Lichiorul de ouă, rețeta simplă. Ce beneficii are pentru sănătate și cum îl poți prepara acasă
Lichiorul de ouă este frecvent consumat în perioada sărbătorilor de iarnă. Află ce beneficii are și cum îl poți prepara acasă.
Lichiorul de ouă este asociat cu sărbătorile de iarnă. Acesta are și o serie de beneficii pentru sănătate. Lichiorul de ouă este cel mai frecvent considerat a avea rădăcini într-o băutură medievală europeană numită "posset", care a fost făcută cu lapte fierbinte, îndulcit, condimentat, care a fost coagulat. Călugării din secolul al XIII-lea s-au bucurat de acest amestec cu adăugarea de ouă și smochine.
Lichiorul de ouă, ingrediente și gust
Oamenii beau acest amestec vesel în sezonul de iarnă și sunt atrași de aromele sale plăcute și de cremozitatea decadentă. În mod tradițional, lichiorul de ouă este o băutură pe bază de lactate.
Combină smântâna grea, zahărul și laptele cu gălbenușurile de ou crude. Băuturile spirtoase distilate, cum ar fi bourbonul, whisky-ul sau coniacul, sunt adesea încorporate în amestec – singure sau în combinație.
De cele mai multe ori, oul se servește refrigerat, dar poate fi încălzit în nopți deosebit de reci.
Ouăle, valori nutriționale
Lichiorul de ouă are și beneficii pentru sănătate. De fapt, o porţie de 4 uncii (120 ml) de o versiune de modă veche, comerciale, non-alcoolice pachete de 200 de calorii și 10 grame de grăsime, sau 13% din valoarea zilnică (DV) pentru acest nutrient.
Rețineți că adăugarea de băuturi spirtoase distilate crește conținutul de calorii. Ingredientele din ouăle comerciale pot varia foarte mult și, ca rezultat, la fel și profilul său nutrițional.
Food and Drug Administration (FDA) analizează valorile nutriționale ale ouălor care se găsesc în comerț. Acesta poate conține în mod legal cât mai puțin de 1% gălbenuș de ou. Interesant este că trebuie să conțină și cel puțin 6% grăsime din lapte, notează Healthline.
Conținutul de alcool
Dacă se utilizează alcool, tipul de alcool adăugat poate varia în funcție de țară și rețetă. Rețeta lui George Washington solicită un amestec gălăgios de rom jamaican, sherry, whisky de secară și coniac.
Prin urmare, conținutul de alcool poate varia, în special în rețetele de casă.
În Regatul Unit, o băutură standard conține 8 grame de alcool, în timp ce în Statele Unite, o băutură standard este definită ca conținând 14 grame de alcool. Aceste definiții au fost elaborate pentru a oferi îndrumări cu privire la limitele de consum sigure ale lichiorului de ouă.
Consumul moderat de alcool este definit ca o băutură standard pe zi pentru femei și două pentru bărbați.
Lichiorul de ouă, siguranță
Gălbenușurile de ou crude și albușurile de ou sunt ingrediente cheie în rețetele tradiționale de ouă. Se îngroașă și emulsifică băutura.
Cu toate acestea, produsele din ouă crude pot reprezenta un pericol pentru sănătate, deoarece ar putea fi contaminate cu Salmonella. Bolile alimentare pot fi în special o preocupare pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise, cum ar fi cele care urmează un tratament pentru cancer sau care sunt diagnosticate cu HIV/SIDA.
Salmonella, ce este
Salmonella este o familie de bacterii în formă de tijă. Este un factor major care contribuie la bolile alimentare, în special la tulpinile de Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium.
Produsele din ouă crude vă expun la riscul de a contracta boli alimentare cauzate de Salmonella. Se crede că conținutul de alcool din ouă poate proteja împotriva acestor agenți patogeni.
Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice care să susțină acest lucru.
Lichiorul de ouă, cum să îl prepari
Lichiorul de ouă de obicei este făcut cu gălbenușuri de ou crude și albușuri de ou, smântână grea, zahăr și condimente. De asemenea, poate avea note de vanilie, condimente calde sau nucă de cocos, în funcție de rețetă.
Deseori, băuturi spirtoase distilate cum ar fi coniac, rom, și whisky sunt adăugate la lapte și ouă. Acestea afectează atât aroma, cât și profilul nutrițional.
În timp ce alcoolul este considerat a ucide orice potențiali agenți patogeni în ouăle crude, nu există suficiente dovezi pentru a indica faptul că acest lucru este cazul.
Ingrediente:
4 căni de lapte
5 cuișoare întregi
1/2 linguriţa extract de vanilie
1 linguriță de scorțișoară măcinată
12 gălbenușuri de ou
1 1/2 căni de zahăr
2 1/2 căni rom uşor (opţional sau după gust)
2 linguriţe extract de vanilie
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
Încălziți amestecul de lapte. Într-o cratiță, combinați lapte, cuișoare, 1/2 linguriță vanilie și scorțișoară. Setați căldura la cel mai scăzut nivel timp de cinci minute, apoi aduceți încet amestecul la fierbere.
Combinați amestecul cu gălbenușuri de ou și zahăr. Într-un castron separat, combinați gălbenușurile de ou și zahărul. Amestecați până când ajung la o consistență ușoară și pufoasă. Foarte încet (pentru a evita gătirea ouălor) adăugați amestecul de lapte fierbinte la ouă și zahăr.
Gătiţi amestecul la foc mediu şi lăsaţi-l să se răcească. Se toarnă amestecul înapoi în cratiță și se fierbe la foc mediu timp de trei minute, amestecând constant. Lăsați amestecul să ajungă la o consistență groasă, spumoasă, dar nu fierbeți. Strecurați amestecul și îndepărtați cuișoarele și orice bulgări. Va trebui să-l lăsați să se răcească timp de aproximativ o oră.
Se amestecă în ingredientele rămase. Adăugați romul (opțional sau după gust), 2 lingurițe vanilie și nucșoară. Se amestecă.
Puneți la frigider peste noapte. Puneți la frigider oul peste noapte și serviți-l. Încearcă să-l garnisești cu bastoane de scorțișoară, notează All Recipes.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
