Ce trebuie să știi dacă bei apă minerală. Cui nu îi este indicată

ce-trebuie-sa-stii-daca-bei-apa-minerala--cui-nu-ii-este-indicata_37487300 apa minerala - FOTO: Freepik@razgulyaev_vladimir

Ce trebuie să știi dacă bei apă minerală. Cui nu îi este indicată.

Un medic atrage atenția că apa carbogazoasă, deși populară pentru gustul ei revigorant, nu este potrivită pentru toată lumea. Doctorul Julio Maset avertizează că această băutură aparent inofensivă poate provoca neplăceri digestive și chiar daune la nivelul smalțului dentar. 

Hidratează, dar nu e pentru oricine

Într-un videoclip postat pe Instagram, doctorul Julio Maset, cunoscut online sub numele @cinfasalud, a explicat că apa carbogazoasă și cea plată au același efect de hidratare și nu conțin calorii. Cu toate acestea, ele nu sunt complet interschimbabile.

"Apa carbogazoasă facilitează digestia și ameliorează senzația de greutate, mai ales după mese copioase", spune medicul, potrivit Express.

Totuși, el avertizează că există anumite categorii de persoane care ar trebui să evite consumul acesteia.

Cine ar trebui să evite apa carbogazoasă

Potrivit dr. Maset, persoanele care suferă de reflux gastroesofagian sau sindrom de colon iritabil pot resimți disconfort după consumul de apă carbogazoasă. Aceasta poate provoca balonare, gaze și accentuarea simptomelor deja existente.

În plus, specialiștii atrag atenția asupra acidității mai mari a apei carbogazoase, care poate contribui, în timp, la eroziunea smalțului dentar – deși într-o măsură mai mică decât băuturile carbogazoase îndulcite.

Moderația este cheia

Pentru a reduce riscurile, medicul recomandă consumul apei carbogazoase în timpul meselor și cu moderație.

"Obiectivul nu este să înlocuim complet apa plată. Aceasta rămâne cea mai bună opțiune pentru hidratarea zilnică", precizează el.

Apa minerală carbogazoasă poate fi totuși o alternativă sănătoasă, în special în comparație cu sucurile îndulcite sau băuturile acidulate cu zahăr.

Ce trebuie să știi dacă bei apă minerală. Cui nu îi este indicată - FOTO: [email protected]

Alte alimente și băuturi care pot declanșa simptome digestive

Potrivit Livestrong, pe baza informațiilor furnizate de NCH Healthcare System, anumite alimente și băuturi pot declanșa sau agrava simptomele sindromului de colon iritabil. Printre acestea se numără:

- băuturile carbogazoase (inclusiv apa minerală carbogazoasă)

- produsele lactate și laptele

- fasolea

- grâul

- varza

- citricele

Deși este tentant să alegem o apă carbogazoasă pentru gustul ei revigorant sau pentru senzația de prospețime, este important să ținem cont de efectele pe care le poate avea asupra sistemului digestiv și sănătății orale. Apa plată rămâne cea mai sigură alegere pentru hidratarea zilnică.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250