Leziuni cerebrale la copii, depistate cu 2 ani înainte de simptome

Mortalitatea infantilă a scăzut în România
Mortalitatea infantilă a scăzut în România

Spectroscopia de rezonanță magnetică poate prezice leziuni cerebrale la copii cu 2 ani înainte de apariția simptomelor. Este suficientă o scanare de 15 minute pentru a diagnostica leziuni cerebrale la nou-născuți cu o acuratețe de 98%, este părerea Colegiului Imperial din Londra (ICL).

Cercetătorii au descoperit că scanarea prin spectroscopie de rezonanță magnetică a depășit scorurile rezonanței magnetice, care pot fi de o exactitate între 60 și 85% în detectarea leziunii la nivelul creierului și se bazează foarte mult pe o judecata radiologului.

Oamenii de știință au folosit spectroscopia de rezonanță (MR) pentru a evalua celulele din talamusul a peste 223 de nou-născuți (cu vârste cuprinse între patru și 14 zile). Această zonă a creierului este responsabilă pentru funcții precum mișcarea, dar poate fi foarte afectată de lipsa oxigenului, potrivit cercetătorilor de la ICL.

Toți cei 223 de nou-născuți implicați în studiu au fost supuși unei scanări de spectroscopie de MR după un examen RMN standard pentru a testa un compus numit N-acetilaspartat, ale cărui niveluri ridicate se găsesc în celulele creierului sănătos. Cercetătorii au descoperit că  spectroscopia la două săptămâni a prezis nivelul de dezvoltare a copilului la vârsta de doi ani, cu precizie de 98%.

,,În prezent, părinții au o așteptare incredibil de anxioasă de doi ani înainte de a fi informați în mod fiabil în cazul în care copilul lor are leziuni cerebrale de lungă durată. Studiul nostru sugerează că acest test suplimentar, care va necesita doar 15 minute în plus, ar putea da părinților un răspuns atunci când copilul lor are doar două săptămâni. Îi va ajuta să planifice pentru viitor și să beneficieze de îngrijirea și resursele existente pentru a susține dezvoltarea copilului pe termen lung ", a declarat dr. Sughin Thayyil, autorul studiului și directorul Centrului de Neuroștiințe Perinatale de la ICL.

Potrivit Health Imaging.com cercetătorii planifică să utilizeze scanarea în mai multe spitale din Marea Britanie ca un instrument clinic și vor să crească gradul de conștientizare și de formare pentru că cele mai multe spitale au deja facilitățile necesare și software-ul pentru a efectua astfel de scanări.
Studiul a fost publicat online pe 14 noiembrie în The Lancet Neurology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel