Legumele: „NU se mănâncă niciodată singure”! Dr Mihaela Bilic explică

Că legumele sunt sănătoase, știm cu toții. Dar că ele nu se mănâncă singure, ci cu anumite adaosuri știți? Iată explicațiile nutriționistului dr Mihaela...
Legumele conțin substanțe nutritive care nu pot fi absorbite de organism decât în anumite condiții, spune dr Mihaela Bilic. Iată explicația ei:
„Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu macronutrienții, adică conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți sau mai degrabă de fitonutrienți - acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante.
Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine - ideal cât mai intens și mai diferit colorate.
Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.
Sunt absorbiți în prezența grăsimii
Ce trebuie știut despre acești fitonutrienți? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc
Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne „unge” pe suflet, la propriu și la figurat”, a scris dr Mihaela Bilic, pe Instagram.
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.