Inhalatoare, greșeli frecvente

Inhalator, astm
Inhalator, astm

Folosești un medicament inhalator în fiecare zi sau doar la nevoie? Poate uiți să agiți cartușul înainte sau respiri la momentul nepotrivit și nu apuci să inhalezi corect substanța medicamentoasă. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poți face.

Inhalatorul tău are un medicament care te ajută să respiri și un "agent de propulsie" care te ajută să-l împingi în plămâni. Scutură recipientul pentru a le amesteca, astfel încât să obții suma corespunzătoare din fiecare. Dacă nu, s-ar putea să ai prea mult de unul și prea puțin din cealaltă. Se agită recipientul destul de greu de 10 până la 15 ori înainte de a-l folosi.

Atunci când deschiderea inhalatorului este îndreptată spre acoperișul gurii sau în jos la nivelul limbii, este posibil să nu ajungă o mare parte din medicament în plămâni. Îndreptați medicamentul din spatele gâtului, astfel încât acesta să intre în căile respiratorii.

Respirați prea târziu sau prea curând

Un inhalator eliberează de obicei o doză în mai puțin de o jumătate de secundă. Dacă inspirați după aceea, o mare parte din medicament se poate lipi de gură și de gât în loc să coboare în plămâni. Și dacă vă umpleți plămânii cu aer înainte de a vă împinge butonul inhalatorului, nu este loc pentru ca medicamentul să intre acolo și să-și facă treaba. Adăugați un distanțier la inhalator. Acesta ține o doză într-un tub mic, astfel încât să puteți respira atunci când sunteți gata. Asigurați-vă că buzele dvs. formează un sigiliu total în jurul sfârșitului inhalatorului. Stați drept, sau mai bine, ridicați-vă când utilizați inhalatorul.

Utilizați un inhalator gol

Este mai ușor de făcut decât credeți să se întâmple acest lucru, deoarece un agent de propulsie rămâne în recipient după ce medicamentul a dispărut. Unele inhalatoare au un contor pentru a urmări câte doze sunt lăsate. În cazul în care nu aveți așa ceva, adresați-vă farmacistului să vă spună câte doze sunt în recipient și notați data de începere și fiecare puff pe care îl utilizați.

Următorul puf

Dacă luați încă un puf la doar câteva secunde după primul, medicamentul și propulsorul ar putea să nu aibă suficient timp să se amestece din nou, iar corpul nu are timp să proceseze pentru a obține efectul complet, așa că doza urmatoare s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine. Așteptați aproximativ un minut între pufuri.

Uitați de prima inhalare

"Prima" înseamnă doar să pulverizați în aer. Dacă nu faceți acest lucru cu un nou inhalator, puteți obține un amestec greșit de carburant și medicament atunci când îl utilizați. În schimb, preparați-l de aproximativ patru ori, cu o mișcare de 5 secunde între fiecare pulverizare. Faceți-o din nou dacă nu o utilizați timp de 2 săptămâni inhalatorul.

Nu respirați mai întâi

Aerul ocupă spațiu în plămâni. Dacă plămânii nu sunt la fel de goi, înainte de a vă folosi inhalatorul, este posibil să nu primiți cât mai mult din medicament. Respirați cât mai mult aer înainte ca apoi să respirați o doză de medicament.

Respirați prea repede

Medicamentul din inhalator nu va avea prea mult timp pentru a-și face treaba. Pentru a obține efectul complet, mențineți respirația timp de aproximativ 10 secunde după ce ați luat o doză.

Nu săriți instrucțiunile

Unele inhalatoare sunt destinate a fi utilizate în fiecare zi, în timp ce altele sunt utilizate numai atunci când aveți nevoie de ele. Și diferitele tipuri funcționează cel mai bine cu diferite tehnici sau modele de respirație. Asigurați-vă că citiți toate instrucțiunile și discutați cu medicul sau farmacistul despre cum să utilizați inhalatorul corect, vă sfătuiesc medicii de la WebMD.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel