Leacul care se bea dimineața, pe stomacul gol: Efect pentru plămâni, tuse, intestine și rinichi

Leacul - Foto: Freepik
Leacul - Foto: Freepik

Care este leacul bun la toate și ce beneficii are pentru sănătate. Are un efect uimitor pentru afecțiunile tractului respirator.

De la ceaiuri miraculoase, la creme și siropuri bune pentru diverse afecțiuni, remedii la care oamenii apelează tot mai des, iar când vine vorba despre români, ei știu foarte bine rețetele tămăduitoare.

Conurile de brad şi mugurii de pin sunt leacuri cu eficienţă recunoscută, iar localnicii din zona Mureşului ştiu asta și fructifică ideea, așa că nu trece an să nu prepare siropurile bune la toate.

Reţetele s-au moştenit în familie, iar mulţi spun că atunci când le au în cămară, nici nu mai au nevoie de medicamente.

Mugurii de pin sunt bogați în vitamina C, acizi rezinici, compuși fenolici (antioxidanți), săruri minerale, zaharuri și alte ingrediente biologic active.

Cu toate acestea, componenta principală care face ca mugurii de pin să fie atât de speciali este un ulei esențial care conține pinen. Pinenul favorizează ameliorarea durerii și relaxarea, ajută la memorie și la funcția respiratorie și poate reduce răspândirea bacteriilor și a virușilor. În plus, adaugă o aromă și un gust distinctiv infuziilor de ceai. 

"Au un efect benefic asupra tuturor afeţiunilor ale aparatului respirator. În anumite boli dermatologice, în anumite afecţiuni gastrointestinale, afecţiuni ale rinichilor", spune Liviu Todoran, specialist în alimentaţie publică.

Printre beneficiile pe care le au mugurii de brad se numără:

- Ajutor cognitiv

Ceaiul de muguri de brad poate ameliora anxietatea și poate ajuta în cazul depresiei. În plus, mugurii de pin, ajută la îmbunătățirea gândirii și a memoriei.

- Ameliorarea răcelii și a gripei

Ceaiul preparat cu muguri de brad ajută la curățarea tractului respirator și la eliminarea tusei persistente. De asemenea, ajută la reducerea umflăturilor (inflamațiilor) tractului respirator superior și inferior. În plus, proprietățile antibacteriene ale mugurilor de brad fac din ceai un supliment eficient pentru răceală și gripă.

- Ajută la reducerea temperaturii corpului în cazul febrei

Rețeta pentru siropul de muguri de brad

 

În localitatea Orșova de pe Valea Gurghiului, siropul bun la toate a devenit afacere de familie. Doamna Florea nu ratează niciun an fără să adune muguri de pin și să îi facă sirop, spunând că acest leac nu trebuie să lipsească din casa nimănui.

"Dacă suntem răciţi sau tuşim, medicamentul nostru sunt conurile astea de brad", a declarat doamna Florea, pentru Observator News.

Culesul mugurilor este și el tradiție, iar femeia știe cu exactitate când e cea mai bună recoltă.

"Două, trei zile se pot culege, după aceea se usucă și nu mai au calitate, nu mai au vitamine, nu mai au nimic", mai spune ea.

Rețeta pentru leacul bun la toate are niște pași clari. Primul pas este ca mugurii proaspăt culeşi să se pună într-o oală cu apă în care stau la macerat timp de 24 de ore. 

"După ce au trecut 24 de ore, strecurăm conurile de pin, rămâne lichidul, după care îl punem într-o cratiţă cu zahăr. Un litru de sirop de muguri de pin şi un kilogram de zahăr. Se dă la foc mic, după e zahărul e dizolvat şi începe să dea în clocot, se stinge focul şi-l lăsăm să se răcească", a dezvăluit doamna Florea.

Potrivit localnicilor, pentru ca aceste medicamente naturale să aibă efect, trebuie luate zi de zi, dimineața, pe stomacul gol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel