Terapia se poate începe la orice vârstă. De ce este important să faci terapie la vârsta mijlocie

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
terapia foto:freepik@seventyfour
terapia foto:freepik@seventyfour

Terapia se poate începe la orice vârstă. La vârstele mijlocii și în perioada maturității, experiențele de pierdere și eliberare pot fi complexe. Însă nu trebuie să faci față acestor schimbări pe cont propriu. 

Din moment ce schimbările aduse de îmbătrânire te pot influența, atât fizic, cât și emoțional, căutarea unui echilibru și adaptarea la aceste transformări poate fi o provocare. Terapia poate fi o resursă valoroasă în aceste momente de tranziție și schimbare profundă, oferind sprijin și orientare pentru a naviga cu succes prin aceste etape.

La vârstele mijlocii și în perioada maturității, experiențele de pierdere și eliberare pot fi complexe. Însă nu trebuie să faci față acestor schimbări pe cont propriu. Un terapeut competent poate fi un aliat esențial în adaptarea la aceste transformări majore.

Statisticile din 2019 arată că aproape 15% dintre adulții cu vârsta peste 45 de ani au apelat la un terapeut în anul anterior - și asta a fost înainte ca pandemia să crească dramatic izolarea în întreaga țară.

Pe măsură ce tot mai multe persoane recunosc conexiunile importante dintre sănătatea fizică și bunăstarea mentală, stigmatul legat de terapie dispare. Studiile arată că terapia este la fel de eficientă pentru adulții mai în vârstă precum este și pentru cei din mijlocul vieții, conform Healthline.

Terapia te poate ajuta să te adaptezi la schimbare

Pe măsură ce hormonii fluctuează și corpul trece prin modificări, inclusiv diminuarea nivelurilor de hormoni precum estrogenul sau testosteronul, aceste aspecte afectează de la obiceiurile tale de somn până la tonusul muscular și viața sexuală. Alături de schimbările hormonale, rănile sau bolile pot uneori să îți limiteze implicarea în unele dintre activitățile pe care le iubești.

Dar acestea sunt doar schimbările fizice.

Relațiile pot trece, de asemenea, prin transformări majore în această perioadă. Poți deveni îngrijitor pentru partenerul de viață sau pentru părinții în vârstă. Studiile arată că aproximativ un sfert dintre cei cu vârsta între 45 și 64 de ani au grijă de un membru mai în vârstă al familiei.

În rândul adulților peste 50 de ani, ratele de divorț s-au dublat în ultimele decenii. Mai puține femei decât bărbați își refac viața după un divorț la vârsta maturității, ceea ce poate însemna adaptarea la viața de sine, după mulți ani petrecuți într-o relație de cuplu.

„Rezistența la schimbare nu ține de vârstă”, observă Meehan. „Ci de dorință. Da, schimbarea este dificilă, dar oricine poate să se adapteze dacă își dorește cu adevărat și este angajat în proces”, spune Jill Meehan, LCSW pentru Healthline.

Cercetările arată, de exemplu, că sportivii de elită se simt adesea depresivi și confuzi după retragerea din competițiile sportive.

Când nu mai faci ceva - sau nu mai ești cineva - care a fost odată centrul vieții tale, poate apărea un vid. Sentimentele de dezorientare nu sunt neobișnuite.

„Unii oameni pierd sentimentul de relevanță”, remarcă Meehan.

Terapia te poate sprijini dacă treci printr-o perioadă de doliu

Pierderile se pot întâmpla în orice etapă a vieții. Cu cât trăiești mai mult, cu atât cresc șansele să te confrunți cu o pierdere semnificativă de orice tip. Copiii cresc și părăsesc casa. Prietenii și membrii familiei își pierd viața. Fazele importante și semnificative ale vieții tale se apropie de sfârșit.

„Deși este oribil să treci prin doliu, este inevitabil. Un terapeut bun poate fi prezent ca suport, pentru a te ajuta să procesezi durerea și regretul - pentru a valida acele sentimente normale și pentru a te susține”, spune Jill Meehan, LCSW pentru Healthline.

Dorința de a „procesa regretul” este una naturală. În viața de mai târziu, mulți oameni își revizuiesc experiențele de viață, dorind să-și amintească și să vorbească despre momentele care au ieșit în evidență printre evenimentele cotidiene. Unele abordări terapeutice se concentrează intenționat pe ajutarea oamenilor să privească înapoi în moduri productive.

foto:freepik

Terapia este o oportunitate de a crea noi conexiuni

Fie că terapia are loc într-un mediu de terapie individual sau într-un grup, față în față sau online, succesul acesteia se bazează pe conexiunea și legătura umană. Cercetările arată că o alianță puternică între terapeut și client face terapia mai eficientă.

Conexiile concentrate sunt importante pe măsură ce îmbătrânești, când multe persoane încep să simtă un sentiment de izolare.

Cercetătorii au spus de mult timp că izolarea nu se referă doar la singurătate. Aceasta poate duce și la probleme de sănătate, crescând riscul de a dezvolta demență, probleme cardiace și afecțiuni de sănătate mentală. Pandemia de COVID-19 a confirmat aceste constatări.

Câteva sfaturi pentru a găsi terapeutul potrivit pentru tine

Gândește-te la preferințele tale legate de vârstă în ceea ce privește terapeutul.

Cel puțin un studiu a constatat că femeile preferau un terapeut mai în vârstă când doreau să discute probleme generale legate de viață, dar optau pentru un terapeut mai apropiat de vârsta lor când aveau o problemă legată de „viața în lumea de azi”.

Orice ai alege, este important să acorzi atenție propriilor tale preferințe, deoarece acestea pot afecta capacitatea ta de a avea încredere și a crea legături cu terapeutul tău.

Caută un terapeut pregătit în terapia de rezolvare a problemelor sau terapia comportamentală cognitivă (TCC).

Un studiu din 2018 a arătat că terapia de rezolvare a problemelor și TCC sunt eficiente în tratarea depresiei la adulții mai în vârstă - în special cei care se confruntă și cu o boală cronică. Ai în vedere aspectele practice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel