Lecitina: beneficii și riscuri. 6 efecte pentru demență, colesterol și digestie. De ce lecitina din soia e mai rea decât lecitina din floarea-soarelui

Lecitina - care sunt beneficiile și ce riscuri are. De câte tipuri este și care e diferența dintre lecitina din soia și lecitina din floarea-soarelui.
Lecitina descrie o substanță care se găsește în mod natural în țesuturile corpului tău. Este alcătuită din acizi grași și are o varietate de utilizări comerciale și medicale.
Lecitina funcționează ca un emulgator, ceea ce înseamnă că suspendă grăsimile și uleiurile și le împiedică să se amestece cu alte substanțe.
Suplimentele de lecitină pot fi achiziționate pentru a ajuta la tratarea colesterolului ridicat, ca ajutor pentru alăptare și pentru a trata colita ulcerativă, printre altele.
Tipuri de lecitină
Suplimentele de lecitină sunt, de obicei, derivate din semințe de floarea-soarelui, ouă sau boabe de soia. Soia este de departe ingredientul cel mai frecvent utilizat pentru a crea suplimente de lecitină. Grăsimile animale, peștele și porumbul sunt, de asemenea, folosite uneori.
În timp ce lecitina din soia tinde să vină sub formă de capsule granulate, puteți cumpăra lecitină din floarea-soarelui atât sub formă de pulbere, cât și sub formă lichidă. Lecitina de floarea-soarelui nu este la fel de comună, dar unii oameni o preferă, mai ales dacă încearcă să evite organismele modificate genetic în hrana lor.
În timp ce boabele de soia sunt uneori modificate genetic în producția de masă, semințele de floarea-soarelui nu sunt. Procesul de extracție este, de asemenea, mai blând pentru lecitina de floarea-soarelui. Extragerea lecitinei din semințele de floarea-soarelui nu necesită substanțe chimice dure.
Scade colesterolul
Cel mai cunoscut beneficiu al lecitinei este capacitatea sa de a reduce colesterolul. Cercetătorii au descoperit că lecitina din soia poate contribui la creșterea colesterolului HDL (bun) și la scăderea colesterolului LDL (rău) în profilul sanguin.
Proteina de soia oferă un plus pentru persoanele care o folosesc pentru a trata colesterolul, datorită altor componente pe care le oferă soia.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Lecitina care provine din soia poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, mai ales dacă sunteți deja la risc de a dezvolta hipertensiune arterială sau boli de inimă. Acest lucru este conform unui mic studiu în care participanților li s-au administrat produse din soia care includeau aditivi de lecitină.
Deoarece soia este complicat de digerat, este nevoie de mai mult timp pentru ca organismul tău să descompună produsele din soia. Pentru unii oameni, acest lucru funcționează pentru a-i face să se simtă mai sătui după ce le consumă.
Ajută mamele care alăptează
Unii experți în alăptare recomandă lecitina ca soluție pentru prevenirea canalelor înfundate recurente. Fundația canadiană pentru alăptare recomandă o doză de 1.200 de miligrame, de patru ori pe zi, pentru a experimenta acest beneficiu.
Aceștia speculează că lecitina poate scădea vâscozitatea laptelui tău matern, făcându-l mai puțin probabil să înfundă canalele de lapte din sân.
Totuși, aceasta nu este menită să fie un tratament pentru canalele înfundate, spre deosebire de:
- Aplicarea de comprese calde
- Masaj
- Pompare suplimentară, dacă este necesar
- Drenarea bună a sânului
- Solicitarea unui consultant în lactație pentru mai multe sugestii
Raportează medicului tău orice febră sau senzație asemănătoare gripei.
Ajută la îmbunătățirea digestiei
Lecitina a fost testată la persoanele cu colită ulcerativă pentru a le îmbunătăți digestia. Calitățile emulsionante ale lecitinei contribuie la o reacție în lanț care îmbunătățește mucusul din intestin, facilitând procesul digestiv și protejând mucoasa delicată a sistemului digestiv.
Chiar dacă nu suferiți de colită ulcerativă, ați putea lua în considerare utilizarea lecitinei dacă aveți sindromul colonului iritabil sau o altă afecțiune care vă afectează procesul digestiv.
Poate combate simptomele demenței
Lecitina conține colină, care este o substanță chimică pe care creierul tău o folosește pentru a comunica. Cercetările clinice sugerează că o dietă bogată în colină poate duce la o memorie mai clară și poate ajuta persoanele cu Alzheimer.
Substanțele lipidice care conțin colină, precum lecitina, pot îmbunătăți căile funcționale ale creierului. Există unele dovezi contradictorii cu privire la faptul dacă lecitina poate fi folosită pentru a trata persoanele care au afecțiuni neurologice și ale sistemului nervos, dar cercetările privind acest beneficiu al lecitinei sunt promițătoare și merg înainte.
Colina, una dintre vitaminele B, cu un rol esențial în menținerea integrității membranelor celulare, este esențială pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a creierului, pentru îmbunătățirea atenției și a concentrării, pentru dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei și este, de asemenea, implicată în procesele de coordonare mentală și motorie.
Aceasta este, de asemenea, recomandată în perioadele de suprasolicitare, oboseală cronică, perioade de studiu intens și pentru persoanele diagnosticate cu Alzheimer sau alte forme de demență.
Calmează și hidratează pielea
Lecitina se regăsește în ingredientele unor produse de îngrijire a pielii. Este folosită ca emolient, făcând pielea să se simtă fină prin restabilirea hidratării. În cele mai multe dintre aceste produse, tipul de lecitină folosit se numește lecitină hidrogenată.
Nu există multe dovezi că lecitina, atunci când este folosită singură, poate vindeca acneea și eczema - deși unii oameni o folosesc în acest scop. Administrarea capsulelor de lecitină ar putea, teoretic, să vă îmbunătățească pielea, deoarece tonifică și stimulează alte părți ale corpului, dar nu știm cu siguranță.
Riscuri și complicații
Persoanele cu alergii la ouă și soia trebuie să fie deosebit de atente să afle de unde provine lecitina din suplimentele lor, pentru a evita reacțiile alergice.
Lecitina poate fi găsită într-o mulțime de produse pe care este posibil să le consumați deja, cum ar fi ouăle și produsele de origine animală. Nu există niciun risc din partea lecitinei care apare în mod natural în alimentele tale, potrivit Healthline.
Suplimentele, însă, nu sunt monitorizate din punct de vedere al calității și este recomandat să îți consullți medicul inainte de a le include în dietă. Pot exista efecte care nu sunt încă înțelese. Persoanele care iau lecitină trebuie să fie conștiente de recomandările de dozare și nu ar trebui să depășească mai mult de 5.000 de miligrame pe zi.
Lecitina este considerată un adaos cu risc scăzut la suplimentele pe care este posibil să le folosiți deja pentru a vă menține sănătatea. Dar toate substanțele nutritive sunt cel mai bine luate în forma lor integrală, în alimente.
Cu unele beneficii și foarte puține riscuri, lecitina poate fi o opțiune pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească colesterolul și funcțiile organelor. Asigură-te că discuți utilizarea oricărui supliment nou cu medicul tău înainte de a începe tratamentul.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.