Legătura dintre microbiomul intestinal și îmbătrânire

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Un nou studiu sugerează că un metabolit produs de microbii intestinali ar putea crește producția de neuroni în creier, să îmbunătățească funcția intestinală și, în final, să încetinească procesul de îmbătrânire. De-a lungul mai multor experimente pe șoareci, cercetările au descoperit că efectele negative ale îmbătrânirii ar putea fi contracarate printr-o producție microbiană sporită a unei molecule numite butirat.

Cercetând efectul microbiomului intestinal asupra îmbătrânirii, noile cercetări au efectuat mai întâi transplanturi de microbiome intestinale între șoareci bătrâni și tineri. Folosind transplanturi fecale, șoarecii tineri fără germeni au fost colonizați cu microbiota intestinală a șoarecilor mai în vârstă. Rezultatele au fost oarecum neașteptate, deoarece șoarecii mai tineri colonizați cu microbiomii mai vechi au afișat o neurogeneză crescută, un proces prin care noi neuroni sunt produși în creier, notează New Atlas


„Am descoperit că microbii colectați de la un șoarece bătrân au capacitatea de a susține creșterea neuronală la un șoarece mai mic", explică Sven Pettersson, conducătorul echipei de cercetare de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore. „Este o observație surprinzătoare și foarte interesantă ..."
În comparație cu un grup de control al șoarecilor tineri fără germeni colonizați cu microbiomii intestinali ai șoarecilor tineri, microbiomii mai în vârstă par să confere efecte benefice mai mari șoarecilor tineri. Cercetând ceea ce ar putea provoca aceste efecte neobișnuite, cercetătorii au descoperit că microbiomii mai vechi conțineau volume mai mari de microbi care produc un acid gras cu lanț scurt cunoscut sub numele de butirat.

Administrarea butiratului singur la șoarecii mai tineri a dus la efecte benefice similare atât pentru sănătatea intestinală, cât și pentru neurogeneză. Cercetătorii spun că acest lucru implică o microbiomă îmbătrânită sănătoasă și ar putea crește populațiile de microbi producători de butirat ca o modalitate de echilibrare a deficitelor mai sistemice ale îmbătrânirii într-un organism.

O ipoteză interesantă generată de acest studiu sugerează că îmbătrânirea ar putea fi modulată de microbiomul intestinal, iar dezechilibrele mai extreme ale populațiilor bacteriene intestinale pot duce la boli legate de vârstă anterioară. Brian Kennedy, de la Universitatea Națională din Singapore, nu a lucrat la acest studiu particular, dar subliniază că aceste idei noi îmbunătățesc înțelegerea noastră asupra influenței pe care microbiomul intestinal o are asupra longevității sănătoase.
„Este intrigant faptul că microbiomul unui animal în vârstă poate promova fenotipurile tinere la un tânăr primitor", spune Kennedy. „Acest lucru sugerează că microbiota odată cu îmbătrânirea a fost modificată pentru a compensa deficitele acumulate ale gazdei și duce la întrebarea dacă microbiomul de la un animal tânăr ar avea efecte mai mari sau mai puțin asupra unei gazde tinere."

Acesta nu este primul studiu care a identificat butiratul ca un compus benefic în menținerea sănătății generale. De exemplu, un studiu din 2017 a descoperit că exercițiile fizice, atât în experimente umane, cât și pe șoareci, au avut ca rezultat producția de butirat. Mai multe cercetări au descoperit, de asemenea, că butiratul are efecte antiinflamatorii semnificative, iar menținerea unor populații sănătoase de microbi producători de butirat în intestin poate proteja împotriva bolilor autoimune.

Noul studiu ridică perspectiva că o îmbătrânire sănătoasă ar putea fi promovată fie prin produse dietetice care îmbunătățesc populațiile microbiene producătoare de butir, fie prin suplimentarea directă a butiraților. Pettersson observă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora modul în care butiratul este legat de neurogeneză și îmbătrânirea sănătoasă la oameni.
"Putem concepe studii viitoare la om, unde am testa capacitatea produselor alimentare cu butirat de a sprijini îmbătrânirea sănătoasă și neurogeneza adulților", spune Pettersson. „În Singapore, cu cultura alimentară puternică, explorarea folosirii alimentelor pentru a ne„ vindeca "de noi înșine, ar fi un pas interesant și rezultatele ar putea fi importante în căutarea lui Singapore de a sprijini îmbătrânirea sănătoasă pentru generarea lor de argint."


Noua cercetare a fost publicată în revista Science Translational Medicine.
Sursa: Universitatea Tehnologică Nanyang

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel