Insuficiență cardiacă, cum poate electrocardiograma să prezică riscul bolii

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie

Un simplu test de electrocardiogramă la care cercetătorii au folosit o aplicație de inteligență artificială poate detecta în mod fiabil o disfuncție ventriculară stângă asimptomatică (ALVD) - un precursor al insuficienței cardiace - și astfel poate prezice care dintre pacienți este cel mai expus riscului de a dezvolta această afecțiune în viitor.

 

 

Oamenii de știință de la  Clinica Mayo au folosit metoda într-un studiu clinic și au constatat că precizia de testare este comparabilă cu alte teste comune de screening, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân. Mai mult acest tip de EKG oferă o soluție mai ieftină și mai ușoară decât metodele actuale.

,,Abilitatea de a obține o înregistrare omniprezentă, ușor accesibilă și ieftină în 10 secunde - EKG - și de a procesa digital cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a extrage informații noi despre bolile de inimă ascunse, deține promisiunea pentru salvarea vieții și pentru îmbunătățirea sănătății", a spus dr. Paul Friedman, autor principal al studiului și presedintele Departamentului de Medicină Cardiovasculară de la Midwest la Clinica Mayo.

Pentru studiu, cercetătorii și-au creat propria rețea neuronală și au folosit date EKG de la aproape 45.000 de pacienți din Clinica Mayo pentru a instrui rețeaua pentru a identifica pacienții cu disfuncție ventriculară. Rețeaua a fost apoi testată pe un set de date independent de la peste 52000 de pacienți, iar rezultatele au arătat că inteligența artificială aplicată la un EKG standard poate detecta în mod fiabil ALVD.

În prezent, aproximativ 7 milioane de americani sunt afectați de această afecțiune și, deși e tratabilă, nu există nici un instrument ieftin, neinvaziv pentru diagnostic.

,,Testul nu numai că a identificat boala asimptomatică, dar a prezis și riscul unei boli viitoare, prin identificarea unor modificări EKG subtile, foarte devreme, care apar înainte de slăbiciune a mușchiului cardiac", a spus Friedman, potrivit Al In Healthcare.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel