta să se califice drept afectarea funcțiilor vieții cotidiene”, susține dr. Leslie Kernisan, notează EatThis.

Iar răspunsurile la câteva întrebări simple, dar importante, cum ar fi uitarea luării medicamentelor, pot să determine dacă aceste probleme de memorie ar putea fi un semn de demență.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel