6 lucruri simple care te feresc de un accident vascular cerebral. Ce trebuie să schimbi acum!

Cu toții știm că o dietă nesănătoasă poate crește riscul de de a suferi un accident vascular cerebral, așa că este important să faceți câteva modificări simple dar cheie în dietă pentru a preveni un...
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală care vă pune viața în pericol. Nu puteți preveni întotdeauna un accident vascular cerebral, dar vă puteți reduce semnificativ riscul de a suferi un AVC schimbându-vă stilul de viață, inclusiv dieta. Și nu, nu trebuie să aveți o dietă perfectă pentru a v reduce riscul de AVC, ci doar trebuie să faceți ușoare modificări care fac o mare diferență. Toate aceste modificări au ca efect reducerea colesterolului, cel care este vinovat de depunerea de plăci pe vasele de sânge și de înfundarea acestora. Iată cele șase modificări dietetice pe care trebuie să le faci pentru a-ți reduce riscul, potrivit Asociației Stroke (link direct sursa informației):
1) Consumați mai multe fructe și legume
Nu este vorba doar de reducerea consumului de mâncare tip fast-food sau junk-food, ci de creșterea consumului de fructe și legume care poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
Experții Asociației Stroke spun că fructele și legumele sunt surse importante de vitamine și minerale și că ar trebui să consumă cinci porții de fructe și legume în fiecare zi
Unii experți recomandă alimente bogate în potasiu, cum ar fi cartofi dulci și albi, banane, roșii, prune uscate și pepeni, sau alimente bogate în magneziu, cum ar fi spanacul, pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.
2) Mai multe fibre
Fibrele nu numai că vă ajută să vă simțiți mai repede și pentru mai mult timp sătui, vă îmbunătățesc și digestia și previn constipația, ci și reduc riscul de accident vascular cerebral.
Asta pentru că alimentele bogate în fibre ajută la reducerea cantității de colesterol din sânge. Cele mai bune sunt cerealele integrale, orezul brun sau cușcușul din grâu integral.
3) Proteinele sănătoase
Proteinele joacă multe roluri vitale în organism, cum ar fi alimentarea procesului de transport al oxigenului prin sânge, în tot corpul. Dar consumul de grăsimi saturate vă poate crește colesterolul, așa că încercați să reduceți cantitatea pe care o consumați și alegeți proteine mai sănătoase, cum ar fi bucăți slabe de carne, fasole, linte sau ciuperci. Ar trebui, de asemenea, să consumați două porții de pește în fiecare săptămână, în special pești grași precum macroul, sardinele sau somonul, deoarece aceștia conțin acizi grași omega-3, care pot preveni formarea cheagurilor de sânge și duc la scăderea tensiunii arteriale.
4) Mai puține grăsimi și mai puțin zahăr
Cu toții avem nevoie de cantități mici de grăsimi și zahăr în dieta noastră, dar prea mult poate duce la probleme de greutate, iar obezitatea crește riscul de accident vascular cerebral. Spre exemplu, folosiți uleiurile vegetale precum cel de măsline și renunțați la alimentele prăjite. Carnea procesate, brânza plină de grăsime (mai ales cea topită) și prăjiturile și biscuiții prelucrați conțin grăsimi saturate, așa că încercați să limitați cantitatea acestora în dieta dumneavoastră. Apoi, nivelurile ridicate de zahăr din multe băuturi răcoritoare, mâncăruri gata preparate și fast-food pot contribui la creșterea în greutate.
5) Fără prăjeli
Modul în care gătiți mâncarea este la fel de important ca ceea ce mâncați. Prepararea la aburi, fierberea și prepararea la grătar sunt toate mai sănătoase decât prăjirea alimentelor, așa că încercați să utilizați aceste metode cât mai mult posibil.
Prăjirea adaugă un plus de grăsime, așa că alimentele prăjite ar trebui savurate ca delicii ocazionale, mai degrabă decât ca o parte obișnuită a dietei.
6) Atenție la sare
Prea multă sare vă poate crește tensiunea arterială. Regula de bază e că nu trebuie să consumi mai mult de o linguriță rasă de sare pe zi. Atenție, însă, pentru că o mare parte din sarea pe care o consumăm este „ascunsă” în alimentele procesate, cum ar fi preparatele de-a gata, chips-urile, prăjiturile și biscuiții și carnea procesată. Ca să reduceți nevoia de a mânca sare, folosiți ghimbir proaspăt, suc de lămâie și ardei iute sau ierburi uscate și condimente pentru a da savoare alimentelor.
-
-
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.