Legumele care îți protejează ficatul. Nutriționist: Cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului
Cruciferele, printre cele mai bune luptătoare împotriva cancerului.
Este cunoscut faptul că legumele pot oferi o mulțime de beneficii pentru stimularea organismului, ca de exemplu că ajută la menținerea sănătății inimii și previn îmbătrânirea, un motiv în plus ca acestea să fie parte din dieta zilnică a fiecăruia.
Potrivit unui studiu, citat de EatThis, specialiștii au descoperit încă un motiv pentru a vă bucura pe deplin de legume. Studiu menționat (NIH-AARP privind dieta și sănătatea) a analizat peste 470 de mii de participanți adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, la momentul începerii cercetării. În timp ce au nitat cantitatea de legume pe care o consuma fiecare dintre participanți, cercetării au observat, la 15 ani și jumătate de la debutul studiului, că 899 dintre aceștia au dezvoltat cancer la ficat.
În același timp, 934 de participanți au murit din cauza unei boli hepatice cronice fatale. Rezultatele au arătat că, în cazul celor care mâncaseră mai multe legume, riscul de a dezvolta cancer de ficat a fost redus cu o treime.
Ce legume sunt recomandate
”O suplimentare a aportului de legume cu o cană (225 g) a fost asociată cu o scădere cu aproximativ 20% a riscului de incidență a cancerului de ficat și a mortalității cronice cauzate de afecțiunile ficatului”, a precizat Long-Gang Zhao, absolvent la Harvard, autorul principal al studiului.
Legumele care au fost esențiale pentru prevenirea cancerelor au fost salata, legumele, morcovii și soiurile crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza, bok choy și varza creață.
”Nu este surprinzător să vedem că legumele crucifere, cum ar fi conopida și broccoli, au fost incluse ca fiind cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului, deoarece conțin sulforafan, un compus despre care s-a constatat că are proprietăți anticancerigene”, a declarat nutriționistul Paulina Lee pentru sursa citată.
"Sulforafanul este un compus care se găsește în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida, care are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Legumele crucifere au, de asemenea, constituenți care stimulează atât enzimele hepatice de fază I, cât și de fază II, cum ar fi indol-3-carbinolul, considerat un puternic compus anticancerigen”, a explicat Lee.
De asemenea, nutriționistul a subliniat faptul că "un studiu recent a constatat că sulforafanul este benefic în ameliorarea rezistenței la insulină, scăzând nivelul trigliceridelor serice, al colesterolului total și al alanin aminotransferazei (ALT) în legătură cu boala ficatului gras non-alcoolic". Dincolo de asta, "morcovii conțin cantități mari de carotenoizi, cunoscuți ca având capacități antioxidante ridicate".
-
-
-
Cum îți aranjezi părul ca să pară mai puțin gras? Trucuri simple28.11.2025, 17:47
-
De ce sunt mereu obosit? Cauzele lipsei de energie28.11.2025, 15:05
-
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Candidozyma auris, ciuperca rezistentă la medicamente, se răspândește rapid în Europa
Mâncarea umedă pentru pisici, plină de microbi, E.coli, Salmonella: Îmbolnăvește toată familia!
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Cât de utile sunt, de fapt, mănușile nesterile. Ce trebuie să știi dacă ești pacient
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Noua tulpină a virusului gripal ar putea copleși spitalele și provoca mii de decese
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
Un nou virus provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Are potențial pandemic
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Ce este virusul Chikungunya. Fii atent la asta dacă te-a înțepat un țânțar. Atacă articulațiile!
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
EXCLUSIV Gripa ucide și copii. Dr. Adrian Marinescu: Cum explică părinții antivacciniști moartea unui copil dintr-o boală prevenibilă
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Ce sunt petele roz din baie, de pe cadă, chiuvetă sau duș. Bacteria îți poate ajunge în sânge
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Un copil de 5 ani a murit din cauza meningitei meningococice. Care sunt primele simptome și cum poate fi prevenită boala
Alertă din cauza meningitei. Un copil de 5 ani a murit
