Lichiorul de ouă, rețeta simplă. Ce beneficii are pentru sănătate și cum îl poți prepara acasă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Lichiorul de oua - Foto: Freepick @tsykinaev
Lichiorul de oua - Foto: Freepick @tsykinaev

Lichiorul de ouă este frecvent consumat în perioada sărbătorilor de iarnă. Află ce beneficii are și cum îl poți prepara acasă.

Lichiorul de ouă este asociat cu sărbătorile de iarnă. Acesta are și o serie de beneficii pentru sănătate. Lichiorul de ouă este cel mai frecvent considerat a avea rădăcini într-o băutură medievală europeană numită "posset", care a fost făcută cu lapte fierbinte, îndulcit, condimentat, care a fost coagulat. Călugării din secolul al XIII-lea s-au bucurat de acest amestec cu adăugarea de ouă și smochine.

Lichiorul de ouă, ingrediente și gust

Oamenii beau acest amestec vesel în sezonul de iarnă și sunt atrași de aromele sale plăcute și de cremozitatea decadentă. În mod tradițional, lichiorul de ouă este o băutură pe bază de lactate. 

Combină smântâna grea, zahărul și laptele cu gălbenușurile de ou crude. Băuturile spirtoase distilate, cum ar fi bourbonul, whisky-ul sau coniacul, sunt adesea încorporate în amestec – singure sau în combinație.

De cele mai multe ori, oul se servește refrigerat, dar poate fi încălzit în nopți deosebit de reci.

Ouăle, valori nutriționale

Lichiorul de ouă are și beneficii pentru sănătate. De fapt, o porţie de 4 uncii (120 ml) de o versiune de modă veche, comerciale, non-alcoolice pachete de 200 de calorii și 10 grame de grăsime, sau 13% din valoarea zilnică (DV) pentru acest nutrient. 

Rețineți că adăugarea de băuturi spirtoase distilate crește conținutul de calorii. Ingredientele din ouăle comerciale pot varia foarte mult și, ca rezultat, la fel și profilul său nutrițional.

Food and Drug Administration (FDA) analizează valorile nutriționale ale ouălor care se găsesc în comerț. Acesta poate conține în mod legal cât mai puțin de 1% gălbenuș de ou. Interesant este că trebuie să conțină și cel puțin 6% grăsime din lapte, notează Healthline.

Conținutul de alcool

Dacă se utilizează alcool, tipul de alcool adăugat poate varia în funcție de țară și rețetă. Rețeta lui George Washington solicită un amestec gălăgios de rom jamaican, sherry, whisky de secară și coniac. 

Prin urmare, conținutul de alcool poate varia, în special în rețetele de casă.

În Regatul Unit, o băutură standard conține 8 grame de alcool, în timp ce în Statele Unite, o băutură standard este definită ca conținând 14 grame de alcool. Aceste definiții au fost elaborate pentru a oferi îndrumări cu privire la limitele de consum sigure ale lichiorului de ouă. 

Consumul moderat de alcool este definit ca o băutură standard pe zi pentru femei și două pentru bărbați.

Lichiorul de ouă, siguranță

Gălbenușurile de ou crude și albușurile de ou sunt ingrediente cheie în rețetele tradiționale de ouă. Se îngroașă și emulsifică băutura.

Cu toate acestea, produsele din ouă crude pot reprezenta un pericol pentru sănătate, deoarece ar putea fi contaminate cu Salmonella. Bolile alimentare pot fi în special o preocupare pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise, cum ar fi cele care urmează un tratament pentru cancer sau care sunt diagnosticate cu HIV/SIDA.

Salmonella, ce este

Salmonella este o familie de bacterii în formă de tijă. Este un factor major care contribuie la bolile alimentare, în special la tulpinile de Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium.

Produsele din ouă crude vă expun la riscul de a contracta boli alimentare cauzate de Salmonella. Se crede că conținutul de alcool din ouă poate proteja împotriva acestor agenți patogeni.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice care să susțină acest lucru.

Lichiorul de ouă, cum să îl prepari

Lichiorul de ouă de obicei este făcut cu gălbenușuri de ou crude și albușuri de ou, smântână grea, zahăr și condimente. De asemenea, poate avea note de vanilie, condimente calde sau nucă de cocos, în funcție de rețetă.

Deseori, băuturi spirtoase distilate cum ar fi coniac, rom, și whisky sunt adăugate la lapte și ouă. Acestea afectează atât aroma, cât și profilul nutrițional.

În timp ce alcoolul este considerat a ucide orice potențiali agenți patogeni în ouăle crude, nu există suficiente dovezi pentru a indica faptul că acest lucru este cazul.

Ingrediente:

4 căni de lapte

5 cuișoare întregi

1/2 linguriţa extract de vanilie

1 linguriță de scorțișoară măcinată

12 gălbenușuri de ou

1 1/2 căni de zahăr

2 1/2 căni rom uşor (opţional sau după gust)

2 linguriţe extract de vanilie

1/2 linguriță de nucșoară măcinată

Încălziți amestecul de lapte. Într-o cratiță, combinați lapte, cuișoare, 1/2 linguriță vanilie și scorțișoară. Setați căldura la cel mai scăzut nivel timp de cinci minute, apoi aduceți încet amestecul la fierbere.

Combinați amestecul cu gălbenușuri de ou și zahăr. Într-un castron separat, combinați gălbenușurile de ou și zahărul. Amestecați până când ajung la o consistență ușoară și pufoasă. Foarte încet (pentru a evita gătirea ouălor) adăugați amestecul de lapte fierbinte la ouă și zahăr.

Gătiţi amestecul la foc mediu şi lăsaţi-l să se răcească. Se toarnă amestecul înapoi în cratiță și se fierbe la foc mediu timp de trei minute, amestecând constant. Lăsați amestecul să ajungă la o consistență groasă, spumoasă, dar nu fierbeți. Strecurați amestecul și îndepărtați cuișoarele și orice bulgări. Va trebui să-l lăsați să se răcească timp de aproximativ o oră.

Se amestecă în ingredientele rămase. Adăugați romul (opțional sau după gust), 2 lingurițe vanilie și nucșoară. Se amestecă.

Puneți la frigider peste noapte. Puneți la frigider oul peste noapte și serviți-l. Încearcă să-l garnisești cu bastoane de scorțișoară, notează All Recipes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel