Lecitina: beneficii și riscuri. 6 efecte pentru demență, colesterol și digestie. De ce lecitina din soia e mai rea decât lecitina din floarea-soarelui

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Lecitina Foto: Freepik @wirestock
Lecitina Foto: Freepik @wirestock

Lecitina - care sunt beneficiile și ce riscuri are. De câte tipuri este și care e diferența dintre lecitina din soia și lecitina din floarea-soarelui.

Lecitina descrie o substanță care se găsește în mod natural în țesuturile corpului tău. Este alcătuită din acizi grași și are o varietate de utilizări comerciale și medicale.

Lecitina funcționează ca un emulgator, ceea ce înseamnă că suspendă grăsimile și uleiurile și le împiedică să se amestece cu alte substanțe.

Suplimentele de lecitină pot fi achiziționate pentru a ajuta la tratarea colesterolului ridicat, ca ajutor pentru alăptare și pentru a trata colita ulcerativă, printre altele.

Vezi și: Cele mai bune ceaiuri pentru răceală. Condimentul pe care să-l pui în ceai ca să-ți crească imunitatea: Au efecte terapeutice puternice

Tipuri de lecitină

Suplimentele de lecitină sunt, de obicei, derivate din semințe de floarea-soarelui, ouă sau boabe de soia. Soia este de departe ingredientul cel mai frecvent utilizat pentru a crea suplimente de lecitină. Grăsimile animale, peștele și porumbul sunt, de asemenea, folosite uneori.

În timp ce lecitina din soia tinde să vină sub formă de capsule granulate, puteți cumpăra lecitină din floarea-soarelui atât sub formă de pulbere, cât și sub formă lichidă. Lecitina de floarea-soarelui nu este la fel de comună, dar unii oameni o preferă, mai ales dacă încearcă să evite organismele modificate genetic în hrana lor.

În timp ce boabele de soia sunt uneori modificate genetic în producția de masă, semințele de floarea-soarelui nu sunt. Procesul de extracție este, de asemenea, mai blând pentru lecitina de floarea-soarelui. Extragerea lecitinei din semințele de floarea-soarelui nu necesită substanțe chimice dure.

Scade colesterolul

Cel mai cunoscut beneficiu al lecitinei este capacitatea sa de a reduce colesterolul. Cercetătorii au descoperit că lecitina din soia poate contribui la creșterea colesterolului HDL (bun) și la scăderea colesterolului LDL (rău) în profilul sanguin.

Proteina de soia oferă un plus pentru persoanele care o folosesc pentru a trata colesterolul, datorită altor componente pe care le oferă soia.

Vezi și: Cancerul gastric: cauze, simptome, tratament. Factorii de risc, care pot diminua șansele de vindecare

Îmbunătățește sănătatea inimii

Lecitina care provine din soia poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, mai ales dacă sunteți deja la risc de a dezvolta hipertensiune arterială sau boli de inimă. Acest lucru este conform unui mic studiu în care participanților li s-au administrat produse din soia care includeau aditivi de lecitină.

Deoarece soia este complicat de digerat, este nevoie de mai mult timp pentru ca organismul tău să descompună produsele din soia. Pentru unii oameni, acest lucru funcționează pentru a-i face să se simtă mai sătui după ce le consumă.

Ajută mamele care alăptează

Unii experți în alăptare recomandă lecitina ca soluție pentru prevenirea canalelor înfundate recurente. Fundația canadiană pentru alăptare recomandă o doză de 1.200 de miligrame, de patru ori pe zi, pentru a experimenta acest beneficiu.

Aceștia speculează că lecitina poate scădea vâscozitatea laptelui tău matern, făcându-l mai puțin probabil să înfundă canalele de lapte din sân.

Totuși, aceasta nu este menită să fie un tratament pentru canalele înfundate, spre deosebire de:

- Aplicarea de comprese calde

- Masaj

- Pompare suplimentară, dacă este necesar

- Drenarea bună a sânului

- Solicitarea unui consultant în lactație pentru mai multe sugestii

Raportează medicului tău orice febră sau senzație asemănătoare gripei.

Ajută la îmbunătățirea digestiei

Lecitina a fost testată la persoanele cu colită ulcerativă pentru a le îmbunătăți digestia. Calitățile emulsionante ale lecitinei contribuie la o reacție în lanț care îmbunătățește mucusul din intestin, facilitând procesul digestiv și protejând mucoasa delicată a sistemului digestiv.

Chiar dacă nu suferiți de colită ulcerativă, ați putea lua în considerare utilizarea lecitinei dacă aveți sindromul colonului iritabil sau o altă afecțiune care vă afectează procesul digestiv.

Poate combate simptomele demenței

Lecitina conține colină, care este o substanță chimică pe care creierul tău o folosește pentru a comunica. Cercetările clinice sugerează că o dietă bogată în colină poate duce la o memorie mai clară și poate ajuta persoanele cu Alzheimer.

Substanțele lipidice care conțin colină, precum lecitina, pot îmbunătăți căile funcționale ale creierului. Există unele dovezi contradictorii cu privire la faptul dacă lecitina poate fi folosită pentru a trata persoanele care au afecțiuni neurologice și ale sistemului nervos, dar cercetările privind acest beneficiu al lecitinei sunt promițătoare și merg înainte.

Colina, una dintre vitaminele B, cu un rol esențial în menținerea integrității membranelor celulare, este esențială pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a creierului, pentru îmbunătățirea atenției și a concentrării, pentru dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei și este, de asemenea, implicată în procesele de coordonare mentală și motorie.

Aceasta este, de asemenea, recomandată în perioadele de suprasolicitare, oboseală cronică, perioade de studiu intens și pentru persoanele diagnosticate cu Alzheimer sau alte forme de demență.

Calmează și hidratează pielea

Lecitina se regăsește în ingredientele unor produse de îngrijire a pielii. Este folosită ca emolient, făcând pielea să se simtă fină prin restabilirea hidratării. În cele mai multe dintre aceste produse, tipul de lecitină folosit se numește lecitină hidrogenată.

Nu există multe dovezi că lecitina, atunci când este folosită singură, poate vindeca acneea și eczema - deși unii oameni o folosesc în acest scop. Administrarea capsulelor de lecitină ar putea, teoretic, să vă îmbunătățească pielea, deoarece tonifică și stimulează alte părți ale corpului, dar nu știm cu siguranță.

Riscuri și complicații

Persoanele cu alergii la ouă și soia trebuie să fie deosebit de atente să afle de unde provine lecitina din suplimentele lor, pentru a evita reacțiile alergice.

Lecitina poate fi găsită într-o mulțime de produse pe care este posibil să le consumați deja, cum ar fi ouăle și produsele de origine animală. Nu există niciun risc din partea lecitinei care apare în mod natural în alimentele tale, potrivit Healthline.

Suplimentele, însă, nu sunt monitorizate din punct de vedere al calității și este recomandat să îți consullți medicul inainte de a le include în dietă. Pot exista efecte care nu sunt încă înțelese. Persoanele care iau lecitină trebuie să fie conștiente de recomandările de dozare și nu ar trebui să depășească mai mult de 5.000 de miligrame pe zi.

Lecitina este considerată un adaos cu risc scăzut la suplimentele pe care este posibil să le folosiți deja pentru a vă menține sănătatea. Dar toate substanțele nutritive sunt cel mai bine luate în forma lor integrală, în alimente.

Cu unele beneficii și foarte puține riscuri, lecitina poate fi o opțiune pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească colesterolul și funcțiile organelor. Asigură-te că discuți utilizarea oricărui supliment nou cu medicul tău înainte de a începe tratamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel