Legătura uimitoare dintre obezitate și gustul mâncării. Medic: Scade și cu 25%
Gustul mâncării se modifică la obezi. Care este cauza și cum se remediază.
O parte destul de mare a problemelor de sănătate vine dinspre alimentația dezechilibrată, nu doar din punctul de vedere al caloriilor, cât și al combinațiilor dintre alimente.
”De ce ne îngrășăm? Mâncam prea mult și ne mișcăm prea puțin”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că am ajuns să iubim prea mult mâncarea.
Să fie ea atât de gustoasă și de irezistibilă? Să fie mai hrănitoare și mai bogată în calorii? De ce suntem incapabili să ne oprim când simțim că ne-am săturat?
Acestea sunt câteva întrebări pe care și le-a pus nutriționistul, iar răspunsul este unul cu adevărat uimitor.
”Un studiu arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce în mod considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative.
Efectul? Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult și ne îngrășăm mai tare.
Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei. Unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul, hrănit cu produse ultraprocesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi.
După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene.
Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă. Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces”, a mai spus nutriționistul.
Farfuria ideală a Mihaelei Bilic: Nu știe să numere caloriile
Ce stă la baza acestei ”degustări”
Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce acele citokine proinflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative.
”Vestea bună: efectul dispare prin slăbit. Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism. Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem.
Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare.
Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultraprocesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii”, a mai spus nutriționistul.
Totodată, Mihaela Bilic a tras un semnal de alarmă în privința kilogramelor în plus, acela de a fi luate în serios și scăpa de acestea cât mai rapid, căci odată instalate va fi mai greu de slăbit.
OMS avertizează: Un sfert dintre europeni sunt obezi sau supraponderali
O ”epidemie” de supraponderabilitate și obezitate, responsabilă de peste 1,2 milioane de decese pe an, face ravagii în Europa, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un nou raport, publicat marți.
”Ratele supraponderalității și obezității au atins proporții epidemice în întreaga regiune și continuă să crească”, a declarat într-un comunicat filiala europeană a OMS, formată din 53 de state.
Astfel, în Europa, aproape un sfert dintre adulți sunt acum obezi, ceea ce face ca prevalența obezității să fie mai mare decât în orice altă regiune, cu excepția Americii, potrivit OMS.
Nicio țară din regiune nu poate pretinde în prezent că a oprit această evoluție, iar amploarea problemei a fost evidențiată în timpul pandemiei Covid-19, în care excesul de greutate a fost un factor de risc.
”Creșterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat în raport. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Umami, gustul desăvârșit al mâncării. Ce este și unde îl găsim
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
-
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
