Intoleranța la lactoză și alergia la lactate, asemănări și deosebiri. Pleșea: Poate fi periculoasă și chiar cu urmări nefaste
Cu ce alte alimente pot fi înlocuite lactatele astfel încât să nu dezvoltați nici intoleranță la lactoză, dar nici alergie la lactate.
Intoleranța la lactoză este o tulburare digestivă cauzată de incapacitatea de a digera lactoza și afectează un număr considerabil din populația adultă, la nivel global, adică două treimi.
Persoanele cu intoleranță la lactoză se confruntă cu probleme digestive atunci când consumă lactate, ceea ce le poate afecta negativ calitatea vieții. Iar între aceste simptome sunt incluse balonarea, diareea și crampele abdominale, arată Healthline.
”Intoleranța la lactoză este o afecțiune din cele mai vechi timpuri și care poate să fie și genetică, dar și dobândită în timpul vieții, la un moment dat, mai ales după operațiile din sfera intestinală, după anumite tratamente cu antibiotice, după anumite boli.
Toleranța la lactoză se poate pierde și treptat, pe măsură ce copilul crește și devine adult. Enzimele care digeră lactoza pot să fie din ce în ce mai scăzute și apoi maturul devine mai puțin tolerant la lactoză ”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic diabetolog și nutriționist, la Antena 3 CNN.
Acest proces care duce la intolența la lactoză este cauzat de faptul că organismul nu mai produce deloc sau prea puțin lactaza, enzima de care corpul are nevoie pentru a digera lactoza.
Intoleranța la lactoză, tipuri
Intoleranța la lactoză este de mai multe feluri: primară, secundară, congenitală și în dezvoltare.
Intoleranța primară este cel mai frecvent tip de intoleranță și este cauzată de p scădere a producției de lactază odată cu vârsta.
Acesta poate fi parțial genetică, deoarece este mai frecventă la unele populații decât la altele, studiile arată că nord-europenii sunt afectați în proporție de sub 10%, în timp ce aproximativ 50% populația latină și central europeană este afectată de această condiție, mai arată Healthline.
Intoleranța secundară se dezvoltă ca urmare a unei alte tulburări care afectează intestinul subțire, locul unde se produce lactaza. Printre posibilele cauze se numără boala Crohn, boala celiacă, chimioterapia, colita ulcerativă, dar și vârsta.
Intoleranța congenitală este prezentă la nou-născuți. Este o afecțiune rară, moștenită, iar ambii părinți trebuie să aibă mutația genetică specifică pentru intoleranța la lactoză pentru ca bebelușul să se nască cu această afecțiune.
Intoleranța la lactoză, simptome
Potrivit medicului Ruxandra Pleșea, cel mai problematic aspect cu privire la intoleranța lactozei este cel al disconfortului intestinal.
”Apare balonare după consumul de lactate, uneori și la timp îndelungat, a doua zi sau imediat. Apar crampe uneori. Apare chiar și un sindrom diareic, poate să apară refluxul gastrointestinal, așadar, manifestările sunt în sfera gastrointestinală.
Unii pacienți nu tolerează deloc laptele dulce, însă pot tolera iaurturile, chefirul, brânzeturile.
La alții, intoleranța la lactoză este mai zgomotoasă și nu se pot apropia nici măcar de brânzeturile moi, însă le poate merge bine cu parmezan”, a mai spus medicul.
În plus, a menționat nutriționistul, intoleranța la lactoză nu este periculoasă, spre deosebire de alergia la lactate, care ”de obicei se face la proteina din lapte și care poate fi periculoasă și chiar cu urmări nefaste”.
Alergia la lactate, simptome
Alergia la lactate este una dintre cele mai comune alergii alimentare și este provocată de o reacție exagerată a sistemului imunitar. Cele două tipuri de proteine din lapte sunt: caseina și zerul.
O reacție alergică la lapte începe, de obicei, la câteva minute de la ingestie.
Severitatea simptomelor poate varia de la o persoană la alta. Simptomele ușoare pot include:
- urticarie
- greață sau vărsături
- dureri abdominale
- diaree
- erupții cutanate
- mâncărime
- furnicături sau umflături ale buzelor, limbii sau gâtului, notează Cleveland Clinic.
Simptomele severe pot include anafilaxie. Fără tratament imediat, anafilaxia poate duce la deces. Alte simptome severe pot include:
- strângere în piept
- dificultăți de respirație (dispnee)
- dificultăți de respirație
- dificultate la înghițire (disfagie)
- erupție cutanată (dermatită de contact)
- respirație șuierătoare
- amețeli
- scădere a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială)
- pierderea cunoștinței (sincopă).
Dacă sunteți alergici sau doar intoleranți la lactoză este indicat să fiți precauți în privința produselor care pot conține lactate, inslcuiv prăjiturile sau diverse sosuri ori creme. Există persoane care pot consuma produse care au fost gătite, însă trebuie să știți cu exactitate în ce categorie vă aflați și eventual să evitați a le consuma dacă apar probleme.
Cu ce poate fi înlocuit laptele
Pentru a preîntâmpina intoleranța la lactoză, producătorii de lactate au scos pe piață variante de lapte delactozat, iar în paralel cu acestea mai sunt și variantele de lapte și produse lactate pe bază de plante, precum laptele de migdală, laptele de ovăz, laptele de soia sau iaurtul de cocos.
Pentru mulți oameni, laptele și produsele lactate sunt surse importante de vitamine și nutrienți, cum ar fi vitamina D și calciu. Astfel, dacă aveți o alergie la lapte, este important să consumați alte alimente bogate în aceste vitamine și nutrienți, cum ar fi spanacul și broccoli.
Vezi și: Cele patru semne care îți arată că ai mâncat prea multă sare. În 30 de minute face ravagii în corp
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Grupa de sânge care te expune la cancer
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
