Leziunile intestinale, legate de boala Parkinson. Infecția cu H. Pylori, utilizarea medicamentelor sau fumatul, factori de risc

Acestă afecțiune gastrointestinală poate crește riscul de a dezvolta Parkinson cu 75%.
Vezi și: Postul nocturn și micul dejun timpuriu, impact asupra IMC. Duc la eliminarea grăsimii abdominale
Un nou studiu a descoperit că persoanele care au leziuni la nivelul tractului gastrointestinal superior, cum ar fi eroziuni sau ulcerații, au un risc cu 75% mai mare de a dezvolta boala Parkinson. Această afecțiune este cunoscută pentru simptomele sale, cum ar fi tremurul și rigiditatea musculară, și afectează controlul mișcărilor.
De ceva timp, cercetătorii au sugerat că boala Parkinson ar putea începe în intestin și apoi se răspândește la creier. Studiul susține această teorie și sugerează că detectarea problemelor digestive ar putea ajuta la depistarea mai timpurie a bolii Parkinson.
Leziunile gastrointestinale, asociate cu boala Parkinson
Descoperirile recente publicate în JAMA Network Open sugerează că leziunile la nivelul tractului gastrointestinal superior ar putea fi un factor crucial în dezvoltarea bolii Parkinson. Un studiu condus de Dr. Trisha Pasricha de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston a dezvăluit că persoanele cu leziuni mucoase gastrointestinale superioare se confruntă cu un risc crescut cu 75% de a fi diagnosticate cu boala Parkinson în viitor.
Vezi și: Somnul cu unde lente, impact asupra creierului. Poate preveni demența
Boala Parkinson, ce este
Boala Parkinson este o afecțiune progresivă caracterizată prin degenerarea neuronilor responsabili pentru producerea dopaminei, un neurotransmițător vital pentru controlul mișcării.
Pe măsură ce acești neuroni se degradează, pacienții pot experimenta tremor, rigiditate musculară, bradikinezie (încetinirea mișcării) și dificultăți în menținerea echilibrului și coordonării. În plus, pierderea terminațiilor nervoase care produc norepinefrină afectează funcțiile automate ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac și tensiunea arterială, potrivit Cleveland Clinic.
Noi ipoteze
Conceptul conform căruia boala Parkinson ar putea avea originea în intestin există de aproximativ două decenii. Această ipoteză "intestinului întâi" susține că, în anumite cazuri, boala începe în sistemul gastrointestinal și apoi călătorește prin sistemul nervos către creier. Numeroase factori legați de intestin au fost examinați de-a lungul timpului pentru posibilele lor legături cu această afecțiune.
Vezi și: Cafeaua, băuturile carbogazoase și sucurile de fructe, asociate cu un risc ridicat de AVC
Boala Parkinson - FOTO: Freepik@AI Generated
Descoperiri ale studiului
În cadrul studiului Dr. Pasricha, cercetătorii au analizat datele a 9.350 de pacienți fără istoric de boală Parkinson, care au fost supuși unei endoscopii gastrointestinale superioare, inclusiv biopsie. Leziunile mucoase au fost definite ca erodări, ulcere sau leziuni induse de acid.
Pe parcursul unei perioade de urmărire de 15 ani, au descoperit că 2,2% dintre pacienții cu leziuni mucoase (52 de indivizi) au fost diagnosticați cu boala Parkinson, comparativ cu doar 0,5% (48 de indivizi) dintre cei fără astfel de leziuni.
Studiul a evidențiat, de asemenea, că pacienții cu leziuni mucoase erau mai predispuși să aibă un istoric de infecție cu Helicobacter pylori, să utilizeze medicamente pentru acidul stomacal sau să fi utilizat cronic AINS. De asemenea, aceștia erau mai predispuși să aibă afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian (GERD), să fumeze și să experimenteze probleme gastrointestinale precum constipația și disfagia (dificultăți de înghițire).
Implicații pentru detectarea timpurie
Dr. Pasricha subliniază că mulți pacienți cu boala Parkinson raportează simptome precum disfagia sau constipația cu ani înainte de diagnosticul oficial. Studiul sugerează că un istoric de leziuni mucoase gastrointestinale superioare este legat de un risc crescut cu 76% de a dezvolta boala Parkinson.
Această asociere subliniază potențialul pentru o detectare și intervenție mai timpurie, oferind speranțe pentru o gestionare mai eficientă a afecțiunii.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil
Kefirul ar putea preveni boala Alzheimer. Are rol neuroprotector
11 Aprilie, Ziua Mondială de luptă împotriva bolii Parkinson. După 200 de ani de la descrierea sa, boala NU este încă vindecabilă
Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc performanța fizică și cognitivă a adulților vârstnici
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Deficiența de Vitamina K, impact asupra creierului. Duce la tulburări neurologice
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Microplasticele, asociate cu declinul neurologic. Locuitorii din zonele litorale, mai expuși
Acest lucru îți devastează creierul, iar dacă locuiești în zona ASTA, ești cel mai expus.
Ceața mentală, o consecință pe termen lung a long COVID
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
De ce femeile simt mai multă durere. Ce le face mai vulnerabile
Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
Tehnologia digitală reduce riscul de demență la adulții în vârstă, arată un nou studiu
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Combinația periculoasă care îți devastează creierul
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Adevărul ascuns despre băuturile care îți distrug creierul
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Auzi bătăile inimii în ureche? Ar putea fi fatal
Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Ceaiul, asociat cu demența. Care este compusul nociv care îți afectează creierul
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.