Cafeaua, băuturile carbogazoase și sucurile de fructe, asociate cu un risc ridicat de AVC
Această băutură sănătoasă crește riscul de AVC cu 37%. În plus, alte două tipuri de băuturi pot produce leziuni semnificative în creier.
Vezi și: https://www.dcmedical.ro/vitamina-d-cheia-pentru-sanatatea-cardiometabolica_651900.html
Noi cercetări leagă consumul de cafea, băuturi carbogazoase și sucuri de fructe de un risc crescut de accident vascular cerebral. Studii recente, conduse de Universitatea din Galway și Universitatea McMaster, au relevat legături alarmante între consumul frecvent de anumite băuturi, precum băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și cafeaua în exces, și un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC). Pe de altă parte, cercetările au subliniat potențialele beneficii ale consumului de ceai, în special de ceai negru și verde, în reducerea riscului de AVC.
Constatările din studiul INTERSTROKE
Aceste descoperiri au apărut din două analize separate ale studiului INTERSTROKE, un proiect de cercetare internațional de mare amploare care examinează factorii de risc pentru AVC. Acest studiu extins a implicat aproape 27.000 de participanți din 27 de țări, inclusiv aproximativ 13.500 de persoane care suferiseră primul AVC.
Participanții proveneau dintr-o gamă largă de medii geografice și etnice, cu diferite profiluri de risc cardiovascular, incluzând regiuni precum Irlanda și Marea Britanie.
Băuturile carbogazoase și sucurile de fructe
O analiză s-a concentrat pe consumul de băuturi carbogazoase și sucuri de fructe, dezvăluind corelații îngrijorătoare între aceste băuturi și riscul de AVC.
Băuturi carbogazoase: Consumul regulat de băuturi carbogazoase, fie ele îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali (inclusiv variantele dietetice și zero zahăr), a fost asociat cu o creștere cu 22% a riscului de AVC. Acest risc a crescut dramatic pentru cei care consumau două sau mai multe băuturi carbogazoase pe zi.
Legătura între consumul de băuturi carbogazoase și riscul de AVC a fost deosebit de puternică în regiuni precum Europa de Est/Centrală, Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud.
Sucuri de fructe: Multe sucuri de fructe disponibile pe piață, adesea fabricate din concentrate și pline de zaharuri și conservanți adăugați, s-au dovedit a crește riscul de AVC, în special riscul de hemoragie intracerebrală (sângerare în țesutul cerebral).
Studiul a relevat o creștere cu 37% a riscului de AVC din cauza sângerării în rândul celor care consumau sucuri de fructe în mod regulat. Acest risc s-a triplat pentru cei care consumau două sau mai multe sucuri de fructe pe zi, femeile fiind cele mai vulnerabile, arată studiul publicat în Journal of Stroke.
Profesorul Andrew Smyth, cercetător principal, a subliniat importanța deosebirii dintre sucurile proaspăt stoarse și băuturile procesate din fructe.
"Sucurile proaspăt stoarse pot aduce beneficii, dar cele fabricate din concentrate și încărcate cu zaharuri pot fi, de fapt, dăunătoare", a explicat prof. Andrew Smyth.
Vezi și: Leziunile traumatice, semn timpuriu al demenței. Cresc riscul de demență cu 20%

Cafeaua, băuturile carbogazoase și sucurile de fructe, asociate cu un risc ridicat de AVC - FOTO: Freepik@stockeryphoto
Cafeaua, asociată cu cantitatea
O a doua analiză a studiului INTERSTROKE a examinat efectele consumului de cafea asupra riscului de AVC.
Consumul a mai mult de patru cești de cafea pe zi a crescut riscul de AVC cu 37%. Totuși, consumul de sub patru cești nu a fost asociat cu un risc crescut.
Perspectivele experților și recomandări privind stilul de viață
Profesorul Martin O’Donnell, co-director al studiului INTERSTROKE și expert în medicină pentru AVC, a subliniat implicațiile mai largi ale studiului.
"Hipertensiunea rămâne cel mai important factor de risc pentru AVC, dar alegerile de stil de viață, inclusiv dieta și activitatea fizică, joacă un rol esențial în reducerea riscului de AVC", a declarat prof. Martin O’Donnell, potrivit SciTechDaily.
Studiul subliniază importanța adoptării unor alegeri sănătoase în ceea ce privește băuturile consumate, ca parte a unei strategii generale de prevenire a AVC. Trecerea la apă, minimizarea consumului de băuturi carbogazoase și sucuri de fructe și savurarea ceaiului cu moderație ar putea reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.
-
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum17.12.2025, 12:20
-
-
3 tipuri de AVC: ischemic, hemoragic, mini-AVC. Care e cel mai periculos17.12.2025, 10:46
-
-
Ce se întâmplă în corp dacă ai deficit de calciu: simptome și riscuri17.12.2025, 08:56
Bâlbâiala nu e un defect de vorbire! Ce se întâmplă atunci când te bâlbâi te va uimi
Alzheimer, boala care îți fură amintirile cu cei dragi. Noi descoperiri șocante
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani
Poluarea aerului atacă direct creierul. Particulele fine pot accelera Alzheimer și demența
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Problemele de sănătate mintală cresc riscul de demență
Alimentele care îți distrug creierul
Virusul aparent inofensiv care ar putea declanșa boala Parkinson
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Infecția cu virusul herpes simplex 1, legată de apariția bolii Alzheimer
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Boala care paralizează mușchii poate fi depistată cu 10 ani înainte: testul care dă speranță
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Legătura dintre boala inflamatorie intestinală și demența. De ce ne pierdem memoria
Kim Kardashian dezvăluie că a fost diagnosticată cu un anevrism cerebral din cauza stresului
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
De ce începe să ți se "scurgă" creierul după 40 de ani și cum oprești asta
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență.
Adevărul ascuns despre băuturile care îți distrug creierul
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
